BAYRAĞIMIZI YAKTILAR!

Türk bayrağını bakın kimler yaktı?

28 Mart 2013 Perşembe 16:45
BAYRAĞIMIZI YAKTILAR!

 Güney Kıbrıs Rum kesimindeki bankalar 15 gün sonra bugün 12.00 sıralarında kapılarını açtı. Bankaların açılması ile güneyde yaşayan halk bankalara hücum etti. İzdiham nedeni ile bankaların önünde gergin anlar ve tartışmalar yaşanırken Fransız olduğu iddia edilen bir kişi Türk bayrağı açınca gerginlik büyüdü. Bir grup Rum, bayrağı aldı, önce yırttı ardından yaktı. Rum Polisi bayrağı açan kişiyi gözaltına aldı.

Güney Kıbrıs'ta, 16 Mart'tan beri kapalı olan bankaların ve kooperatifler, saat 12:00 itibari ile açılmaya ve işlem yapmaya başladı. İlgi daha çok bankamatik ve kredi kartları olmayan yaşlılar tarafından gösterilirken, Rum polisinin, bankaların açılması nedeniyle yoğun güvenlik önlemleri aldı. 
BANKALARDAN GÜNLÜK 300 EURO ÇEKİLEBİLECEK.
Bankalardan günlük sadece 300 Euro para çekilebilecek. Ayrıca, Güney Kıbrıs dışındaki bankalara veya bir bankadan diğer bir bankadaki hesaplara para aktarımına da sınırlama getirildi. Öte yandan, Rum bankalarının nakit para sorunuyla karşılaşmamaları için Avrupa Merkez Bankası Güney Kıbrıs'a özel uçakla 5 milyar Euro gönderdi. Bankalar, 18.00'e kadar açık kalacak ve yarından itibaren de normal şekilde işleyecek. İşletmelerin nakit alışverişinde de sınırlamalar var… Bir işletme, günlük olarak sadece 5 bin Euro'luk nakit alış verişi yapabilecek, 5 bin ile 200 bin Euro'luk şirket alışverişleri için ise merkez bankasının onayı istenecek. Ayrıca, her kişinin her bankadaki hesabından kredi kartı veya bankamatik aracılığıyla ayda 5 bin Euro harcama yapmasına imkan veriliyor. İşletmeler gerekli belgeleri ibraz etmeleri halinde çalışanlarının maaş ödemeleri için de gerekli onayı alabilecekler. Bu arada, tasfiye edilen Laiki Bankası da, diğer bankalarla birlikte faaliyete geçti. Laiki Bank müşterileri, bankanın tüm şubelerinden hesaplarına ulaşabiliyor ve kredi kartlarını kullanabiliyor. Aynı şekilde, Kıbrıs Bankası da normal faaliyetine başladı. Laiki Bankası'nın bankacılık faaliyetlerinin çoğunun ve garanti kapsamındaki mevduatların Kıbrıs Bankası'na aktarıldığı ve personelinin de Kıbrıs Bankası tarafından çalıştırılacağı belirtildi.
Öte yandan, Rum hükümet yetkilileri, Rum halkına sakin olmaları ve toplu para çekişinden kaçınmaları çağrısında bulundu.

yuzdeyuzhaber





Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol