yuzdeyuzhaber

'YUNUS'U BALIK FALAN YUTMADI...'

GÜNDEM

İlahiyatçı-Yazar İhsan Eliaçık hoca, Kur'an'da anlatılan Yunus kıssasının geleneksel bakış açısıyla yorumlandığını, bugüne kadar anlatılan gelenin aslında bir efsaneden ibaret olduğunu söyledi.

İşte hocamızın o açıklamarı: 

" Bu olay nerede meydana gelmiş Ninova'da. Ninova neresi? Asur İmparatorluğu'nun başkenti. Asurlular kim ona bakman lazım. Ben baktım vardığım sonuç şudur. Tıpkı peygamber gibi zora girince Yunus, onu yakalamak ve öldürmek istediler. O da şehri terketmek istedi. Ve o şehre sitem etti ve küstü. Lanet olsun size o kadar anlattım, bir kişi bile bana inanmadı dedi. Ve gemiye bindi. Gemiye binince o esnada fırtınalıydı deniz. Asurlular, su tanrısı Enki'ye inanırdı, karanlığın ve suyun tanrısı gibi... Su tanrısı Enki'nin sembolü de balık idi. Deniz dalgalanınca su tanrısının öfkelendiğine inanırlardı. Yunus gemiye binince ve fırtına da yaşanınca dediler ki aramızda bir asi var. Su tanrısı onu farketti. Eğer bu asi binmeseydi bu olmayacaktı dediler. Yunus da başka başka tanrıların olmadığını herşeyin tek bir sahibinin olduğunu onun da Allah olduğunu söyledi. Bunun üzerine sen su tanrısının yeryüzündeki gölgesi Asur İmparatorluğu'nu inkar mı ediyorsun, sen bir asi misin, anarjist misin diye bunun üzerine yürüdüler. Arbede çıktı ve Yunus bunlara yenildi. Tabiri caizse sonrasına polis çağırdılar. Bir asi var, devlete karşı geliyor demek istediler. Kelepçe vurdular ve götürdüler, kapısında devasa bir balık figürü olan Ninova cezaevine attılar. Onun karanlıklarına bıraktılar. Kur'an ne kadar kaldığını da söylemiyor zaten. Sonra bir şekilde gün oldu, devran döndü ve oradan çıktı. Açık bir alana gitti, şehri uzaktan seyretti, geçirdiği günleri düşündü ve mücadeleye devam etme kararı verdi. Ve şehire geri döndü. Çalıştı, çabaladı ve yüz bin kişiyi aşan bir topluluk ona iman etti. 

İşte bu vesileyle Kur'an, peygambere 'Ey Muhammed! Sen de bunaldın, sıkıldın diye bırakıp gitmek isteme. Nasıl ki Yunus'a yüz bin kişi inandıysa sana da bu şehir birgün inanacak' dedi.

O günden günümüze gelerek bizlere diyor ki, "Ey Yunus gibi bunalıp, sıkıntı içine girenler sabredin, direnin, hak bildiğiniz yolda devam edin sonunda zafer sizin olacak". Çünkü doğrunun karşısında durmak mümkün değildir. "
Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!

Yorumlar (28)

Cihat simsek 8 Yıl Önce

Hocam bn bugune kadar yunusun yunus baligin icinde oldugu dusmandan korunmus sonra keci sutuylr beslenmis bn boyle biliyorm saygilarimla

Kurddeng 8 Yıl Önce

İşte bakın yoruma.her nedense orta doğu insanı okuyan okumayanden daha cahillaşiyor her ne hikmetse ama bu eğitim sistemınden mı ortadoğnun toprakındanmı havasındanmı bu yorumunla cübeli yi bile gectın. Kur an ne diyor .Holy Quran 37:142 ------------------ فَالْتَقَمَهُ الْحُوتُ وَهُوَ مُلِيمٌ Derken onu balık yutmuştu, oysa o kınanmıştı. Burade anlaşıliyorki sen de diyarları gibi Kur ana uyanlarden değilsın Kur ani kendine uydurmaya calışiyor sun.

