yuzdeyuzhaber

'ONLAR ORUCU BOZMAZ KARDEŞİM...'

GÜNDEM

İlahiyatçı-Yazar İhsan Eliaçık hoca, Ramazan ayı ve oruçla ilgili kendisine yöneltilen sorulara yine çarpıcı bir yanıt verdi.

Bana Dinden Bahset programında vatandaşların kendisine yönelttiği, 'Sakız çiğnemek, ağda yaptırmak orucu bozar mı?' şeklindeki soruları cevaplayan Eliaçık hoca, " Bu konu aslında dinin yanlış anlaşılmasından kaynaklanıyor. İnsanlar bunu dini sanıyor" ifadelerini kullandı. " Ne sakız bozar orucu ne ağda yaptırmak" diyen Eliaçık hoca şunları söyledi:

" Ama yalan söylemek orucu bozar. Gıybet etmek orucu bozar. Gıybet etmeyin, yalan söylemeyin. Kapı önünde oturup, pencereye, balkona çıkıp, komşunuzla geleni gideni çekiştirirseniz orucunuz bozulur. Boşuna oruç tutmayın. Boşuna aç kalmayın. Kendini tutmayı bilmiyorsun daha. Ahlaki ihlaller orucu bozar. Komşunun kızına şehvetle bakmak orucu bozar. Kendi kızkardeşin gibi bakacaksın. Dürüstlüğe, doğruluğa uymayan şeyler orucu bozar. Bunları yapıyorsan boşuna oruç tutma. İstersen kırk tane sakız çiğne, istersen ağda yap manasız. Onlar orucu bozmaz, günah da değildir. Oyun da seyret, film de indir ama içini temiz tut, dürüst ol, yalan söyleme, gıybet etme, başkasına ait olan şeyi alma, alın teri dökmediğin şeyi sahiplenme, bunları yaparsan oruç kalmaz. Oruç sana bunları yaptırmalı zaten. Ama insanları böyle şeylerle uyuşturuyorlar. Bu sorulara televizyon ekranlarından cevap veren hocalar, karşılığında milyarları alıyor ve karınlarını ateşle dolduruyorlar. Bir defa bırak başkasının orucunun ne olup olmadığını söylemeyi senin orucun gitti efendi. Sen buna rağmen nasıl kalkıp millete fetva veriyorsun. Parayla din anlatılmaz. Parayla namaz kıldırılmaz. Namaz o işi bilen herhangi birinin öne geçmesiyle eda edilir. Parayla Allah'ın kitabı okunamaz. Velev ki yaptın, ihtiyacından fazlasını vermek zorundasın. Aksi halde hepsi daglanacaktır Tevbe 34-35. ayete göre. Siz bunu bir kenara bırakıp, milleti uyuşturuyorsunuz. Şimdi durum böyle olunca sizin müşriklerden bir farkınız kalmıyor çünkü onlarda bunu yapıyorlardı." 

Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!

Yorumlar (51)

Mustafa Yılmaz 8 Yıl Önce

Allah razı olsun.

Hasan genç 8 Yıl Önce

Size islamı ve adaletli düşüncelerinden dolAyı teşekkür ederim Allah sizden razı olsun sağlıcakla kalınız

burhan ekmekçioğlu 8 Yıl Önce

E o zaman cami hocaları memur para alıyorlar. Bunlarda para alıyor diye . Hocaaaaaa sen çok saçmalıyorsun belli oldu senin çekemedigin birşey var. Yalan iftira atma akıllı ol

Sukran ozdemir 8 Yıl Önce

Islama değişik bir pencereden bakmaya başladım gayet mutluyum doğrusuda bu sanırım at gözlüklerimi attım bütün insanlarında mantıklı düşünmesi dileği ile sizin cesur aciklamalariniza ihtiyacımız var teşekkür ediyorum

Zuhal arıcan 8 Yıl Önce

Allah sizin gibi din adamlarımıza uzun ,sağlıklı ömürler versin ki aptalların kafalarını daha çok aydınlatın hocam

hikmet 8 Yıl Önce

Sizin gibi hocalar onlarin isine gelmez siz bizleri aydinlatmaya devam edin hocam

yasemin mutlu 8 Yıl Önce

Sizi herzaman takdir ediyorum ve inanıyorum gerçekleri doğruları söylūyorsunuz neyazıkki din artık parayla satılır oldu

ekrem 8 Yıl Önce

Bir arkadaşımız " camii hocaları maaş alıyor o zaman senin söylediklerin yanlış " demiş! Kardeşim hocamız ihtiyaç fazlası haram demiş güzel okumamışsın söylediklerini. Camii hocasının aldığı ücret ihtiyacini bile karşılamiyor! Dört kişilik bir ailenin aylık masrafını bilsen Türkiyenin yarısına yakını açlık sınırında olduklarını bilmiyor musun? Hocanın anlattığı iki kelime söyleyip insanları kandırmak için sümük döküp milyarları götürenler içindir!!!!...

Ali vekil 8 Yıl Önce

Hocam Allah razi olsun sizden...oruc tutmak ac kalmak demek degil...iyi bir insan olursak orucun yerine gecer...

İbrahim melek 8 Yıl Önce

Dini dahada sevmeye başladım hocam bu sigarayada bir açıklık getirsen seviirim hocsm

İbrahim melek 8 Yıl Önce

Dini dahada sevmeye başladım hocam bu sigarayada bir açıklık getirsen seviirim hocsm

Nurettin Şahin 8 Yıl Önce

Eğer cami imamı , benim işim bu ve bunun karşılığında bana mecbur maaş verecekler diyorsa, aldığı para yaptığı işin karşılığı para gerektirmedigi için haram. Ama şöyle derse benim Evimin coluk cocugumun geçimini bundan saģliyorum aldığı ücret helâl. Bu nedenle bilgi edinmeden yargısız infaz yapmayalım

Mustafa Yıldız 8 Yıl Önce

Teşekkürler hocam bu insanlara ıslami sizin gibi anlatsalardi ogretselerdi ıslam ülkelerinde barış olurdu sevgi olurdu savaş olmazdı

Osman Tokgöz 8 Yıl Önce

Hocam kendinden birsey söylemiyor.... Kuran Ayeti söylüyor... Kur'an ayetleri parayla satilamaz. Peyganberimiz Hz Muhammed (s.a) din icin para mı aldı. Furkan suresi 57. Ayet dinin parayla sayılamayacağını açıkça belirtiyor... Hocam da bu durumu belirtiyor sanırım...

Hay. 8 Yıl Önce

Yanlış. Cami hocasının devletin memuru olması hata. Sonra özgürce dini anlatamıyor. Müftülüğü diyanet ne derse o. Ee bakıyorsun diyanet zaten halkı kucaklamaktan uzak, saçma sapan şeylerle ilgilenen bir kurum olmuş. Hükümetin çırağı olmuş. Gel olum git olum. Dini fetva para ile verilmez birader. Net.

yener yılmaz 8 Yıl Önce

sayın ibrahim ekmekçioğlu tövbe suresi 34 ve 35 i bir oku ve uslubuna da dikkat et...

Görkem incedayı 8 Yıl Önce

EyvAllah hocam kulagımıza küpe olur inşAllah

Cevat doğrusöz 8 Yıl Önce

film indirmek de kul hakkına girmiyor mu hocam internetteki film sitelerinin neredeyse tamamı korsan şekilde yayınlıyor ? yazarken, söylerken bunlara da dikkat etsek !

Figen Mumcuoğlu 8 Yıl Önce

ÇOKK DOĞRUUU .... Sağolsun ki , hakiki dini anlatan ve yaşatan böyle değerli büyükleğmüz varr ...

Mustafa benim 8 Yıl Önce

Aslında hoca doğru söylüyor.diger hocalar neden farklı düşünüyor onu bir anlayabilsem.

