ABD ADALETİ: BAŞÖRTÜSÜNE KARIŞAMAZSIN!

San Francisco’da bir federal yargıç, Müslüman bir çalışanını başörtüsü taktığı için işten çıkartan giyim perakendecisi Abercrombie & Fitch’in, haksız bir işten çıkartma yaptığına hükmetti.

10 Eylül 2013 Salı 14:20
ABD ADALETİ: BAŞÖRTÜSÜNE KARIŞAMAZSIN!

 BBC News’un haberine göre Federal Yargıç Yvonne Gonzalez Rogers, şirketin, Hani Khan isimli Müslüman çalışanını California, San Mateo’daki Hollister isimli mağazasından kovmasıyla, anti-ayrımcılık yasalarını ihlal ettiğine hükmetti.

Khan’ın ilk etapta, mağazada çalışırken Hollister’ın renklerinde olacak şekilde bir başörtüsü takmasına izin verildi, fakat bir süre sonra kadından başörtüsünü çıkartması talep edildi ve Khan, bu talebe uymaması üzerine işten atıldı.

Abercrombie & Fitch, “görüntü politikasına” uyulmamasının, şirketin satışlarını etkileyeceğini savundu.

Fakat Yargıç Rogers, Abercrombie & Fitch’in, Khan’ın başörtüsünün şirkete satış kaybettirdiğine dair inandırıcı bir kanıt sunmadığını belirtti.

Khan’ın adına US Equal Employment Opportunity Commission (ABD Eşit İstihdam Fırsatı Komisyonu) tarafından açılan dava artık, bir yargıcın zarar ziyan tazminatı belirleyeceği 30 Eylül tarihli bir duruşmaya taşınıyor.


Mahkeme kayıtlarına göre Khan, Abercrombie & Fitch’in kurumsal çatısı altında hizmet veren Hollister’da, çalışırken başörtüsü takabileceği şekilde işe alındı.

Fakat Khan’dan, işe girmesinin dört ay sonrasında başörtüsünü çıkarması talep edildi. Khan’ın bu talebi reddetmesi üzerine bir bölge müdürü, kadını ücretli olarak açığa aldı. Khan sonrasındaysa işten çıkartıldı.

Khan’ın avukatları, müvekkillerinin işteki performansına ilişkin herhangi bir şikayet olmadığını savundular.

Khan, davasında Council on American-Islamic Relations – CAIR (Amerikan-İslami İlişkiler Konseyi) tarafından desteklendi.

CAIR sözcüsü, söz konusu davanın, şirketi, politikalarını değiştirmeye sevk edeceğini umut ettiklerini belirtti.

CAIR San Francisco ofisinden Zahra Billoo, “Bu davanın temelindeki kanı, kimsenin hiçbir zaman diniyle işi arasında seçim yapmaması gerektiğidir” dedi.

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 10.09.2013 14:23
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol