yuzdeyuzhaber

'TÜRK HALKI İMANSIZ YAŞIYOR...'

GÜNDEM

İlahiyatçı-Yazar İhsan Eliaçık hoca, 'Türkiye toplumu olarak şunu söylemek yanlış olmaz ki o da; imansız yaşıyoruz' dedi.

Eliaçık hoca, bu kez de iman vurgusu yaparak, "İman, emniyet, güven kökünden gelir. Bir şeye inanmak ona güvenmek, itimad etmek demektir. Düşünün… Hayatta Allah’a mı yoksa paraya mı daha çok güveniyorsunuz? Hangisi size güven veriyor? Hangisinin adını duyunca yüzünüz gülüyor, içinize güven doluyor? “Peşin parayı duyunca nasıl da gülüyor” veya “Parayı sevmem ama stresimi alıyor” sözünden de anlaşılacağı gibi aslında biz Allah’a inanmıyoruz, imansız yaşıyoruz. Çünkü imanın yarısı risktir; dış dünyada “nesne” olmayan bir şeye inandığımızı söylemekteyiz" dedi. ASIL SORULMASI GEREKEN SORU...
Sorulması gereken sorular olduğunu kaydeden Eliaçık hoca, şunları dile getirdi: " Soru şu: “Yarın ne yiyeceğim". Ya da “Şu parayı al, sana bir ay yeter, korkma” diyen birisi mi, yoksa “Allah var, korkma” diyen birisi mi size daha çok güven veriyor? Aslında neye iman ettiğimizin belli olması için, zorlayıcı bir içkinlikle iki şıktan sadece birini işaretleyin… Ne oldu? Zorlanıyorsunuz değil mi? Evet, iman öyle bir şey işte. “Allah var, korkma” demek, aslında ‘hayat var, toplum var, tabiat var, toprak, su, hava, ateş, rızık ve rızık kaynakları var, kardeşlerim var, bunlar daha büyük, kalıcı, sıcak, güvenmeye ve dayanmaya daha layık…’ demektir. İşte böyle bir toplumda (cemaat/comun) yaşayan için korku (havf) yoktur, kaygı (huzn) da olmayacaktır. Korku ve kaygı dolu zihin, bunlara inanmayan zihindir. Çünkü paradan başka kimseye güvenmemekte, olmayınca fakir kalmaktan, olunca fakir düşmekten ödü kopmaktadır. Her daim korkarak yaşamaktadır. Korkularının esiri olmuş, kaygıları onu teslim almıştır. Üç kadim korkunun (ekonomik, politik, ontolojik) pençesinde kıvranan insanoğlu… Bu korkular sebebiyle sömürücü sistemlere, despotik idarelere teslim olan ve hiçciliğin çukurunda debelenen insanoğlu… Şimdi, böyle bir insan özgür müdür? Neydi özgürlük? Korkularını fethetmek, kaygılarından kurtulmak… Korkunun üremediği, kaygının türemediği bir dünya kurmak… Korku imparatorluklarına, kaygı saltanatlarına son vermek… Ya sonra? Sonra mı? Asıl iş ondan sonra başlıyor." 
Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!

Yorumlar (6)

nasrullah keskin #whodoom 8 Yıl Önce

Şu parayı al, sana bir ay yeter, korkma” diyen birisi mi, yoksa Allah var, korkma” diyen birisi mi size daha çok güven veriyor? Bu soeunu cevabını asla vermek istemez inançlı kişi.Zordur, çok zordur.

Ömer Tuğrul 8 Yıl Önce

ibilliyedti mrşkuk adam sen; kimsin milletin imanını ölçüyorsun. peygambere bile ölçme hakkı verimedi.

aziz 8 Yıl Önce

wAllahi çok doğru hocam. inanclı oldugumu söylesemde para daha garanti geliyor. apaçık münafığız

Tarik kiziltay 8 Yıl Önce

Adam doğru soylermiyormu.para ve iman.Dunyada mekan Ahirette iman diyen siz softalar diilmisiniz..e daha ne...!Paranın yüzü sıcaktır hemserim,İsidli bile oteki taraf için olurken,siz Aileme bakın ben diyo ötede hurilere dalarim.hersey menfaat.huri olmasa Aileyede bakilmasa bak bakalim gider ölürmü...?!

Serdar Özkan 8 Yıl Önce

Kendi adına konuşsun...Bak o zaman doğru söylemiş olacak.

mehmet selim polat 8 Yıl Önce

Cok dogru ve yerinde soz soylemis.Okunacak yazidir.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.