yuzdeyuzhaber

ORUÇ DEYİP GEÇMEYİN...

GÜNDEM

Hiç düşündünüz mü, oruç neden açlık ve cinsellik ile ilgilidir? İlahiyatçı İhsan Eliaçık hoca açıkladı...

 “Oruç kötülüklerden alıkoyar” deriz.

Yani “İnsanın kendini tutmayı bilmesi, kötülük yapmaktan alıkoyan en esaslı amildir.” demek isteriz.


Ne demek bu?


Hiç düşündünüz mü, oruç neden açlık ve cinsellik ile ilgilidir?


Çünkü bütün kötülüklerin anası bu ikisidir.


Ev (beyt) ve hukuktan (şeriat) sonra en önemli insanlık hamlesi “ahlak” fikrinin doğuşudur. Ahlak, insanın kendini içsel tutuşu (savm) ile ilgilidir. Bu nedenle savm (oruç) ahlakın kök dinamiğidir. Demek ki insanı hayvandan, şehri ormandan ayıran üçüncü temel vasıf kendini tutmayı bilme yani bir huyu ilke/kural edinme veya bir ilkeyi/kuralı huy edinme demek olan ahlak fikridir.


Ahlak, hukuk gibi dışarıdan bir yasaklama değildir. İnsanın içten kendini tutması, sorumluluk yüklenmesi ve çevresine, özellikle de hemcinslerine karşı şunu yapmamalıyım, bunu etmemeliyim demesidir."


İnsanlarda ilk “tabular” yeme içme ve cinsellikle ilgilidir. “Tabu” Freud’un sandığı gibi ilkellik değil; ilkellikten insanca yaşama geçişi sağlayan “kendini tutuş”lardır. İlkel insanlar hiçbir tabusu (yasağı, dokunulmazı, ilkesi) olmayan insanlardır. İnsan eti ve leş yerler, kan içerler, önüne gelenle yatarlardı. İnsanlığa geçişle birlikte bunlar dokunulmaz ve yasak oldu.


Demek ki “insan” dediğimiz kendini tutmasını bilendir.


İşte oruç bize bunları öğretir. Bu nedenle aslında insan orucu değil; kendini tutar. Kendini tutmayı öğrenir. Oruçla bize bunun talimi yaptırılır…"
Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!

Yorumlar (25)

İzzet beşevli 9 Yıl Önce

Hocam yazdıklarınza tamamiyle katılıyorum.Sizi tenkit edecek kadar bilgim yok sizi uzun zamandır takip ediyorum bu yazınızda kimseyi tenkit etmemişsiniz .Programlarınızın çogu neredeyse yüzde 90 nı eleştirisel bunu tersine çevirseniz veya yarıyarıya yapsanız ulaşacagınız kitle sayısı çok daha fazla olacaktır selam ve dua ile

DLO 9 Yıl Önce

hocam Allah a emanet ol.sen hep varol.

vesile şanĺıö 9 Yıl Önce

Hocam sizin gibi hocalar ihtiyacımız varyanına 7 yaşında kız çoçuklarını alıp poz verip evlilik düşünen yobax larla işimiz olmasın bizi dinden soğuttular

Şükran Yalçın 9 Yıl Önce

Sağ olun hocam,örnek düşünceleriniz için..güzel bilgi veren,paylaşımlarınız için

mesut Sipahi 9 Yıl Önce

peki hocam, 1400 senedir islam coğrafyasında oruç tutuluyor da neyi öğrendik? Açlık ve sefalet daha da artmadı mı..? Azgınlık ve katillik daha da çoğalmadı mı..? Sahtekarlık ve haram yemek giderek yaygınlaşmadı mı..? Oruç tutmayla nedir daha iyi olan..? Halbuki hiç oruç tutmayan batılı laiklikle idare olunan ülkelere baktığımızda bunlar yok.. Bu nasıl oluyor..????

dlo 9 Yıl Önce

oysa şeytana lanet edi̇lmez. şeytanin şerri̇nden korunmak i̇steni̇r Allahtan

Fatma Can 9 Yıl Önce

Mesut beye katılıyorum. Cevabı merak ediyorum..

voles 9 Yıl Önce

oruç tutmak evet dediğiniz gibi nefislerimize çeki düzen verebilir. ama bununda şuur altında yerleştirdiği bir zarar var. o da aza kanaat etmek. şükürcülük. tabi aç gözlülük yapın demiyoruz. ama tembelliğe ve miskinliğe sebep oluyor. buda tabi başkalarının oldukça işine yarıyor.

Doğa Kanadı 9 Yıl Önce

mesut bey'e katılıyorum ve ekliyorum; insan kendini tutmak için illa ki aç mı kalmalı? ben aç kalmayı marifet sayan bir aileden geliyorum, sabah kahvaltısıyla akşam yemeğine kadar durulurdu. ama bunun migrenim için, normal bir insan sağlığı için kötü olduğunu öğrendik. insan oruç tutmadan da kendini tutabilir. her şeyin ölçüsü iyi değil midir? ne çok yiyeceksin, ne az...

zeus 9 Yıl Önce

merak ediyorum oruç bunları öğretiyorda niye en çok sefalet açlıktan çocuk ölümleri tecavüz hırsızlık hep islam ülkelerinde sorun nerde

zeus 9 Yıl Önce

merak ediyorum oruç bunları öğretiyorda niye en çok sefalet açlıktan çocuk ölümleri tecavüz hırsızlık hep islam ülkelerinde sorun nerde

Özgür ruh 9 Yıl Önce

Artik böööh olduğum konuda,şu batililari övme ve din düşmanliği,ya sen uygun gördüysen onlarin dinine gir ve ülkelerine yerleş,tabi seni kabul ederlerse,batililari iyi araştir bakalim,azginlik satekarlik,şiddet,cinnet,nefret varmi yokmu onlarda.bu konular üzerine bi sürü film yapan yönetmen var batili,bilip bilmeden konusmayin.sevdiğiniz dine ve ulkeye geçin benim dinime laf söylemeyin ülkemede.hem mükemmellik yoktur dünyada.toplumlarin yaşadiğiyla din elestirilmez.

lorun 9 Yıl Önce

fikirlerinizden kendi adıma çok yararlanıyorum. Ama şöyle bir çelişki var,bu dinin vecibelerinin arkasındaki sırlar sizler tarafından her daim açıklandığı halde neden müslüman ülkelerin ahlaki durumu hala berbat? Böyle olduğu gibi hiçbir ilerleme yok. Aksine hep gerileme ve yozlaşma var? Demekki din tek başına bunu başaramıyor. Yanında birşeyler eksik.

Mahmut AY 9 Yıl Önce

neden insanlar oruçluyken daha fazla küfür ediyorlar.onlar yoksa kendilerini değilde orucumu tutuyorlar?

Cuma ali 9 Yıl Önce

Oruç islâmın beş şartından birisidir insanlar aç kalmak için degil Allah'ın emri olduğu için Oruç tutarlar dini İslam'ı kendinize sermaye yapmayın bunun bedeli ağır olur Mahşer alemde saygılar

muharrem ihtiyar 9 Yıl Önce

ORUC BEDENİ VE RUHU TEMİZLEYEN MÜKEMMEL BIR SISTEMDIR..BİLEREK UYGULAYABILIRSEN

Ayhan 9 Yıl Önce

Hocam ilkellikle ilgili biraz katı taklaşımlarınız var john zerzan a bi bakmanızda hayır var.

bahoz 9 Yıl Önce

Mesut bey konuya hakim değil ki mesut beye katılanlar haklı olsun.

Taner Işık 9 Yıl Önce

din hakkıyla ve anlamını bilerek ibadeti emreder, ibadeti ritüele dönüştürür içini boşaltırsanız iste sonuçları bu olur, ne dindarların ne de toplumun aydınlanmadan kurtulması mümkün değildir, bu hali ile din ve ibadet dincilerin sermayesi olur..

cezmi 9 Yıl Önce

oruç Allah in emridir tabii kiii,ancak neden Allah emretmiş?Allah sorgula öğren diyor,köz köz konuşmayın, neden emretmiş sorgulayın bakalım?nedenmi? tıka basa yiyen zıkkımlanan obur tipler için,sabahlara kadar her gün sevişen hemi de önüne gelenle sevişenler için,Allah bu tür kullarından sebep sonunda obur doymak bilmeyen açgözlü,gözü şeyi eli beyni şehvette olanlar sebebiyle emretmiş,kendini tutamayan,iradesine,nefsine hakim olmayanlara cehennemin diibine direk atmamak için 1 ay şans vermiş.

hibo 9 Yıl Önce

Zeus yaklaşımın yanlış. Deniz kirli diye denizi suçlayamazsın.

arbw 9 Yıl Önce

ARB a

gürhan 9 Yıl Önce

Oruç, bünyesi kaldıran adama farzdır zaten. Tutamayan fakir doyurur onu da yapmaya gücü yetmeyen insanlara yardım eder vsvs.. Allah kaldıramayacı yükü kuluna yüklemez. Demişsiniz ki 1400 yıldır oruç var neden günden güne açlık sapıklık vs arttı.. vay efendim batının durumu iyiymiş en çok sefalet ölüm islam dünyasındaymış... 1.si son 200 yıldır islam dünyası bu badirelerle uğraşıyor sebebi yahudi faaliyetleri. Bugün islam dünyasındaki birçok bertaraf yine batının girişimi ile zuhur etmektedir.. 2.si en çok açlık sefalet kesinlikle islam dünyasında değil hangi dünyada yaşıonuz bilmem afrikayı görmüyor musunuz?islam dünyasındaki ölümler açlıktan değil yahudinin katlindendir..

Halil uyanik 9 Yıl Önce

Kusursuz olan islam dir muslumanlar degil ayrica neden bizde savaslar cok derseniz de cevabi seytan inananlarla ugrasir zaten digerleri elde var 1. Gidip avrupada ve amerikadan yasayanlar asil ahlaksizlihin ne derece oldugunuzda iyi bilir ama insanlar ahlaksizliga karsi umursamazlasmuslar ve domuz eti yemekten resmen domuzlasmislar.

nurittin öztürk 9 Yıl Önce

norveçte 3 ay nasıl aç kalacağız

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.