ABD'nin Taliban Raporu Sızdı, 90 Gün İçinde...

Reuters haber ajansı, ABD istihbaratlarında Taliban'ın Afganistan'da başkent Kabil'i 30 gün içinde ablukaya alabileceği ve 90 gün içinde de ele geçirebileceği yönünde tahminler olduğunu bildirdi.

12 Ağustos 2021 Perşembe 10:19
ABD'nin Taliban Raporu Sızdı, 90 Gün İçinde...

Reuters ABD istihbaratına göre Taliban'ın 90 gün içinde Kabil'i alabileceğini yazdı. Ajans, söz konusu tahminleri bir ABD savunma yetkilisinin ABD istihbaratlarına atfen yaptığı açıklamalara dayandırdı.

Çarşamba günü Reuters'a konuşan ve isminin yayımlanmasını istemeyen bir ABD'li yetkili, Kabil'in ne kadar süre dayanabileceğine ilişkin söz konusu değerlendirmenin, ABD'nin bölgeden ayrılmasının ardından Taliban'ın edindiği hızlı kazanımlarının bir sonucu olduğunu söyledi.

Bunun önceden belirlenmiş bir sonuç olmadığının altını çizen yetkili, Afgan güvenlik güçlerinin sağlayacağı başarıyla resmin tersine değişebileceğini belirtti.

Ajans, üst düzey bir AB yetkilisinin de Salı günü yaptığı açıklamada, Taliban'ın şu anda ülkenin yüzde 65'ini kontrol ettiğini yazdı. Haberde AB yetkilisi, Taliban'ın en az 11 eyalet başkentini de ya ele geçirdiğini ya da almakla tehdit ettiğini ifade etti.

Reuters ayrıca aynı haberinde Batılı bir güvenlik yetkilisinin de, Taliban saldırılarından kaçan çok sayıda insanın başkent Kabil'e kaçtığı yönündeki görüşlerine de yer verdi.

Ajans, yetkilinin Kabil'e kaçanlar arasında Taliban güçlerinin olup olmadığının tam olarak kestirilemediğini aktardı: "Korku salmak ve herkesin kentten ayrılmasını sağlamak için diplomatik bölgelere giren intihar bombacılarının varlığından korkuluyor."

Taliban, ABD'li askeri birliklerin Afganistan'dan ayrılmaya başlamasının ardından ilerleyişini sürdürüyor. Örgüt, 9 vilayeti Afgan hükümet güçlerinden ele geçirdi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, Taliban saldırıların 2020 anlaşmasının ruhuna aykırı olduğunu söyledi.

Çarşamba günü yaptığı basın toplantısında Price, Taliban'ın "kalıcı ve kapsamlı bir ateşkes" için barış müzakereleri yürütme taahhüdünde bulunduğunu ancak mevcut tablonun bu taahhüde aykırı olarak ilerlediğini vurguladı:

"Tüm göstergeler Taliban'ın bunun yerine bir savaş zaferi peşinde olduğunu gösteriyor."

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bachelet, Afganistan'daki çatışmaların yeni bir insani krize neden olacağı uyarısında bulundu.

Taliban'dan, saldırılarına son vermesini ve müzakere masasına dönmesini isteyen Bachelet, "Tüm taraflar müzakere masasına dönmediği ve barışçıl bir siyasi anlaşmaya varılmadığı sürece, çok sayıda Afgan için zaten çok kötü olan durum daha da kötüleşecek" dedi.

BM, geçtiğimiz ay içerisinde binden fazla sivilin öldürüldüğünü ve 4 bin 42 yaralının da Kızılhaç bünyesinde tedavi edildiğini duyurdu.

Sivillerin hedef alındığını yalanlayan Taliban Sözcüsü Süheyl Şahin ise Çarşamba günü yaptığı açıklamada, operasyonların büyük bir titizlik ve dikkatle yürütüldüğünü söyledi.

MEZAR-I ŞERİF SEFERBERLİĞİ

Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani, siyasi liderler ve Belh yerel yetkilileriyle güvenlik toplantısı yaptı. Belh Valiliği’nden yapılan açıklamada, toplantıda kuzeydeki güvenlik sorunlarının ele alındığı kaydedildi.

Toplantıda bulunan Raşid Dostum’un basın ofisinden yapılan açıklamada da Taliban kontrolüne geçen kuzey ve kuzeydoğu vilayetlerinde kapsamlı operasyon yapılmasının planlandığını ifade edildi. Özellikle kuzeyde bulunan ve hükümetin son kalesi olan 700 bin nüfuslu Mezar-ı Şerif kenti, stratejik konumuyla kilit önemde. Bu kentin düşmesi halinde Kabil yönetiminin durumu daha da zorlaşacak.

Ülkenin kuzeydoğusunda, Tacikistan, Çin ve Pakistan sınırında bulunan Badahşan vilayetinin merkezi Feyzabad şehri Taliban kontrolüne geçti. Böylece bir hafta içinde ele geçirdiği vilayet merkezlerinin sayısı 9’a çıktı. Badahşan İl Şurâ Vekili Hüccetullah Hıradmand militanların, yaklaşık 2 hafta önce vilayet merkezi Feyzabad kentine saldırı başlattığını, üç kez geri püskürtülmelerine rağmen güvenlik güçlerinin önceki gece çekilmek durumunda kaldığını söyledi. Hıradmand, Taliban’ın kent merkezini tamamen kontrolü altına aldığını kaydetti.

AFGAN ASKERLERİ TESLİM OLDU

Fransız haber ajansı AFP, Taliban’ın eline geçen Kunduz’un hemen dışındaki havalimanına sığınan yüzlerce Afgan askerinin tüm teçhizatlarıyla birlikte Taliban güçlerine teslim olduğunu belirtti. AFP’ye konuşan ve adının açıklanmasını istemeyen bir Afgan ordu subayı, Kunduz havalimanında yoğun havan topu ateşine maruz kaldıklarını, teslim olmak dışında seçenekleri olmadığını savundu. Subay, “Karşı koyma şansı yoktu. 20 asker, üç Humvee cip ve dört kamyonetten oluşan birimim teslim oldu. Şimdi hepimiz af mektubumuzu bekliyoruz. Uzun bir sıra var” ifadelerini kullandı.

DOSTUM: YENİLGİYE UĞRAYACAKLAR

Afganistan’ın eski Cumhurbaşkanı Yardımcısı Mareşal Raşid Dostum, Taliban’ın daha önce de birçok kez kuzeye gelerek tuzağa düştüğünü ifade etti. Dostum, gazetecilere yaptığı açıklamada, Taliban’ın bu sefer de kuzeyden çıkmasının kolay olmayacağını, öncekiler gibi tuzağa düşeceklerini söyledi. Afganistan’ın kuzeyindeki halkın Taliban’a karşı ayaklanacağına inandığını vurgulayan Dostum, Taliban’ın bu bölgede yenilgiye uğrayacağının altını çizdi.

SİVİL ÖLÜMLERİNDE ARTIŞ

34 vilayetten oluşan Afganistan’da 9 vilayetin başkentlerini büyük bir hızla ele geçiren Taliban, 38 milyonluk ülkenin kentte yaşayan 11 milyonluk nüfusu kontrol ediyor. Örgüt “sivillere zarar vermediğini” iddia etse de Afgan ordusuyla yaşanan çatışmalarda yüzlerce sivil Afganın hayatını kaybettiği belirtiliyor. Birleşmiş Milletler’in geçen ay yayınladığı rapora göre ülkede yılın ilk 6 ayında ölen sivillerin sayısı, geçen yılın aynı dönemine oranla yaklaşık %50 artmış durumda.

‘YENİLGİNİN SEBEBİ ANAYOLLAR’

Afganistan İçişleri Bakanı Abdulsettar Mirzakval, Afgan ordusunun Taliban karşısındaki hezimetinin anayolların kontrolünü kaybetmekten kaynaklandığını söyledi. Mısır merkezli El Cezire televizyonuna konuşan Mirzakval, hükümetin Taliban’ın ilerleyişini durdurmak için 3 aşamalı bir plan üzerinde çalıştığını açıkladı. Plana göre ilk aşamada ordunun yenilgileri durdurulacak, ikinci aşamada askeri birlikler tekrar toplanarak eğitilmesi sağlanacak ve büyük şehirlerin etrafında güvenlik çemberleri oluşturulacak.

yuzdeyuzhaber





Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol