yuzdeyuzhaber

'OSMANLI MODELİ ZORBALIK MODELİDİR...'

GÜNDEM

İlahiyatçı-Yazar İhsan Eliaçık hoca, ümmet birliği için Osmanlı modelinin örnek alınması gerektiği yönündeki görüşlere sert çıkarak, " Osmanlı yönetimi demek zorbalık demek" demek.

Bu yöndeki soruları cevaplandıran ve Osmanlı yönetimini sert ifadelerle eleştiren Eliaçık hoca özetle şunları söyledi: " Ümmetin birliği için Osmanlı modelini örnek alamayız. Osmanlı bu konuda da bize örnek olamaz. Çünkü Osmanlı'nın ümmet birliği modeli Yavuz'un ordularının İstanbul'dan çıkıp, kırk bin Alevi'yi kesip önüne geçeni doğrayıp, Medine'den kutsal emanetleri getirip sonunda da kılıcını çekerek Halife benim ulan demektir. Bunun nesini örnek alacaksınız? Zorbalık bu Halifelikle falan alakası yok ki. Bir defa Osmanlı sultanları Halife falan değildir zorbadır. Bildiğiniz zorba! Keserek, doğrayarak, katlederek zorla kutsal emanetleri İstanbul'a getirmekle Halife mi olmuş oluyorsun? Bunun hilafetle ne alakası var? Hilafet peygamberin ölümü ile bitti. Hilafet Hz. Ali'nin 17 kişi ile Peygamber'in cenazesini kılması ile zaten bitti. Ondan sonrakiler saltanattır, imparatorluktur, krallıktır. Bizans'a ve Kisra'ya özenmektir. Osmanlı sultanları halife falan değildir. Halife olarak tanınamazlar. Hepsi de zorbadır. Benim görüşüme göre zorbadır, katildir ve zanidir. Zorbadırlar çünkü zorla ayakta dururlar, zorla vergi toplarlar, işgal ederler, kendi çocuklarını, amcalarını, kızlarını, yeğenlerini boğdururlar katildirler ve evlenmeden cariyelerle yatarlar zanidirler. Bunun nesine özeneceksiniz sorarım size? Ümmeti birleştirmede model olarak da kullanılamazlar. Peygamber'in Medine Sözleşmesi'ni örnek alacağız. Köke, asla ineceğiz. Birinci maddesi Mekke'den göçenler, Medine'de yaşayan ensar, ona tabi olanlar, çoğu müslüman olmayan 18 kabile bunları sıralar, işte bunlar diğer insanlarla bu sözleşme çerçevesinde birleşmiş ayrı bir ümmettir der. Ümmet kelimesi Medine sözleşmesinin birinci satırında geçer. Ümmet din birliği demek değildir, mezhep birliği demek hiç değildir. Ümmet siyasal, sosyal, ekonomik, politik pakt demektir. Yahudiler de, Hristiyanlar da, Mecusiler de, Ateistler de olabilir ümmetin içinde. Adalet, doğruluk, dürüstlük yolunda anlaşmaları doğrultusunda ümmet birliği sağlanmış olur. Bu da ancak bugün itibariyle bir Ortadoğu Konfederalizmi ile mümkündür Avrupa Birliği gibi. Dolayısıyla Osmanlı'dan alacağımız hiçbirşey yok. Ben hiçbirşey bulamıyorum. Kimse kusura bakmasın."

Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!

Yorumlar (30)

Muharrem Morkoç 8 Yıl Önce

Vay cahil vay..

k 8 Yıl Önce

Adam gibi adam doğruları söyleyince cahilmi oluyor geri zekalı sonra ne kadar biliyon yaz yorumada sana inanalım GT lalesi

sinan 8 Yıl Önce

cahil herif. cennetle müjdelenmiş insan hakkında neler söylüyor

huseyin bağcı 8 Yıl Önce

Cahillik ne kolay.bi b.k bilmeden hemen adamı suçluyor. Senin de bi fikrin ve kanıtını varsa yaz da bilgilenelim.

Tnykçr 8 Yıl Önce

Cehennem lüzumsuz değil işte

Fatih Yumurtacı 8 Yıl Önce

"Köpek,sahibine göre havlar".Diye bir söz vardır.Biz müslümanlar biliriz ki Osmanlı her daim islamın kılıcı olmuş ve keferelerle savaşmıştır.Bu savaşlar da ki mağlubiyetler batının canını o kadar çok sıkmış ki,bugün oradan beslenen BESLEMELERİ Osmanlıya küfrediyor.Ne demişler;"İt ürür kervan yürür."

Fatih 8 Yıl Önce

"Köpek,sahibine göre havlar".Diye bir söz vardır.Biz müslümanlar biliriz ki Osmanlı her daim islamın kılıcı olmuş ve keferelerle savaşmıştır.Bu savaşlar da ki mağlubiyetler batının canını o kadar çok sıkmış ki,bugün oradan beslenen BESLEMELERİ Osmanlıya küfrediyor.Ne demişler;"İt ürür kervan yürür."

sinasi bay 8 Yıl Önce

Hoca dogrularimi söyledi. Yoksa geçmişe iftira mi ediyor. Cocuklarini torunlarini bogmadilar mi ne icin iktidar icin. Ayni seyleri cocuklariniz siz bogdururmusunuz bunu kendinize sorun.

Yurdagül aslan 8 Yıl Önce

Sizden bu kadar cahilce bi yaklaşım beklemiyordum dogrusu osmanlı sultanlarının halife olduğunu kim söyledi ki size zaten yok öyle bisey ayrıca zorba imiş de siz gormek istediğiniz gibi görüyorsunuz yavuz halife benim ulan dediğin de yanındamıydınız çok komiksiniz doğrusu şunu da eklemek istiyorum sevmeye bilirsiniz yada öyle düşünüyor olabilirsiniz ama lütfen ihtimaller üzerine konusmayalim osmanlı hakkında o kadar iyi şey var neden onları da gormuyorsunuz kısaca ben osmanlı torunuyum ve gurur duyuyorum bununla saygılar.....

ali ekber doğan 8 Yıl Önce

Doğrunun yanındayım doruğu sözden sonra söylenecek hiç bir şey yok

Derya ilem 8 Yıl Önce

Cahille sohbeti kestim...

Fatma tanış 8 Yıl Önce

Bütün söylediklerine noktasına..virgülüne kadar katılıyorum ihsan hocanın..

Fatma tanış 8 Yıl Önce

Bütün söylediklerine noktasına..virgülüne kadar katılıyorum ihsan hocanın..

İsmail 8 Yıl Önce

Bre deyyusa bak sana mi kaldı osmanlıyı kötülemek soysuz

Bilal tepetaş 8 Yıl Önce

Söyleyecek sözü olmayandan kötü sözden başka birşey bulamazsınız! Arkadaşım osmanlı padişahları değil mi kardeşlerini, çocuklarını boğdular? Hangi peygamberin hayatında böyle bir vahşet var devlet bekasıymış! İslam In kılıcıymış o zamanda islam sarayın dışındakileri hizaya getiren bir yalandan hurafe den ibaretti!

Suleyman 8 Yıl Önce

Mukkemmel bir Makale bu anlayisi paylasanlar Mazlum ve Muminligi esas Alanlardir. Hz.Ali Halife iken,kendisine sorarlar Ya Hz,Ali El Murteza sana bir Saray yapalim.Hz.Ali derki Bana En yoksul mahlede bir Ev hazirlayin yeter HD . Ali nin Halifeligini Kabulenmeyen MUAVIYE kendisine cok luks bir Saray, yaptirir.Bu Farki Kabulenmeyen Bu gunku Suudi Arab katti sunni anlayisi MUAVIYE, YEZIT,MERVAN Zulmunu Devamidir.Muslumanlik adina Dini anlayisi Farki Olan EZIDI Kadin ve Kizlara DIAS CETE MENSUPLARI V BENIM DINIM SIZE TECAVUZ ETMEYI EMR EDIYOR YASI KUCUKMUS KABUL EDIYORMU GONLU VARMI YOKMU SORMADAN ONCE NAMAZ KILIP SONRA ZOLA 13 YASINDAKI BIR KIZ COCUGUNA TECAVUZ ETTIKTEN SONRA TEKRAR KIZIN YANINDA NAMAZ KILIP DUA EDEREK, MUSLUMANLIGIN GEREGINI YAPMISSA VE BU ANLAYISI DOGRU GOREN MUSLUMANLIGIN LARA TEK SOYLENECEK SOZ SIZIN INANCINIZ SIZIN GIBI TECAVUZ CU TANRI NIZ DA SIZE BENZIYOR, BIR INSAN YAPTIGI VE YAPACAKLARININ TOPLAMI KADARDIR.

S.d 8 Yıl Önce

Tarih okuyan ve arastiran biri olarak soyluyorum her cumlesi dogrudur. Tarihcilerin hepside bu gercekleri bilirler . Cahil halk ... osmanliyi ne sandiniz

Murat çiçek 8 Yıl Önce

İhsan hocanın yerden göğe kadar hakkı var doğru söze hacı emmin nedesin

Murat Kılıç 8 Yıl Önce

Bu cahil adama cvp bile zuldür aslında. Yazının sadece balını okudum yetti. Bu kadar saçmalığını bünyem almadı. Bre cahil bre densiz derdi bunun gibilere osmanlı... Yavuz zamanında Anadoluda 40 bin alevi ne arardı... Tarihten yoksun cahil insan. Başkaldıranı ezmeyeceksek devlet içinde devletmi kurduracaz. Atatürk te dersimde ve bir çok yerde ders verdi hainlere. Ozaman senin cahil kafana göre ne osmanlıcı olalım ne Atatürkçü. Sen git önce tarih öğren cahil...

DURSUN alı erdoğan 8 Yıl Önce

İhsan hoca tarihkitaplarında yazanlarıBize söylüyor Aynen Katılıyoruz Bazıları Osmanlı tarihini okuyor Onların Anlalak istemediklerini İhsan hoca Doğrusunu bize anlatıyor Tarihi iyi okuyun İhssan Hocanın haklı olduğunu Anlarsınız Tabi Artniyetlideyilsseniz Bu üretlerimize.

Bican Hasançebi 8 Yıl Önce

Hocam bana hakli gibisiniz geliyor şarap içen esrar alemi yapan tüm yakinlarıni ayırım yapmadan öldüren halife olurmu bilmiyorum

çok bilen 8 Yıl Önce

Senin o beğenmediğin Osmanlı Devleti 600 sene dünyaya hükmetti, adalet dağıttı...Her zerresini örnek alsaydık bugün amerikanın yerinde biz olurduk.Tabi önce sen ve senin gibi zihniyetlerden arınmamız gerekirdi.

Violinist 8 Yıl Önce

Bu insan icin cahil diyenler var. bak kardesim ben ateist biriyim ve din denen bir kavrami tanimiyorum ama hayatin her alaninda karsimiza cikar. Simdi bu insanin goruslerine ve dinine inanmam ama bu onun cahil oldugu anlamina gelmez. Aksine cok guzel bir tez atmis ortaya varsa o g.t cikar onun tezini curutecek bilgiler sunarsin. Burda vay cahil felan ancak aciz insanlarin isidir.

o.akça 8 Yıl Önce

Biz ne kadar tarihimizi bilmeyen okumayan bir milletiz birisi çıkıyo osmanlıyı kötülüyo bakıyom herkes bi alkış acaba dorumu diye araştırdınmı doru olduğunu yabancılar bizleri istediği gibi kullanmak istiyo

Anti amerika 8 Yıl Önce

Şimdi demişki birisi hakaret etmiyim .neymiş osmanlinin yolunda gitsek amerika olmazmiş be hiyar osmanli kimin yolundan gidiyoduda çöktü... Benim dedelerimden birine yillarca askerlik yaptirmis osmanli en sonunda artik kacip gelmis ac bilac sefil bi halde .şimdi soruyorum size hanginiz dedenizin babasini biliyosunuz gördünüz görmediniz çünki osmanli onlari savaşlarda harcadida o yüzden.yatin kalkin Ataturke dua edin o çürümüş osmanli cesedinden bir ulus millet yetiştirdi..açık konuşucam osmanliyi bi halt zanneden salağin gerizekalinin tekidir.bugün bi padişahin kulu yani malı degil insansaniz Allaha kulsaniz bu TÜRKİYE CUMHURIYETİ sayesindedir.

Seyit ali yıldız 8 Yıl Önce

Şimdi sen kalkıp Peygamber efendimizin müjdesine nail olmuş,çağ kapayıp çağ açmış,birine dil uzatacaksın.ulan soytarı daha 1800lü yıllarda bile söke güllübahçe kasabasındaki kiliseyi restore edip hristiyanların mabedini şekle sokmuş.gayrımüslimlere bile zulmetmeyen,dinlerini yaşamalarına izin veren bir zihniyet,ne hikmetse alevileri doğramış.bu şebek oğlu şebeğe cehennemde uzun bir müddet kalmasına sırf bu iftira çirkin itham ve karalamar yeter.içimizdeki, tarihine ceddine ve dolayısıyla bize düşman olan bir hain daha deşifre oldu işte böylelikle

murat karabal 8 Yıl Önce

Kiliseyi cami yapanosmanlı iyidir,mübarektir!ama camiyi havra veya kilise yapsalar kızacak kadar cahilsiniz.türküm diyen şu aptalların ecdadı eskiden osmanlı sarayından içeri alınmazdı ama soyundan şüphe edenler sarılmış şu osmanlıya...bazı idoitler hemen alışmışlar hazır cevaba osmangiller 500 yıl hüküm sürmüşler dünyaya! Eee ...bugün abd hüküm sürüyor haklımı oluyor?

Taner Sargın 8 Yıl Önce

osmanlı nedir osmanlı, osmanın oğlu orhan beye bizans tekfurunun kızını aldığı zaman bitti.

Zafer 8 Yıl Önce

Hocaya 'cahil' diyenler var! Adam araştıra araştıra bu hale gelmiş. Aynısı, daha kıdemli olarak Yaşar Nuri hocada da var! Bu insanlar bağımsız çalışırlar, kimseye boyun eğmezler, söyleyeceklerini çekinmeden direkt söylerler... Destekliyorum onları...

Ben 8 Yıl Önce

Hala cennetler müjdelenmişler diye yazan var. Hani Allah'tan başkası bilmezdi. Azıcık beyninizi kullanmayı deneyin. Ne olur ki. En fazla düşünmüş olursunuz! Tabi yapabiliyorsanız.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.