Muharrem UÇAR 8 Yıl Önce

Bende bu yorumu ilk defa duyuyorum. Hangisine inanacağımı şaşırdım..

unal unal 8 Yıl Önce

sünnetullah kavramını inceleyenler hocayı anlayabilir yunus insanı yutamaz. ayrıca ayet müteşabihtir. hocam kendince yorum yapmış iyi niyetli olduğunu düşünüyorum. en doğrusunu rabbim bilir.

Yasar akkaya 8 Yıl Önce

Ben hocama inaniyor ve guveniyorum. Cunku arastiran kaynagini bulup toplumla gercekleri ogrenmesini saglayan bir din bilim insani. Beni uyandirdigin icin tsk ediyorum hocam. Bende diyerleri gibi yanlis biliyordum.

Ehli sunnet 8 Yıl Önce

Bre gafil adam!bu adam bidat ehli! Oyununa gelmeyin.vahhabi zihniyetli sapık görüşlü.Saffat süresinde geçiyor bi balığın yunus peygamberi yuttuğu.

Adnan keser 8 Yıl Önce

Ihsan hocama aynen katiliyorum..

Cumhur ertaş 8 Yıl Önce

Ben ihsan hocaya inaniyorum o diğer hocayim diye gecinenler gibi uydurma hadislerle milleti kandirmiyor kuranı araştırıyor hem bir onun yasantısına bakın birde inandığınız o sahtekar hocaların

Osman ÖZSÜRÜNÇ 8 Yıl Önce

Vahyin desteksiz yorumlanması büyük bir cesaret gerektiriyor. Akibeti hayrola hoca efendinin.

AA 8 Yıl Önce

diğer sahtekarlardna daha inandırıcı....

Mehmet Ali Can 8 Yıl Önce

saffat suresi 142. ayeti "feltekamehul hûtu ve huve mulîm(mulîmun)." "böylece onu balık yuttu ve o kınanmıştı" ayetteki hut kelimesi günümüz arapçasında da kullanılır ve balina demektir. ayetin lafzı açık, başka manalara çekmek zorlama yorumlardır. önceki iki ayette yüklü gemiye binip şehirden kaçtığı, gemide kura çekilip onun kaybettiği sonraki üç ayette ise eğer tesbih edenlerden olmasaydı hesap gününe kadar onun karnında kalacağı ve bitkin bir halde boş bir alana bırakıldığı bildiriliyor.

Bahadır Ozder 8 Yıl Önce

Ihsan hoca kendisini hafife aliyor ama kendisinden de fazla kavrayislara vesile kilinmis.. Soylemiyor soylettiriliyor.. Soz karadan aktan degil Yazip okumaktan degil su yuruyen halktan degil HALIK AVAZINDAN gelir Son konusmasida da magarada 300 yil uyudugu iddia edilen genclerden bahsediyor.. Orjinal ayetlerden konunun nasil carpitildigini gozler onune seriyor.. Aziz hocamizi seviyor, sayiyoruz

Halis Yıldırım 8 Yıl Önce

ben i̇hsan hocanın yorumundan daha farklı bir yorum yapayım yunus peygamberi yutan balık aslında bir denizaltıydı :)

Ali 8 Yıl Önce

Bi bu kaldı zaten İnsanları başka türlü nasıl inandırırız derdi size kalmış Kaldıki kur an da şek ve şüphe yoktur Hocaya selamlar

Ö. Kurhan Gül: 8 Yıl Önce

Fazla zamanınızı almayim 2016 yılindayız. Rehberimiz bilimdir.Dinsel kitaplardaki hurafelere inanıp; zamanınızı oldurmeyin Balık karnında Yunus peygamber yaşayamaz 10 dakika bile kalamaz Bu hurafelere kim inanır Kadir INANIR...

turan taşcı 8 Yıl Önce

Bazi insanlar iman konusunda okadar zayifki on dakika balığın karninda duramaz diyor..Rabbin istemeseydi peygamberimiz de ayı ikiye yaramazdi

ertuğrul 8 Yıl Önce

kur'an'ı anlamak için asur tarihi bilmek gerekmiyor olmalı. hani kur'an'ın anlamı açıktı? bu yorum çok zorlama. ne gerek var buna?

