5. MURAD'IN TORUNU KİTABINI TANITTI...

Sultan 5. Murad’ın torunu ve son Osmanlı aristokratı Kenize Mourad, Türk Araştırmaları Enstitüsü tarafından düzenlenen programda yeni kitabı "In the City of Gold and Silver"ı tanıttı.

20 Kasım 2014 Perşembe 13:43
5. MURAD'IN TORUNU KİTABINI TANITTI...

 ’ın torunun kızı olan Kenize Mourad’ın hayatı Fransa, Türkiye, ve Hindistan’ı içine alan çeşitli ülke ve kültürleri kaplıyor. Annesi Paris’e sürülen ve 1 yaşında öksüz kalan Mourad, 21 yaşına kadar Katolik rahibeler tarafında büyütülmüş. 21 yaşındayken bir Hint prensi olan babası kızını Hindistan’a götürmek isterken Katolik rahibeler mani olmaya çalışmışlar. Babası Zaidi Şii, annesi Sünnî Müslüman olan Mourad, Avrupa’nın peşin hükümlü bakışı yüzünden 21 sene babasının vatanı Hindistan’dan ayrı tutulduğuna hala kızgın. Kendini Türkiye, Ortadoğu ve Hindistanlı gören Mourad, hayatı boyunca Batı ülkelerine bu memleketleri anlatmaya, önyargıları azaltmaya çalışmış.



Yeni kitabı "In the City of Gold and Silver", Hindistan’ın Awadh bölgesinin Kraliçesi Begüm Hazrat Mahal’in 1857-58'de işgalci İngilizlere karşı isyanını anlatıyor. Bu başkaldırı, Hindistan’ın 20’inci asrın başında Gandi ile başarıya erişen kurtuluş hareketinin başlangıcı kabul ediliyor.

Batı tarih kitaplarında okumadığımız hakikatler ortaya çıkıyor: İngilizler’in Hindistan’da uzun seneler yaptıkları tacizler, aşağılayıcı ve zalim uygulamalar, yıktıkları cami ve Hint tapınakları ve Hinduların bu işgalde nasıl davrandıkları, mizahi yaklaşımları anlatılıyor.



Büyük ilgiyle takip edilen konferansda Mourad, Batı başında sansürün olduğunu fakat bunun kapalı ve dolaylı bir şekilde yapıldığını söyledi ve Fransa’da kendi gazetecilik hayatından misaller verdi.

Öğrenci, akademisyen, diplomatlardan oluşan dinleyicilere Washington'da çalışmalar yapan Gazi Üniversitesi öğretim üyeleri de katıldılar.

Konuşmadan sonra Mourad kitabını imzaladı ve dinleyicilerin suallerine cevap verdi. Kitap Amazondan temin edilebilir.

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 20.11.2014 13:45
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol