200 BİN ANNE-BABAYA SORULDU...

Amerikan sitesi BuzzFeed, 200 bin ebeveynle yaptığı kapsamlı bir anketin sonuçlarını açıkladı.

11 Ocak 2016 Pazartesi 23:10
200 BİN ANNE-BABAYA SORULDU...

 Ankete katılanlara, çocuk yetiştirme hakkındaki tartışmalı konularda sorular yöneltildi. ABD'li ailelerin bu konulardaki eğilimlerini yansıtan anketin sorularını Türk okuyuculara yönelttik. İşte o sorulara verilen yanıtlara göre iki ülkede insanların çocuk yetiştirme konusunda benzeyen ve ayrılan yönleri:

Türklerin ve ABD’lilerin benzer yanıtlar verdiği konular:

- Türk toplumunda ve Amerikan toplumunda çocukların evde eğitim görmesine sıcak bakılmıyor. Ankette yer alan “Sizce bir çocuk, evde öğrenim yoluyla iyi bir sosyal ve akademik tecrübe edinebilir mi” sorusuna Türklerin yüzde 25’i ‘evet’ derken yüzde 75’i‘hayır’ dedi. ABD’lilerde de benzer bir sonuçla yüzde 27 ‘evet’ derken yüzde 73’ü ‘hayır’demiş.

- “Çocuklarınıza aşı yaptırır mısınız” sorusuna verilen cevaplar da büyük yakınlık taşıyor. Çocukların sağlığı konusunda oldukça hassas olan Türkler yüzde 97 oranında‘evet’ derken; ABD’lilerin yüzde 94’ü ‘evet’ demiş.

- Anlaşılan o ki çocukların kahve ve asitli içecekler tüketmesi sağlık endişelerini beraberinde getiriyor. İki toplum da çocukların bu içecekleri tüketmesine sıcak bakmıyor. Türkler, “İlkokul öğrencisinin kahve ya da asitli içecek tüketmesi sizin için normal mi” yüzde 90 oranında ‘hayır’ yanıtını verirken ABD’lilerde bu oran yüzde 68 olmuş.

- Modern hayatta hepimizin hayatının bir parçası haline gelen sosyal medya konusundaki iki soruya verilen yanıtlar da benzerlik gösteriyor. Çocuklarının fotoğraflarını sosyal medyada paylaşmakta sakınca görmeyen Türkler ve ABD’liler, kontrolsüz sosyal medya kullanımına ise hayır diyor.

ABD'li anne babaların verdiği yanıt: Yüzde 69 'evet', yüzde 31 'hayır'

ABD'li anne babaların bu soruya verdiği yanıt: Yüzde 16 'evet',  Yüzde 84 'hayır'

- Küfür iki toplumun da hassasiyetle yaklaştığı bir konu. Türkler “Çocukların evde küfürlü konuşmasına izin verir misiniz” sorusuna yüzde 93 gibi büyük bir oranla ‘hayır’derken; ABD’liler de yüzde 85 ile “kötü sözlerin” eve girmesine izin vermediğini belirtiyor.   

- Her iki toplumda da bir başkasının çocuğuna terbiye vermek normal karşılanmıyor.

ABD'li anne babaların verdiği yanıt, yüzde 33’le ‘evet’; yüzde 67 ile ‘hayır’.

- Doğum sırasında kadına ağrı kesici verilmeli mi sorusuna ankete katılanlar genellikle‘evet’ cevabını verdi. ABD’lilerin bu soruya ‘evet’ deme oranı yüzde 92.

Mesele çocuk olunca Türkler ve ABD'liler ne düşünüyor?

 Türkler ve ABD’lilerin ayrıldığı noktalar:

- Annenin bebeğini toplum içinde emzirmesi her iki toplumda da uygun bulunsa da, ABD’liler yüzde 85 gibi büyük bir oranla buna ‘evet’ derken Türkler ikiye bölünmüş durumda.

- Sünnet konusunda Türkler ve ABD birbirinden ayrılıyor. Yeni doğan bebeklerin sünnetine Türkler sıcak bakıyor ancak ankete katılan ABD’lilerin yüzde 71’i buna karşı çıkıyor.

- En büyük ayrımın yaşandığı konu ise dayak. “Çocuğunuzu döver misiniz” sorusu karşısında ankete katılan Türkler yüzde 83 gibi ezici bir çoğunlukla ‘hayır’ şıkkını işaretlerken, yüzde 48 oranında 'evet' diyen ABD’liler ikiye bölünmüş durumda.

- Benzer bir durum “Bebeğinizi uyutmak için, uyuyakalana kadar kendi başına ağlamasına izin verir misiniz” sorusuna verilen cevaplarda görülüyor. Türkler bebeklerin tek başına bırakılmasına karşı çıkarken ABD’lilerin yüzde 57’si ‘evet’ şıkkını işaretleyerek farklı bir eğilim sergiliyor.

-Sezaryenle doğum ise büyük ayrımın yaşandığı bir başka husus. Türklerin yüzde 65 oranla ‘evet’ dediği sezaryenle doğum yöntemine ABD’liler yüzde 64 ile ‘hayır’ diyor.

-Çocuklarla birlikte uyumak ise Türkler için oldukça olağan bir durum iken, ankete katılan ABD’liler yüzde 63 ile ‘hayır’ cevabını veriyor.

- Çocuklar kaybolmasın diye sırtlarına takılan ve ABD’de son dönemde popüler olan tasmalar ise Türklere pek sıcak gelmiyor. “Çocuğunuzun sırtına tasma takmak sizin için normal mi” sorusuna Türkler çoğunlukla ‘hayır’ cevabını verdi. ABD’lilerin ise bu konuda ikiye ayrılmış; Yüzde 47 ‘evet’ derken yüzde 53 ‘hayır’ cevabını vermiş.

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 12.01.2016 21:07
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol