ABD'Lİ BÜYÜKELÇİDEN OLAY AÇIKLAMALAR!

ABD’nin Suriye’deki son Büyükelçisi Robert Ford, Suudi Şark-ül Avsat gazetesine, Suriye'nin geleceğine ilişkin birbirinden çarpıcı açıklamalarda bulundu

22 Haziran 2017 Perşembe 00:33

Washington yönetiminin eski Şam Büyükelçisi Robert Ford, Suudi Kralı Salman Bin Abdülaziz'in oğullarından Türki Bin Salman'ın sahibi olduğu Şark-ül Avsat gazetesinden İbrahim Hamidi'ye konuştu.

ABD'nin Suriye'de yaptığı stratejik hatalardan, PKK'nın Suriye kolu YPG'ye desteğine kadar bir çok konuda itiraf niteliğinde açıklamalara imza atan Ford, Suriye ordusunun şu an avantajlı durumda olduğunu belirterek, ABD'li yetkililerin kendi stratejilerini boşa çıkaran bir dizi gelişmeyi öngöremediğini vurguladı.

RUSYA-İRAN-HİZBULLAH FAKTÖRÜ

Ford, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın 2017’ye kadar nasıl olup da iktidarda kalabildiğine dair bir soruya da şöyle cevap verdi:

"Biz ordunun zayıflayacağını, yıpratma savaşında savunma hatlarının açılacağını ve bazı askerlerin orduyu terk edeceğini düşünüyorduk. 2013’te Esad’ın gideceğini tahmin ediyorduk. Fakat Kusayr savaşı başladı ve Hizbullah da bu noktada savaşa dahil oldu. 2013 sonlarında Özgür Suriye Ordusunun (ÖSO) tüm organları çöktü. Ahrar Şam ve Nusra şekillendi. ÖSO güneyde hiçbir ilerleme kaydedemiyordu. (Suriye savaşına) büyük bir durgunluk hakim oldu."

Bu durgunlukta Esad'ın başkent Şam’ı, Suriye'nin Akdeniz'deki sahil şeridini, Humus ve Hama gibi kentleri korumayı tercih edeceğini; doğuya geçerek Halep'e yönelik bir hamle gerçekleştirmeyeceğini düşünüyorduk diyen Ford sözlerine şöyle devam etti:

"Aslında biz bölünmenin kesin olduğunu düşünüyorduk. Fakat 2014 ve 2015’te Suriye’ye sayısız İranlı ve Hizbullah savaşçısının gireceğini ve Rusya’nın da hava gücü göndereceğini tahmin edememiştik" dedi.

'ESAD KAZANDI'

Ford, Şarku’l Avsat gazetesine verdiği mülakatta ayrıca ABD'nin Suriye savaşı konusunda bir dizi değerlendirme hatası yaptığını belirtti. Söz konusu durgunluk sürecinin Suriye Ordusu lehine sonuçlanacağını öngöremediklerini de itiraf eden Ford, Suriye ve Cumhurbaşkanı Esad'ın geleceğine ilişkin şu değerlendirmeleri yaptı:

"Esad kazandı... O bir zafer kazandı veya buna inanıyor. Muhtemelen 10 yılda ülkenin tamamını alacak. Hiç kimse de rejimi yargılamıyor. Belki Esad hiçbir zaman Paris’e veya Londra’ya gitmeyecek; ama hiç kimse de rejim yetkililerini Lahey’e götürmek için Şam’a gidemeyecek. Hiç kimse..."

ABD, SURİYE'DEN ÇEKİLECEK

Suriye'nin geleceği hakkındaki değerlendirmelerine devam eden Ford, Suriye Ordusunun ülkenin güneybatısında, Ürdün sınırında bulunan Dera'yı almasının biraz zaman alacağını belirterek, "Er ya da geç İdlib ve Kamışlı’da kontrolü sağlar" dedi.

Konuşmasında, ABD'nin Lübnan ve Irak’tan çekildiği gibi Suriye’den de çekileceği öngörüsünde bulunan eski Büyükelçi bu öngörüsünü şu şekilde temellendirdi:

"ABD, çok yakında İran’ın gerginliğe başvuracağını anlayacak. ABD'nin orada bu gerginliğe karşılık verecek askeri gücü yok. ABD, (Suriye’den) çekilecek. Tıpkı 1983’te Beyrut’tan ve daha sonra da Irak’tan çekildiğimiz gibi."

KÜRTLER, ABD'YE GÜVENMENİN BEDELİNİ AĞIR ÖDEYECEK

Suriye'deki Kürt grupların durumuna da değinen Ford, ABD'nin Kürtleri geçici ve taktik sebeplerle kullandığını belirterek "Kürtler, Washington’a güvendikleri için ağır bedel ödeyecek. Amerikan ordusu onları Türkiye, İran ve Suriye'ye karşı savunmayacak. Kürtlere karşı yaptığımız sadece siyasi olarak aptalca değil aynı zamanda ahlaksızca bir yanlış" dedi.

ABD'nin güneydeki Tanf'ta konuşlu müttefiklerini Suriye ordusuna karşı koruduğunun hatırlatılması üzerine Ford, "Bunu neden yaptılar? Esad'ın politik bir sonuca ulaşmasını engellemek için" dedi.

BİLGİ ABD'Lİ YETKİLİLERDEN

Şarku’l Avsat gazetesinin Arapça servisinde yer alan röportaja göre, ABD'nin Kürtleri yalnızca Rakka’yı IŞİD’den kurtarmak için kullandığını belirten Ford, sözlerini şöyle sürdürdü:

"ABD, Saddam döneminde yıllarca Kürtleri kullandı. ABD'nin PYD ve YPG’ye, Henry Kissinger’in Iraklı Kürtlere davrandığından farklı şekilde mi davranacağını düşünüyorsunuz? Bunu, bana ABD'li yetkililer söyledi."

Ford ayrıca, ABD'nin gelecekte, Suriye’deki Kürt bölgesini bağımsız bir bölge olarak savunmayacağını da sözlerine ekledi.

OYUN BİTTİ

ABD Başkanı Donald Trump’ın İran’ın nüfuzunu kırmaya çalıştığını belirten Ford, "Trump’ın nihai hedefi nedir?" şeklindeki bir soruyu da şu şekilde yanıtladı:

"O (Trump), İran’ın nüfuzunu kırmak istiyor. Bunu birkaç hafta önce bir danışmanından duydum. Fakat şunu bilmiyor ki oyun bitti. Artık çok geç. Obama, Trump hükümetine bu hedefi gerçekleştirmesi için bir miras bırakmadı."

yuzdeyuzhaber





Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol