5 BİN DOLARA GENCECİK KIZLAR...

IŞİD'ın ele geçirildiği Sincar'dan kaçıp, günlerce süren zorlu yolculuğun ardından Şırnak'ın Silopi İlçesi'ne sığınan Ezdilerin sayısı her geçen artıyor.

13 Ağustos 2014 Çarşamba 13:52
5 BİN DOLARA GENCECİK KIZLAR...

 IŞİD'in ele geçirdiği Sincar'dan (Şengal) kaçarak Şırnak'ın Silopi İlçesi'ne sığınan Ezdilelerden Bekir İlyas, 500'e yakın kadın ve kızların IŞİD üyeleri tarafından kaçırıldığını iddia ederek, "Kimi esir alındı, kimi kuma olarak satıldı. Genç kızlarımız ise Arap yarımadasına götürüldü. Burada zenginlere 5 bin dolar gibi paraya satılmaya başlandı. Bu dramı hiç kimse görmüyor mu?" dedi.

IŞİD'ın ele geçirildiği Sincar'dan kaçıp, günlerce süren zorlu yolculuğun ardından Şırnak'ın Silopi İlçesi'ne sığınan Ezdilerin sayısı her geçen artıyor. Silopi belediyesi öncülüğünde kurulan yardım komisyon başkanlığı, yeni çadırlar kurmaya devam ediyor. Mültecilerin kaldığı alanda şu ana kadar 2 bin kişinin yerleştiği belirtildi. Çadırlarda bin 200 civarında Ezidi ailenin yerleştirildiği, 800 kişinin ise ilçe merkezinde yaşadığı belirtildi. Dün sağlık taramasından geçirilen Ezidilerin ihtiyaçları için tuvaletler yapıldı. Her gün 3 öğün yemek verilen çadırların bazılarına ise, sulu klimalar ve serinleten vantilatörler yerleştirildi. Zor şartlar altında yaşamlarını sürdüren Ezidiler, kendilerine gösterilen ilgiden memnun kaldıklarını dile getirdi.

Silopili İdris Yusufoğlu, beraberinde getirdiği tahtadan yapılmış beşikleri, bebekleri olan ailelere ücretsiz dağıtarak, "Sosyal paylaşım sitesinde, burada kalan çocukların beşikleri olmadığını gördüm. Bende bir nebze katkım olsun diye böyle bir yardımda bulundum" dedi.

"KIZLARIMIZ 5 BİN DOLARA ARAP ÜLKELERİNE SATILIYOR"

Şincar'dan kaçan Ezdilerden Bekir İlyas, 500'e yakın kadın ve kızların IŞİD üyeleri tarafından kaçırıldığını iddia ederek, "500'e yakın kadın ve kızlarımız kaçırıldı. Kimi esir alındı, kimi kuma olarak satıldı. Genç kızlarımız ise Arap yarımadasına götürüldü. Burada zenginlere 5 bin dolar gibi paraya satılmaya başlandı. Bu dramı hiç kimse görmüyor mu? IŞİD'liler halkın arasına karışarak çok sayıda kadın ve çocuğu öldürdü. Kadınlarımızın çoğunu kaçırdı. 3 gün boyunca Şengal Dağı'nda kaldık. Yemek ve su yoktu. Taşların üzerinde yatıyorduk. PKK'nın açtığı güvenlik koridorundan Suriye'nin Rojava bölgesine geçtik. Rojava'dan buraya geçiş yaptık. Silopi halkı bize çok yardımcı oldu. Her türlü ihtiyacımız karşılanıyor" diye konuştu.

"2 OĞLUM, 4 TORUNUM PASAPORT OLMADIĞI İÇİN GELEMEDİ"

3 torunu ile Türkiye'ye gelen Şeme Mirza Mirat, gelini Hunaf, 4 torunu ve iki oğlunun pasaportları olmadığı için Kuzey Irak Kürt Bölgesi Yönetimi'ndeki Zaho kentinde kaldığın belirterek, "Oğlum Reşit ve Suut, IŞİD'lilerin korkusundan dolayı Musul'a gidip pasaport çıkaramadıkları için gelemediler. Sincar İlçesi'nin Sinun Köyü'nden kaçtık. Buradan tüm dünyaya sesleniyorum; yapılan katliamı görün ve bizlere yardım edin. Şengal Dağı'nda yüzlerce vatandaş açlıktan ve hastalıktan öldü. Akrabalarımın çoğu Irak'ta mahsur kaldı. Üç torunum ve ben 5 gün önce Habur Sınır Kapısı'ndan Silopi'ye geldik. Silopi halkı bize çok yardım ediyor" dedi.

"10 GÜNDÜR KOCAMDAN HABER ALAMIYORUM"

10 gün önce Sincar'ın Şerafettin Köyü'nden kaçtıklarını söyleyen Naam Belkad Bahri, "IŞİD saldırısı sırasında evdeydik. Köyün girişindeki evlere baskınlar düzenlediler. Halk sofralarından kalkarak dağlara kaçmaya başladı. Ben de 9 çocuğumla beraber dağlık alana kaçtım. Kocamdan 10 gündür haber alamıyorum. Dağlık alanda kardeşlerimle karşılaştım. Kardeşlerimin aracı ile Dohuk kentine kaçtık. 2 gün burada konakladık. Pasaport işlemlerimizi yapmaya gittiğimiz esnada aracımız çalındı. Aracımızın içinde çocuklarımın erzakları, kıyafetleri ve yiyecek erzaklarımız vardı" dedi.

PEŞMERGE HALK KILIĞINDA KAÇTI

Irak askerleri ve peşmergelerin kendilerini savunmadığını anlatan Naam Belkad Bahri de, "Peşmerge bizleri hiç savunamadı, gençlerimize silah vermedi. Halk arasına karışıp dağlık alana ve oradan da Erbil'e doğru kaçtılar. En son PYD ve PKK yardımımıza ulaştı. Onların sayesinde kaçmayı başardık" dedi.

Cizre Belediyesi'ne ait Cizre Mobil Sağlık Aracı'nda görevli Doktor Serdar Savda, 7 kişilik gönüllü doktorla birlikte Ezidileri sağlık taramasından geçirdiklerini söyledi. Sevda, "7 kişilik gönüllü doktor arkadaşlar ile birlikte Şengal'den buraya sığınan Ezidi ailelerini ücretsiz olarak muayene ediyor, sağlık taramasından geçiriyoruz. Takipli hastalar ve kronik hastaları hastaneye sevk ediyoruz. Şuana kadar ciddi bir hastalık söz konusu olmadı. En fazla soğuk algınlığı, ishal ve zehirlenme görülüyor" dedi.

Mehmet Selim YALÇIN/SİLOPİ (Şırnak)


DHA





Son Güncelleme: 13.08.2014 14:06
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol