ABD Yanıyor! Trump Sığınakta...

ABD’nin Minnesota eyaletinde siyahi George Floyd’un polis şiddeti sonucu yaşamını yitirmesinin ardından patlak veren protestolardaki şiddet 6’ncı gününde de artarak devam etti. Minneapolis’te tanker sürücüsü, aracını otobanda toplanan binlerce protestocunun üzerine sürdü.

01 Haziran 2020 Pazartesi 12:04
ABD Yanıyor! Trump Sığınakta...

ABD’nin birçok şehrinde siyahi Amerikalı George Floyd’un öldürülmesinin ardından başlayan protestolarda şiddet olayları patlak verdi. Çok sayıda eyalette güvenliğin yeniden sağlanabilmesi için Ulusal Muhafızlar görevlendirilirken, birçok şehirde de sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

Göstericiler Washington DC, Minneapolis, Philadelphia, Chicago, Los Angeles, ve diğer pek çok şehirde yine sokağa döküldü.  Çatışmalarda birden çok polis memurunun yaşamını yitirdiği bildirildi.

Protestolarda yaşanan olaylardan öne çıkanlar şöyle:

TANKER SÜRÜCÜSÜ ARACINI PROTESTOCULARIN ÜZERİNE SÜRDÜ

Minneapolis’te tanker sürücüsü, aracını otobanda toplanan binlerce protestocunun üzerine sürdü. Tankerin yaklaştığını fark eden protestocular yol kenarına kaçtı. Olayda ölen ya da yaralanan olmadı. Öfkeli göstericiler tankere koşarak araçtan inen şoföre saldırdı. Yaralanan şoför hastaneye kaldırıldı.

BEYAZ SARAY’IN KARŞISINDA BULULAN LAFAYETTE PARK’TA GERGİNLİK
Washington’da Beyaz Saray’ın karşısında bululan Lafayette Park’ta devam eden protestolarda, polisle göstericiler arasındaki gergin anlar yaşandı.

TRUMP’IN SIĞINAĞA SAKLANDIĞI İDDİASI
ABD basını, geçtiğimiz Cuma günü Beyaz Saray önünde alevlenen gösteriler sırasında başkan Trump’ın bir sığınağa gitmek zorunda kaldığını yazdı.

Beyaz Saray’a yakın olan bir Cumhuriyetçi ise o sıralarda ABD Başkanı Donald Trump’ın Beyaz Saray’ın altına kurulan bir sığınakta kaldığını açıkladı. İsmini açıklamak istemeyen Cumhuriyetçi senatörün iddiasını, Beyaz Saray yönetiminden bir yetkili de doğruladı. Trump’ın terör saldırısı gibi acil durumlar için hazırlanan sığınakta yaklaşık bir saat kaldığı açıklandı.

Cumhuriyetçi siyasetçi, “Trump ve ailesi bu protestoların büyüklüğünden ve şiddetinden sarsıldı” açıklamasını yaptı. Melania Trump ve çiftin 14 yaşındaki oğulları Barron’un da sığınakta olup olmadığı bilinmezken Gizli Servis protokolüne göre kurumun yükümlülüğü altındaki bütün bireylerin yer altı sığınaklarına girmesi bekleniyordu.

NEW YORK BELEDİYE BAŞKANININ KIZI GÖZALTINDA
Öte yandan gösteriler devam ederken New York şehrinin belediye başkanı Bill de Blasio’nun kızının da gözaltına alındığı ortaya çıktı. Güvenlik güçleri kaynakları, cumartesi gecesi Manhattan’da devam eden gösterilerde 25 yaşındaki Chiara de Blasio’nun gözaltına aldığını açıkladı.

WASHINGTON’DA SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI
Ülke genelindeki Floyd gösterileri devam ederken, Beyaz Saray etrafında toplanan yüzlerce göstericinin dün şiddet eylemlerinde bulunması ve bugün de Beyaz Saray civarında toplanmaya başlamasının ardından Belediye Başkanı Muriel Bowser’den yeni bir adım geldi.