Ayla Büyükaşık 8 Yıl Önce

Kesinlikle doğrudur. Teşekkür ederim

Göko 8 Yıl Önce

Herşeye gelince bende akıllısınızdır eminim ama kuran olunca yok peygamber onu yaptı bunu yaptı yalanlarına inanıyorsunuz o zaman zeusta var yunan mitolojik yaratıkları tanrılarıda var hatta iskandinav tanrılarıda var diyecem siz hemen öyle olmaz böyle doğrusu dersiniz kendi dininiz olunca hemen imana gelip inanırsınız yarın bugün tayipte tanrı dersiniz 200 yıl sonra tek eliyle topragı yardı marmarayla karadenizi birleştirdi dersiniz :))

Halil çinpolat 8 Yıl Önce

Allah kuranı neden yazılı bir kitap olarak indirmedi. Önce zllah dili sonra cebrail dili sonra muhammet dili sonra muhammet anlatımı dsha sonra kişilerce kitap haline getirme tam 5 el

S. Qorkmaz 8 Yıl Önce

yunus kıssası van gölünde gerçekleşmiştir. yunus peygamberi yutan balık van gölü canavarı denen balıktır. tamara adasındaki yapı yunus peygamberle ilgilidir..

Hristiyan 8 Yıl Önce

Bu olayın doğrusu Tevrat ta Yunus kitabında anlatılır. Tüm detaylarıyla. Hemde. Asıl kayıt ordadır. Kuran alıntı yapmış fakat alırkende diğer meselelerde olduğu gibi eksik ve yanlış kopyalamış.

Serdar 8 Yıl Önce

Arkadaşlar o yunus bildiğiniz yunus değil gerçek yunus Asur savaşında öldü ve yerine aslında balıkçı olan yunusinus geçti !

adem 8 Yıl Önce

Yaklasim bir balik tarafindan yutulmus olmaktan daha mantıklı.

MUHSİN ÖZCAN 8 Yıl Önce

HOCAM HİÇ BİR YERDE OKUMADIM KENDİ YORUMUM İNSANIN BAKIKDSN DÖNÜŞDÜĞÜNE YORUMLUYORUM DENİZDEN KARAYA UYUM SAĞLIYAN CANLI GÖRÜYOM SAGILAR BU BENİM DÜŞÜNCEM SU VE OKJİJEN OLMADAN CANLI YAŞIYAMAZ GÜNEŞ TOPRAKDA 3.BERABER CANLININ YAŞAM KAYNAĞI OLDUĞUNA İNANANLARDANIM SAYGILAR VERGİSİ YOK

MUHSİN ÖZCAN 8 Yıl Önce

HOCAM HİÇ BİR YERDE OKUMADIM KENDİ YORUMUM İNSANIN BAKIKDSN DÖNÜŞDÜĞÜNE YORUMLUYORUM DENİZDEN KARAYA UYUM SAĞLIYAN CANLI GÖRÜYOM SAGILAR BU BENİM DÜŞÜNCEM SU VE OKJİJEN OLMADAN CANLI YAŞIYAMAZ GÜNEŞ TOPRAKDA 3.BERABER CANLININ YAŞAM KAYNAĞI OLDUĞUNA İNANANLARDANIM SjAYGILAR VERGİSİ YOK

MUHSİN Ö 8 Yıl Önce

ŞÜPENİN OLMADIĞI YERDE İNSAN YOKDUR İSAN YOKSA HİÇ BİR İNANÇ OLAMAZ BANA GÖRE

MUHSİN Ö 8 Yıl Önce

ŞÜPENİN OLMADIĞI YERDE İNSAN YOKDUR İSAN YOKSA HİÇ BİR İNANÇ OLAMAZ BANA GÖRE

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.