Ahmet tozan 8 Yıl Önce

İhsan hoca, bir illahiyat profesörüdür ve dürüst bir kişiliğe sahiptir. onda ağlama sızlama yani duygu sömürüsü yapmaz ve yaptırmaz, gerçekleri arz ediyor o kadar! !!

özge Özyıl 8 Yıl Önce

Sizi yaklaşık iki yildan beri takip ediyorum ve görüşlerim din algım baya bi değişti. Bizlere gerçekleri anlattığınız için Allah sizden razı olsun.

Fethi Dinçer 8 Yıl Önce

Abuk sabuk konuşup milletin kafasını bulandırıyorsun. Kardeşim açın ilmihal kitabını öğrenin neymiş ne değilmiş. Bu adama inanmayın.

Mahir 8 Yıl Önce

Ya komşunun kızına kardeşin gibi bakacaksın diyorsunuz ama bazıları aralarından tahrik oluyorlar o da orucu bozmaz mi

Yıldırım bayram 8 Yıl Önce

bunun yaldızlı sözlerine aldırmayın.. sapık inançlı ne idiüğü belirsiz biri

Selam manat 8 Yıl Önce

İlahiyatçılar bedava mı ders veriyor arkadaş ben anlamıyorum.imam vaktini camide harcıyor başka yerde çalışmaya vakti kalmıyor tabii ki bu vaktin bedeli de olacak.yaptığı işin bedeli değil vaktin bedeli. ..

Nafiz 8 Yıl Önce

Hocam sizin gibi insanlar cogaldikca eminim gercek dindarlik ve muslumanlik bu para tapicilardan kurtulur.

Metin MERT 8 Yıl Önce

Sağolun hocam . Emeğinize sağlık .

Volkan Karakaş 8 Yıl Önce

Selam, abuk sabuk konuşma diyen arkadaşlar, hangisi abuk sabuk, oruçluyken yalan söylemeyin, kadınlara şehvetle bakmayın, dedikodu yapmayın, dürüst olun, hak yemeyin, kendinizi büyük görmeyin, böbürlenmeyin demesi mi abuk subuk, çok pardon ama bunları Kuran söylüyor, hoca değil, eğer abuk subuk diyorsanız vay halinize, ki bunlar sadece oruçluyken değil herzaman sakınılması gereken şeyler, ha sakız çiğnenemez ağda yapılmaz a abuk subuk diyorsanız vay halinize, boş işlerle uğraşıyorsunuz, çünkü bunların hiçbiri Kuran da yazmıyor, eğer din adamı para almaz a abuk subuk diyorsanız, tebliğ edenlerin "ben sizden para da istemiyorum, benim mükafatımı verecek olan Allah tır" ayetini size hatırlatıyorum, rica ediyorum Allah a, indirdiği Kuran a ve Resulune karşı çıkmayın, üzülürsünüz, hayırlı günler

HALE KAR 8 Yıl Önce

helal olsun hocam sana '' yanliş di̇nle uyuşturuyorlar beyi̇nleri̇ '' sözüne aynen katiliyorum. di̇n bezi̇rganlari çiğ gi̇bi̇ büyüdü malesef

Murat gungor 8 Yıl Önce

Sizin sayenizde dine daha farklı bakmaya başladım. Taşlar yerine oturdu.bakis acini değiştir. Herşey daha anlamlı hocam. Yüreğinize sağlık.

Hüseyin bey 8 Yıl Önce

Herkes ayrı bir şey diyor Kuran ve sünnete sarılmak en iyisi bence

sevim aygün 8 Yıl Önce

Sözleriniz çok doğru ama anlayana,

sevim aygün 8 Yıl Önce

Sözleriniz çok doğru ama anlayana,

Hatice calın 8 Yıl Önce

Hakikatler rahatsız edicidir.Herkes kendini sorgulasın.Hocam cesaretinize azminize hayranım ALLAH siz gibi aydın alimlere uzun ömürler versin.Haklarınızı bizlere helal edin.

AD SOYAD. 8 Yıl Önce

milletin kafası düzgün mü ki bulansın milletin hepsi leyla olmuş leyla ne verirsen onu alıyor.

Sezer Türkoğlu Doğan 8 Yıl Önce

Söyledikleriniz tamam sakız hariç.

Kemal 8 Yıl Önce

Gayet yanlış bilgiler. 2 saniye kendini kaptırıp gıybet yaptın diye orucun boşa gitmez, gunaha girmiş olursun. Orucluylen dedikodu yaptın diye 1 gün daha oruç tutman gerekmez. Sakız çiğnemek aromasının tadını yutmak orucu bozar ayrıca gereksiz yere mide asitlerini çalıştırır açlık hissini çoğaltır.

Servet 8 Yıl Önce

Hoca bozmaz derken önemli olanı unutmayın der asıl amacınin dışına çıkar iseniz bozulur der. sonuna kadarkkatılıyorum kuran da böyle der Maun suresini okuyun namaz bile boşa malından vermiyor isen der kuran malından vermeyen müşrik olur

R.Demir 8 Yıl Önce

Hoca gibi olmalı herkes.İbadet,doğruluk,dürüstlük,helal,haram,kul Hakkı,fakir fukara Hakkı,daha çoğaltılabilir.Bunları yap,namazda ,oruçta ,haçta yap Allah'a yönel.Sen her türlü haltı ye sonra yat kalk,aç kal yok dinde böyle. Hocayı iyi takip edelim.Kuranı iyi anlayalım.

merdan toprak 8 Yıl Önce

Orucun manası insanın maneviyatinda olur arkadaşlar . Yeme icme sadece bedeni dinlendirmektir

mehmet akpınar 8 Yıl Önce

bu durumda birilerinin ifadesine göre % 90 küsuru müslüman olan bu coğrafyada.bu % 90 küsurun en az %85 i̇ni̇n orucu lay lay lom oluyor.

tamer erdogmus 8 Yıl Önce

film indirmek de doğru değil, hak çalmak var onda.

serkan 8 Yıl Önce

İmamların zoruna gitmiş herhalde, buraya yorum yazmışlar şöyle olursa aldığı maaş helâl, böyle olursa haram, ya hu kur-an hıristiyanları eleştiriyor ruhbanlık sınıfı uydurduydular diye, siz kitabı okuyup hiç mi ögüt almıyorsunuz, hiç mi iç muhasebe yapmıyorsunuz, hiç mi zorunuza gitmiyor para karşılığı namaz kırdırıp, kur-an okumak, mahşerde huzura nasıl çıkacaksınız, nasıl hesap vereceksiniz

Cemil karac 8 Yıl Önce

Hocanın bu tespitleri Sn. Yaşar Nuri ÖZTÜRK un " Kurandaki Islam" kutabindaki bilgilwrin muradifidir.. Hak geldi batıl yok oldu..

fatma tanış 8 Yıl Önce

Hocanın ne demek istediğini anlamayanın zekasından şüphe ediyorum

Emine akyazi 8 Yıl Önce

Çokkk insanin sizi dinlemesini isterim basta kendi yakınlarımda dahil yüreğinize sağlık..

Metin kulak 8 Yıl Önce

İnşAllah bu hocamız da din cambazlarının hışmına uğramaz. Gerçek islam dünyada hiçbir toplumda yok, islam bugün şekle indirgenmiş durumda maalesef

Ad soyad 8 Yıl Önce

Türkiye'de boşuna diyanet işleri var. Onlar yalancı sen haklısın. kaşmer

Mehmet 8 Yıl Önce

Hocam seni takip ediyorum iyi ki varsın

gülsüm avciya cevaptir. 5 Yıl Önce

kahvalti ile öglenymegi arasi oruc tutsan cok makbul olur!

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.