yuzdeyuzhaber
2011-02-20 00:26:10

Panik bozukluk nedir?

Psikolog. Arzu Turçalı Akten

20 Şubat 2011, 00:26

Panik bozukluğu olan kişilerde,herhangi bir dış uyarı olmaksızın ve bir ön belirti vermeden oluşan kısa süreli,tekrarlayıcı yoğun korku nöbetleri ya da kötü bir şey olacakmış hissi görülmektedir.
Panik atak denilen bu nöbetler;kalp çarpıntısı,solunum zorluğu ve baş dönmesi gibi çok sayıda fiziksel belirtiyi içermektedir.Panik ataklar belirgin olarak sıkıntıya yol açarak,haftada birçok kez ve hatta gün içinde defalarca ortaya çıkabilmektedir.O yüzden,panik bozukluğu olan kişilerde yeniden nöbet gelecek hissi aşırı bir biçimde gelişmektedir.

PANİK BOZUKLUĞUN BELİRTİLERİ NELERDİR ?
Panik bozukluk birden ortaya çıkar ve yaklaşık 10 dakikada en şiddetli düzeyine ulaşır.Panik bozukluğunda aşağıdaki belirtilerden en az 4-6’sı görülmektedir :
-çarpıntı,kalp atımlarını duyumsama yada kalp hızında artma olması,
-titreme yada sarsılma,
-terleme,
-soluğun kesilmesi,
-nefes darlığı yada boğuluyor gibi olma duyumları,
-göğüs ağrısı yada göğüste sıkıntı hissi,
-baş dönmesi,sersemlik hissi,düşecekmiş yada bayılacakmış gibi olma,
-bulantı yada karın ağrısı,
-ölüm korkusu,
-paresteziler (uyuşma yada karıncalanma duyumları),
-üşüme,ürperme yada ateş basmaları,
-kontrolünü kaybedeceği korkusu,
-depersonalizasyon (benliğinden ayrılmış gibi hissetme),

PANİK BOZUKLUĞUN NEDENLERİ

Gerçek nedenleri tam olarak anlaşılmış değildir.bazı hastalarda,ilk panik bozukluk,yoğun stres yaratan bir olay tarafından tetiklenmektedir. (kronik hastalık,ölüm,iflas,boşanma,vs…)Panik bozukluğunda ataklar görünür bir neden olmaksızın sık sık tekrarlanır.Son çalışmalar panik bozukluğun,beyindeki sinir hücrelerinde doğal olarak oluşan kimyasal serotonin maddesinin etkisiyle ortaya çıkan aksamalar tarafından tetiklenebildiğini de göstermiştir.

PANİK BOZUKLUK NASIL TEDAVİ EDİLİR ?

Panik bozukluk,ilaçla yada ilaçla birlikte psikoterapi (konuşma tedavisi) uygulanarak tedavi edilir.Tedavi sürecinde hastadan beklenen terapilerine ve ilaçlarına aksatmadan devam etmesi,terapide önerilenlere kulak verip verimli bir şekilde aktif günlük yaşantısına uygulayabilmesi ve ilaçlarını doktor kontrolü olmaksızın bırakmamasıdır.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.