'ARAP GENÇLİĞİNİN TALEPLERİNİ YENİ ANLADINIZ'

48. Münih Güvenlik Konferansı dün sona erdi. Nobel Barış Ödülü sahibi Yemenli siyasi eylemci Tevekkül Kerman, bakın Türkiye için neler söyledi.

06 Şubat 2012 Pazartesi 10:10
'ARAP GENÇLİĞİNİN TALEPLERİNİ YENİ ANLADINIZ'

 ALMANYA’nın Münih kentinde düzenlenen 48. Münih Güvenlik Konferansı sona erdi.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun da konuşmacılar arasında yer aldığı “Yeni Ortadoğu’nun İnşası” konulu paneli izleyen ve kendisi de bir konuşma yapan Nobel Barış Ödülü sahibi Yemenli siyasi eylemci Tevekkül Kerman Suriye rejimini sert sözlerle suçlarken, Hürriyet’e de şunları söyledi: “İslam ülkelerinde değişim devam ediyor. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde Suriye karşıtı bir karar alınmasını vetolarıyla önleyen Çin ve Rusya bu değişimi engellemek istiyor. Bu iki ülke, insani ve ahlaki olarak Suriye’deki cinayetlerde sorumluluk taşıyor. Suriye halkının zaferini dört gözle bekliyoruz. Cesur Arap gençliği adına, rejimi kınıyorum. Evet biz son derece öfkeliyiz. Rusya ve Çin bize şeytani davranıyor. Çok karamsarız. Ama mücadelemize devam edeceğiz. Halk değişim istiyor. Hiçbir ülke mücadelemizi durduramayacak.” 

Daha fazla sorumluluk
“Yemen’de devrimi desteklemekte Türkiye üstüne düşeni yeterince iyi yapamadı. Fakat şu an Türkiye, İslam dünyasındaki büyük rolünü daha iyi anladı. Bu rol demokrasinin İslam ülkelerinde yerleşip gelişmesi için daha fazla sorumluluk üstlenmek. Türkiye şimdi bunu yapıyor. Gençlerin taleplerini Ankara anladı. Bu son derece önemli bir adım.”
Kerman, Tunus Başbakanı Hamadi Cibali’nin dün yaptığı “İslam ülkeleri büyükelçilerini Suriye’den çeksin” çağrısına da destek verdi. Ürdün’deki Müslüman Kardeşler de tüm Müslümanlardan Rus ve Çin mallarını boykot etmesini istedi. Suriyeli muhalifler dünkü BMGK oylamasının Suriye yönetimine “öldürme ruhsatı” verdiğini savundu.
KONFERANSTA konuşan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, “Biz bölgemizde Soğuk Savaş yapısını ortadan kaldırmak istiyoruz” dedi. Soğuk Savaş kalıntılarının İsrail ile bölgede barış sağlanamamış olmasından kaynaklandığına işaret eden Davutoğlu, “Ne yazık ki Soğuk Savaş mantığı BM’de devam etti. Rusya ve Çin mevcut gerçeklere dayanarak değil de, daha çok Batı’ya karşı tepkisel bir tavırla oy verdi. Veto gücü bu perspektifle kullanılmamalı” diye konuştu.
Türkiye’nin NATO’ya Suriye’ye müdahale edilmesi için bir plan hazırlaması talebinde bulunmadığını vurgulayan Davutoğlu, Ankara’nın gelişmelerde halkın yanında tavır aldığını belirtti. Davutoğlu’nun, “Türkiye’de 12 bin sığınmacı var. Yarın ne kadar daha geleceğini bilmiyoruz. Biz baskıdan kaçan bu insanlara daima kucak açacağız. Onların baskı altında kalmasına izin veremeyiz” sözleri salonda yoğun alkış aldı.
Suriye konusunda BM’den çok açık bir karar istediklerini yineleyen Davutoğlu, “Türkiye olarak Arap Birliği ile birlikte yeni inisiyatifler geliştirebiliriz. Biz bu meseleyi askıda bırakmayacağı” dedi. Davutoğlu, İran’ın nükleer silahlara sahip olmasını önlemek için silahlı bir müdahalenin ise bölge için “büyük bir felaket” yaratacağını, askeri operasyon veya ambargolara değil, diplomasiye başvurulması gerektiğini savundu.
Clinton: Oylama gülünçtü
Davutoğlu, uzun konuşmaması için kendisine müdahale etmek isteyen moderatöre de “Biliyorsunuz 1 dakikanın (one minute) Türkiye’de geleneği vardır” diye espri yaptı.
Bu arada Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle, Suriye krizinin aşılabilmesi için bir temas grubunun kurulması ve bu konuda 
Türkiye ile Arap Birliği’nin önemli bir rol üstlenmesi gerektiğini savundu. ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ise BM oylamasının “gülünç” olduğunu ifade etti.

Hürriyet





Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol