'BABACIĞIM BANA FAHİŞE DİYECEKLER'

Genç bir kız babasına sesleniyor: Büyüyünce bana 'orospu, fahişe, kaltak' gibi sözler söyleyecekler. Genç kızın videosu, sosyal medyayı kasıp kavurdu...

16 Aralık 2015 Çarşamba 14:44
'BABACIĞIM BANA FAHİŞE DİYECEKLER'

 Kadın hakları için mücadele eden Norveçli yardım kuruluşu CARE'in kadına karşı şiddete ve toplumda kadınların karşı karşıya kaldığı tehdite yönelik kısa filmi sosyal medyayı etkisi altına aldı. Videoda bir genç kız babasını, hayatı boyunca maruz kalacağı 'etiketler' konusunda uyarıyor ve "Bunu muhtemelen sen de yaptın" diyor...  

Gaia Dergi'den Burcu Altuğ'un haberi:
Norveçli yardım kuruluşu CARE'in kadına yönelik şiddete dikkat çekmek üzere çektiği kısa film şimdiden milyonlarca kişi tarafından izlendi. Beş dakikanızı ayırıp izleyebilirseniz sadece kendiniz, çocuklarınız ve torunlarınız için değil, çevrenizdeki herkes için büyük bir iyilik yapmış olacaksınız. Kısa filmin taşıdığı mesaj gerçekten hepimiz için çok önemli.
Video boyunca konuşan genç kadının iletmeye çalıştığı şey aslında hepimizin karşı karşıya kaldığı, tanık olduğu, hatta bazen istemsizce kendini içinde bulduğu bir durum. Genç kadın babasını, büyüdükçe karşılaşacağı zorluklar, çocukluktan yetişkinliğine kadar kendisine 'orospu, fahişe, kaltak' gibi etiketler yapıştırılacağı konusunda uyarıyor. Erkek çocuklarınının bunu sadece eğlence ve popülarite için yapacağından söz ediyor. “Bunu muhtemelen sen de yaptın ama bazıları şakadan anlamıyor” diyor genç kadın ve 21 yaşındayken uğradığı tecavüzü anlatıyor. 
Ardından yaşadığı mutlu ilişkinin parçalandığı sıralarda kendisine yeniden 'orospu' dendiğini söylüyor. Babasını uyarıyor, ondan bir iyilik istiyor. “Bir şey her zaman ardından gelecek olan şeye sebep olur. Bu yüzden lütfen başlamadan önce durdur bunu. Erkek kardeşlerimin kızlara ‘fahişe’ demelerine izin verme. Çünkü değiller. Bir gün ufak bir çocuk bunun gerçek olduğunu düşünebilir. Her şakanın arkasında bir gerçeklik payı vardır. Lütfen buna izin verme.”

CARE’in hazırladığı bu kısa film, çocukluktan yetişkinliğe kadar çevremizde gördüğümüz ve içine itildiğimiz cinsiyetçi dil kullanımının dünya görüşümüzü ve algılarımızı ne yönde değiştirebileceğini anlatıyor. Okul koridorlarında ve arkadaş buluşmalarında rahatça sarf edilen sözlerin nelere mal olabileceğini etkileyici bir şekilde resmediyor. (Gaia Dergi)

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 16.12.2015 14:48
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol