CARİYE OLARAK SATILDILAR

İngiliz Daily Telegraph gazetesi IŞİD'in binlerce Ezidi kadını cariye olarak sattığını yazdı.

14 Ekim 2014 Salı 13:35
CARİYE OLARAK SATILDILAR

 Gazete, İslam Devleti'nin İngilizce internet dergisi Dabiq'deki bir makalaye dayanarak verdiği haberinde, dergideki makalede kadınların cariye olarak satıldığı itiraf edilirken bunun erken İslam'ın teolojik kararlarına uygun olduğu iddia ediliyor.

Makalede 'yakalanmalarından sonra Ezidi kadınlar ve çocuklar savaşa katılan IŞİD savaşçıları arasında Şeriat'a uygun olarak bölüştürüldü' ifadesi yer alıyor.

Gazete, örgütün bu kadınları ağustos ayında Kuzey Irak'ta yayıldıkları zaman ele geçirdiğini yazarken IŞİD'in yayınladığı makale haftasonu internette yayınlandı.

Makalede Ezidi ailelerin IŞİD askerlerine satıldığı, bunu yaparken de 'çok iyi bilinen' kuralın gözetildiği, çocukların annelerinden ayırılmadığı ifade ediliyor. Yazıda ayrıca savaşlarda ganimetin yüzde 50'sinin vergi olarak alınması kuralına göre kadınların yüzde 20'sinin bu yolla alındığı yazılıyor. Makaleye göre, kadınlara İslam dinini seçme şansı da veriliyor.

Örgütün İngilizce yayımlanan “Dabiq” adlı yayın oranında yer alan açıklamada ise, Musul’un Şengal (Sincar) bölgesinden rehin alınanlarla ilgili bilgi verildi.
 
Rudaw'ın haberine göre Hıristiyanlar ile Yahudiler’in kutsal bir kitaba ve semavi bir dine mensup oldukları için belli bir fidye karşılığında serbest bırakılabileceği, şeriat hükmüne göre bazı haklardan da yararlanabileceği belirtilen açıklamada, Ezdiler hiç bir hakka sahip olmayan “Müşrik” (Allah’a şirk koşan) olarak tanımlanıyor.
 
Örgüt, ezidiler’in bu nedenle savaş ganimeti olarak tutulduklarını, IŞİD savaşçılarının her türlü tasarrufuna açık olduklarını iddia etti.
 
Söz konusu tasarruf, ’’İslam Devleti savaşçıları Ezidi kadınları ister cariye olarak mahremine alabilir, isterse satabilir. Erkekleri ise köle olarak çalıştırabilir veya satabilir’’ diye ifade edildi.

Gonca YAĞCI- LONDRA

DHA





Son Güncelleme: 14.10.2014 14:50
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol