yuzdeyuzhaber

'SOL DEĞERLER İSLAM'IN ÖZÜNE DAHA YAKIN'

GÜNDEM

İlahiyatçı-Yazar İhsan Eliaçık hoca, günümüzde dindarların sadece muhafazakar-sağcı olarak bilindiğini kaydederek, " Oysa bir müslüman pekala solcu da, sosyalist de olabilir. Namaz kılar, oruç tutar, hacca gider, paylaşır, bölüşür. Biz de herşey tersine gelişmiş" dedi.

" Türkiye'de kablolar yanlış bağlanmış, biz şimdi bunları yeniden bağlıyoruz" diyen Eliaçık hoca, " Günümüz dünyasında İslam’ın ekonomik, politik duruşu sol, sosyalist politikaya yakın bir duruştur. Asla kapitalist bir duruş değildir. Ama günümüz insanlarının büyük çoğunluğu İslam sanki kapitalizmi onaylıyormuş gibi görüyor ve davranıyor. Hayır öyle değil. Biz burada başka bir yorum getiriyoruz. Bir Müslüman solcu olabilir, sosyalistte olabilir. Namaz kılar, oruç tutar, hacca da gidebilir, paylaşır, bölüşür. Dini bütün bir insan olabilir ama solcu, sosyalist de olabilir. Bunun yolu açıktır da. Bana göre yakışır da. Ama biz de nasıl olmuşsa enteresan bir şey gelişmiş. Solcuların dinden ödleri kopar, dindarlar da solu duyunca irkilir. Sol elle ekmek yenmez, sol elle şu yapılmaz, bu yapılır, ne kadar pis iş var sol elle oluyor ne kadar iyi iş var sağ elle oluyor. Bu telkinlerle büyüyen adam da ben solcuyum diyemiyor. Bunların hiçbirinin astı astarı yok ki. Bunlar temel öğretiler değil. Bunlar örftür, kültürdür, gelenektir. Eğer öyle bakacak olursan insanın kalbi de soldadır. Allah en önemli organı sola koymuştur. Fazilet arayacaksak buna da bak" dedi.

EBU CEHİL DE MUHAFAZAKAR VE SAĞCI BİRİYDİ!
Çağımızda sol ve sosyalist değerlerin İslam’ın özünde olan değerler olduğuna vurgu yapan Eliaçık hoca, sözlerini şöyle sürdürdü: " Emeğin değeri.. İnsanlar doğaya, toprağa, ateşe, suya ve insana bakışı ile sağda mı solda mı durduklarını belli ederler. Bunlar son 150-200 yılda ortaya çıkmış kavramlardır. Günümüzde eğer Peygamberler gelseydik lehul mülk dedikleri için komünist, la ilahe dedikleri için anarşist, sizin tanrılarınızı ve ilahlarınızı reddediyorum dediği için ateist ve Bedir ile Uhud savaşlarına çıktığı için de eline silah alıp terörist denecekti. Zamanın egemenlerinin peygamberlere yönelik ithamları bunlar olacaktı. Her dönemin egemenlerinin bir takım ithamları olmuştur. Zamanın egemenleri de bunları söylüyordu. Ebu Cehil peygambere dinsiz diyordu. Ebu cehil muhafazakar ve sağcı bir adamdı. Namaz kılıyordu, oruç tutuyordu, gusül abdesti alıyordu, hacca gidiyordu, sarıklıydı, cübbeliydi. Gül yağı kokuları ile geziyordu. İnşallah, maşallah diye konuşuyordu. Dua ediyordu, ‘Yarabbi bu servet düşmanını, dinsizi helak eyle. Eğer bize yardım etmezsen senin evine hizmet edecek başka bir kabile olmayacak yeryüzünde’ diyordu. Ve peygamberden dinsiz diye bahsediyordu. Ve bu adam Mekke’nin bilinen muhafazakar ve sağcı adamıydı. Şimdi bunu tam tersine çevirdiler. Solcu kimdir dersen dinsiz, imansız diye anlıyorlar. Sağcı kimdir dersen dindar, dinibütün, namaz kılan, oruç tutan diye algılanıyor. Yok böyle birşey." 
Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!

Yorumlar (37)

batura 52 10 Yıl Önce

hocam yazılarınızı ve islam dini hakkındaki bilimsel açıklamalarınızı ilgiyle okuyor ve izliyorum .elinize yüreğinize sağlık. saygılar....

vatandaş 10 Yıl Önce

Hocamız birtane.

Nezaket19 10 Yıl Önce

İşte çağımıza uygun ,islamiyete uygun bir din anlayışı bu.Sağolsınız hocam...

Adnan yucel 10 Yıl Önce

Harikasin hocam tsklr.....

berfo 10 Yıl Önce

sağcılık = kapitalizm iken kapitalistler bu eşitlikten kendilerini çekip yerine müslümanlığı koymuşlardır. yani sağcılık = müslümanlık şekline dönüştürmüşler . neden , çünkü dini hassasiyeti olan insanlar sağ partileri destekleyecek ve kapitalizm sömürüye devam edecek.

berfo 10 Yıl Önce

hem sağcılığı nasıl müslümanlıkla bağdaştırır insanlar.hristiyan memleketlerdede sağ partiler yokmu.onlarda mı müslüman.

berfo 10 Yıl Önce

sosyalistler allaha inanmıyor diyorlar.ulan en azından o adamlar allaha inanmıyor.kapitalistler gibi allahla birlikte paraya mala tapmıyorlar.bir müslüman olarak bu ikisinden birini seçeceksem tabiki sosyalisti yeğlerim.

ahmet ipçi 10 Yıl Önce

HADİ YA :))) YANİ BU DİN DEDİĞİNİZ ŞEY KAZAK, çeket ,takım elbise gibi birşeymidirde giydirdiğinize çokyakışır. üstat bırak sosyalisler sosyal yaşamlarına bildikleri gibi devam etsinler. iş olsun diye benzetme yapmayınız. sosyalistliğin temelinde güzel ahlak vardır zaten..kişiliği gelişmemiş insanlar sosyalisttte olamazlar..

Sabri Şengün 10 Yıl Önce

Huzuru mahşerde müminlerin amel defterinin sağdan , müşriklerinin soldan verilecek deniyor. Bunu da istismar edip solcuları müşriklerle aynı kefeye koyma kurnazlığını kullanıyorlar.

Kulleyt 10 Yıl Önce

İhsan hoca dokuz köyden kovulan adamdır... Çok açık ve net

Mehmet Yücel 10 Yıl Önce

Tam doğru bir tespit diyorum!

nejdet aygün Karabük 10 Yıl Önce

Keşke sizin bu yazdıklarınızı herkes ön yargısız okusa da yorumlasa iste o zaman doğruyu bulurum

nejdet aygün Karabük 10 Yıl Önce

Keşke sizin bu yazdıklarınızı herkes ön yargısız okusa da yorumlasa iste o zaman doğruyu buluruz

nejdet aygün Karabük 10 Yıl Önce

Keşke sizin bu yazdıklarınızı herkes ön yargısız okusa da yorumlasa iste o zaman doğruyu buluruz

Hasan Basri 10 Yıl Önce

ilim sahibi olmuşsun lakin ilmini allah için, müslümanlar için kullanmıyorsun.eline konu veriyorlar ona göre beste yapıyor ona göre şarkı söylüyorsun.

murat ufacık 10 Yıl Önce

islamın olmazsa olmazı yaşamı hakkında özgürce karar verebilen bireyi yetiştirmektir.gerisi teferruattır

Sero sero 10 Yıl Önce

senin gibi birine ancak senin gibiler uyar ihsan eli acik.kafandan zirvalayip islama iftirada bulunuyorsun.heva ve hevesinden konusuyorsun.insanlardan korkma allah`tan kork dogruyu soylemekten asla cekinme

adnanbtürkoglu 10 Yıl Önce

hocam dua^ları, sure'leri,namazı,islam'ı oldukça iyi bilen biri olarak,sizi can,'ı gönülden destekliyorum. bu cografya'da cesaretinizden dolayıda sizi kutluyorum.hiç bir zaman vazgeçmeyin lütfen. saygılarımla..

ehlibeyt sevdalısı. 10 Yıl Önce

Hocam herkesimin izlediği büyük kanalların biriyle anlasmanızı isteriz Sesimiz daha iyi duyulur islamın özünü herkes izler diye düşünüyorum...

Metin Akbaş 10 Yıl Önce

Sağ-sol kavramı Batıda siyasal bir kavrama olarak gündeme girdi. Bizim gibi geri kalmış ülkeler teknolojiyi alır gibi kavramların ideolojik olanlarını da bir analize tabi tutmadan benimseyiverdi. Zaten bunu tahlil etmek gibi ne bir imkanı ne de üzerinde duracak bir zamanı oldu. Sen ya solsun ayda sağ... Din, ibadet, nusuk zaten nedir bilinmez karmakarışık bir halde iken bir de dünya, ahiret ayırımı yapılınca dindar ve sağ sol ile ilgili dinde işaretler bulunca bunlar o olsa gerek diye düşünmeye başlamış. Esasta bunların islama hangisi daha yakın duruyor olduğunu bilmek gerekmediğini düşünmüş. Şimdilerde İhsan hocamız bunları gündeme getiriyor ne kadar güzel. Teşekkürler hocam.

halil çınar 10 Yıl Önce

Eliaçık hocamız çok güzel yorumlamış sohbetlerinin takipçisiyim dinimizi hurafelerden arındırıyor ve bizleri aydınlatıyor...

Fahrettin Cakar 10 Yıl Önce

Sayin hocam tespitleriniz cok dogru solcu bir parti kul hakkindan,haramdan hirsizliktan yolsuzluktan dinden insan haklarindan bahsediyor bana gore chp daha inandirici geliyor.insanlar muslumanlar kendilerini daha guvende hissederler

Nurdan Erk 10 Yıl Önce

TV kanallarında izlenmeli,herkese ulaşabilmeli.

Ferahat Cinar 10 Yıl Önce

Hocam size katiliyorum.İslamiyet kimsenin tekelinde olmamalı.Yasanan olaylar gösteriyor ki islamiyete en cok zarar verenler sahte dindarlar.İnsanlarin hassasiyetini kullanarak sonuna kadar somuruyorlar.Yalanlar,hırsızlıklar ,haksızlıklar diz boyu.İnanan insanlar bunu yapabilirler mı.İyi ki varsınız dinimizin gerceklerini en sade ve yaşanılır şekliyle anlatıyorsunuz.Artik cogu seyin anlaşılması icin daha ne yapılmalı bilemiyorum.

zeycan eroglu 10 Yıl Önce

Yuzde yuz katiliyorum nice namaz kilan gordum parayi gorunce boynundan hac ciktid

Handan Nilgün 10 Yıl Önce

Yobazlar yüzünden bu günlere geldik.sizin yazılarınızı izliyorum.Daha geniş kitlelere ulaşabilmenizi dilerim.

Hakkı Koloğlu 10 Yıl Önce

Sahte müslümanlar seni aforoz edecek

kuzeyli 10 Yıl Önce

çok ilahiyatçi tanıdım ateist oldular..bazıları da arasatta kalıyor:)

mekmet 10 Yıl Önce

Halklarin. hakkini.hikkinihukukunu emegini savunan birtek sol ve sosyalistlerdir sizi kutluyorum hocan bu arda parise gelme durumunuz varmi

anıl serin 10 Yıl Önce

müthiş yazı ,allah başarılarınızı artırsın

Osman Tok 10 Yıl Önce

her önüne gelenin alim oldugu bu devirde, birazda senin dininden bahsetmeye devam et. nasilsa seni ciddiye alan elhamdülillah ademoglu yok...

ABDULLAH GÜMÜŞBAŞ 10 Yıl Önce

allah yolunu açik etsin

Fatma kalkan 10 Yıl Önce

Seni yasar nurinin yerine mi transfer etti birileri yoksa kendin mi talip oldun? Ya Sol ideolojiyi bilmiyen cahil bir adamsin ya dinini bilmiyen cahil bir hoca yada özellikle milleti saptiracak yeni ortaya sürülen dini bozan biri . Her halikarda yaptigin bilinçli veya bilinçsiz saptirma.

huseyin tunc 10 Yıl Önce

seni ciddiye alan okadar insan varki hocam asagidaki fikir ozurlu insanlara bakma mutissin her iki tarafida etkiliyon fikirlerinle senin resmini buyutup evime asicam cocuklarimida senin fikrinle buyutucem seni gercekten allah sahittirki cok seviyoruz

erol soysever 10 Yıl Önce

Sen, varolduğunu sandığın cennetteki "eşlerle" neler yapacağını planla. Sosyalistlere öğüt vermeye kalkışma. Buna senin çapın yeterli gelmez !.

cengiz 10 Yıl Önce

SÜPER YİLLARDİR IFADE EEDEMEDIGIM ŞEY

Adil ÖZGÜR 10 Yıl Önce

Bismillahirrahmanirrahim. Tebbetyada ebilehebim ve tebbe na eğna.... Min mesat. Sayın hoca efendi hazretleri, bir ayete uydurma, ekleme, çıkarma dinde nasıl ifade edilir? Esfelesafilini iyi tahlil ediniz, ona göre uydurunuz. Hangi budala ebucehilin sağcı olduğuna inanacak? Fe subhanallah.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.