Bowser yaptığı yazılı açıklamada, yerel saatle pazar 23.00’ten, pazartesi 06.00’ya kadar kent genelinde sokağa çıkma yasağı ilan ettiğini duyurdu.

ABD ADALET BAKANLIĞINDAN FEDERAL GÜÇLERE ‘PROTESTOLARI PROVOKE EDENLERİ’ YAKALAMA EMRİ
ABD Adalet Bakanı William Barr, Minneapolis kentinde polis şiddeti sonucu siyahi George Floyd’un hayatını kaybetmesi nedeniyle düzenlenen protestoları “şiddet eylemlerine dönüştüren ANTIFA da dahil provokatörlerin” yakalanması için federal güvenlik güçlerine talimat verildiğini duyurdu.

Barr, yaptığı yazılı açıklamada, “barışçıl ve meşru” göstericilerin seslerinin radikal gruplar tarafından bastırıldığına dikkati çekerek, “Radikaller ve provokatörler, kendi şiddet içerikli ve aşırılıkçı ajandaları için protestoları istismar ediyor. Şimdi bu şiddeti izlemeyi bir kenara bırakıp, buna karşı çıkma ve olanları durdurma zamanı.” diye konuştu.

Şiddet eylemlerine karşı yeterli güvenlik gücü kaynağı sağlamanın eyalet ve yerel yönetimlerin sorumluluğunda olduğunun altını çizen Barr, gerekli yerlerde düzenin sağlanması için Ulusal Muhafızların görevlendirilebileceğini kaydetti. Barr, açıklamasında, “Federal güvenlik güçlerine, barışçıl protestoları gasbeden şiddet yanlısı olan ve federal hukuk ihlalinde bulunan radikal provokatörleri yakalama ve bu kişilere suç isnat etme talimatı vereceğiz.” ifadesini kullandı.

Söz konusu suçluların yakalanmasında federal ve yerel yetkililer arasında koordinasyon için 56 bölgedeki FBI Müşterek Terör Görev Gücü ağının kullanılacağına vurgu yapan Barr, “Yağma olaylarıyla ilgili ANTIFA ve diğer benzeri grupların kışkırttığı ve yaptığı şiddet eylemleri iç terördür ve buna göre karşılık verilecektir.” ifadesine yer verdi.

LONDRA’DAN GEORGE FLOYD PROTESTOLARINA DESTEK GÖSTERİSİ
Londra’da binlerce gösterici, ABD’nin Minnesota kentinde gözaltına alınırken polis şiddeti sonucu hayatını kaybeden siyahi George Floyd için dayanışma eylemi yaptı. Trafalgar Meydanı’nda öğle saatlerinde toplanan göstericiler, “Adalet yoksa barış da yok”, “Dizinizi boynumuzdan çekin” sloganları atarken, ABD ve İngiliz hükümeti karşıtı döviz ve pankartlar taşıdı.

​”Gerçek pandemi ırkçılıktır” pankartının dikkati çektiği gösteride, yeni tip koronavirüsle (Kovid-19) mücadeleye dönük sosyal mesafe kuralları da umursanmadı. Göstericiler daha sonra kentin Vauxhall semtinde bulunan ABD Büyükelçiliğine yürüdü.

​Elçilik önünde yoğun güvenlik önlemi alan İngiliz polisi ile göstericiler arasında zaman zaman sözlü ve fiziki çatışma yaşanırken, 11 gösterici gözaltına alındı. Polisin geri çekilmesiyle gerginliğin azaldığı eylemde göstericiler, başbakanlık ofisi “10 Numara”nın bulunduğu Downing Street’e yürüdü ve eyleme burada devam etti.

ALMANYA’DA HALLE VE HANAU KENTLERINDEKİ IRKÇI SALDIRILAR ANIMSATILDI
ABD’nin Minnesota eyaletinde polis şiddeti sonucu yaşamını yitiren George Floyd için Almanya’da gösteri düzenlendi. Sosyal medyadan yapılan çağrı üzerine ABD’nin Berlin Büyükelçiliği önünde toplanan binlerce kişi, polis şiddetini ve ırkçılığı protesto etti.

Göstericiler “Beyazların susması şiddettir”, “George Floyd için adalet”, “Adalet olmadan barış olmaz”, “Siyahilerin hayatı önemlidir” ve “Susmak seni suç ortağı yapar” şeklinde dövizler ile George Floyd’un fotoğraflarını taşıdı.

​Burada yapılan konuşmalarda George Floyd’un maruz kaldığı polis şiddetinin münferit olay olmadığına işaret edilerek, Floyd olayının buz dağının görünün yüzü olduğu vurgulandı. Almanya’da da çok sayıda kişinin ırkçı şiddetten dolayı hayatını kaybettiği anımsatılan konuşmalarda, Almanya’da Halle ve Hanau kentlerindeki ırkçı saldırılar anımsatıldı. Polis gösteri sırasında büyükelçilik önünde geniş güvenlik önlemleri aldı.

DENVER’DA 80 KİŞİYE SOKAĞA ÇIKMA YASAĞINI İHLALDEN GÖZALTI
Colorado eyaletinin başkenti Denver’da polis, 80 kişiyi sokağa çıkma yasağını ihlalden dolayı gözaltına aldı.

WASHINGTON’DA 17 GÖSTERİCİ GÖZALTINA ALINDI
Washington’daki gösterilerde 17 kişinin gözaltına alındığı bildirildi.

TRUMP: ÇOK GEÇ OLMADAN DİĞER EYALETLERDE DE ULUSAL MUHAFIZLAR GÖREVLENDİRİLMELİ
ABD Başkanı Donald Trump, protestoların kontrol altına alınabilmesi için bazı eyaletlerde Ulusal Muhafızların görevlendirilmesi kararını savunarak, “Geç olmadan diğer eyaletlerde de Ulusal Muhafızlar görevlendirilmeli” dedi.

MINNESOTA VALİSİ SOKAĞA ÇIKMA YASAĞINI BİR GÜN DAHA UZATTI
Minnesota Valisi Tim Walz, sokağa çıkma yasağını bir gün daha uzattığını duyurdu.

NEW YORK’TA BİBER GAZLI MÜDAHALE
Sosyal medyada yayınlanan görüntülerde, New York polisinin göstericilerin yüzüne doğrudan biber gazı sıktığı görülüyor.

Videoyu sosyal medyada paylaşan New York Kent Konseyi Sözcüsü Corey Johnson, polisin bu davranışının “mazur görülemez” olduğunu belirtti.

FLOYD’UN “NEFES ALAMIYORUM” FERYADI, POLİS ŞİDDETİNİ GÜNDEME TAŞIDI
46 yaşındaki George Floyd, 26 Mayıs’ta dolandırıcılık şüphesiyle Minneapolis’te polisler tarafından gözaltına alınırken bir polisin uzun süre ensesine diziyle basması nedeniyle dakikalarca “Nefes alamıyorum” diye yalvarmıştı.

Floyd’un, olay yerine gelen acil sağlık ekipleri tarafından kaldırıldığı hastanede hayatını kaybettiği belirtilirken yoldan geçen vatandaşların cep telefonlarıyla kaydettiği görüntüler sosyal medyada büyük tepki toplamıştı.

Görüntüler, ülkede siyahilere yönelik polis şiddeti tartışmalarını tekrar alevlendirmiş ve Minneapolis başta olmak üzere birçok şehirde protestolara yol açmıştı.

Eyalette acil durum ilan eden Vali Tim Walz, bölgede polise yardımcı olmaları ve durumu kontrol altına almaları için Ulusal Muhafızları görevlendirdiğini açıklamıştı.

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 01.06.2020 12:10
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol