yuzdeyuzhaber

'NE PEYGAMBER NE SAHABE BUNU YAPMAMIŞTIR'

GÜNDEM

İlahiyatçı İhsan Eliaçık hoca, İslam dünyasının yılda bir kez kutladığı Kadir Gecesi için " Yeryüzündeki insan sayısı kadar Kadir Gecesi vardır" dedi.

 İslam aleminin her yıl Ramazan ayının sonuna doğru kutladığı gecenin aslında bugüne kadar yaşam sürmüş 116 milyar insandan biri olan Hazreti Peygamber'in gecesi olduğunu, oysa her insanın kendi Kadir Gecesi'ni yaşaması ve kutlaması gerektiğini kaydeden Eliaçık hoca, şunları söyledi:

" Kur'an'ı Kerim'de 'Biz onu Kadir Gecesi'nde indirdik' demek Hazreti Peygamber'in içerisinde bulunduğu karanlık, anlaşılmaz, belirsiz, henüz yolunu bulamadığı, şüphelendiği, itiraz ettiği durumu ifade ediyor. Yani bu Peygamber'in içindeki karanlık ifade ediliyor. Ve sonra deniyor ki, 'Biz onun içine öyle bir ruh, öyle bir güç, öyle bir kudret indirdik ki bir aydınlanma yaşadı. Bir bilinç yarılması, bir şuur patlaması yaşadı, var olandan şüphe etti, insani melekelerini harekete geçirdi.'
Bu her insanda olabilecek birşeydir. Ama kapasiteniz ve yoğunluğunuz oranında gelişir. Peygamber de bu yüzden gerçeği aradı, bu yüzden dağlara çekildi. Allah da gerçeği arayanlara seslenir ve siz bir arayış içinde olacaksınız ki Allah da ona cevap versin. Önce soru sorulur, sonra cevap gelir.

Peygamberimiz de sorular sordu ve bu soruların cevabının ardına düştü. Ve işte o zirve noktada bir bilinç patlaması yaşadı. İşte biz buna din dilinde Cebrail'in ona vahyetmesi diyoruz. Bu ikisi aynı şeydir. Biz sadece çifte dil kullanıyoruz. Yani bir çocuğunuz olur ve Allah bana nur toğu gibi bir çocuk ihsan etti dersiniz. Aslında bu mantıken tutarsızdır ve açıklamaya muhtaç bir sözdür. Allah sana nasıl çocuk verdi denir. Ölmüş olduğu zaman da Allah vermiş olduğu emaneti geri aldı denir. 

Bir tıpçının dilinde ölüm ya da yaşam böyle anlatılmaz bu sadece bir dindarın dilinde böyle anlatılır. Şimdi Kur'an'ı Kerim dindarın diliyle konuşan, din diliyle konuşan bir kitaptır. Dolayısıyla der ki; 'Biz O'na Cebrail'i gönderdik ve vahyettik.' Biz onun kalbine bir güç bıraktık denir. Kur'an baştan sona din diliyle konuşan bir kitaptır. Bu dili modern dünyaya çevirmemiz lazım. 

Yeryüzündeki insan sayısı kadar Kadir Gecesi vardır. Şu anda bizim kutladığımız Kadir Gecesi, bugüne kadar yaşamış 116 milyar insandan birisi olan babasının adı Abdullah annesinin adı Amine eşlerinden ilkinin adı Hatice olan Hazreti Muhammed'in gecesidir. Onun aydınlandığı o gecenin yıldönümüdür. Onun gecesinin kutlanmasının bize bir faydası yoktur. Bizim Kadir Gecemiz, Kur'an'ın satırlarından alacağımız ayetlerdir. O ayetlerin bize inmeye başladığı an bizim Kadir Gecemizdir. 


Kadir gecesi bitmemiştir. Her kim Kur’an’ı anlaya anlaya okur ve yaşamaya başlarsa ona ruh iniyor demektir. Kur’an’ı okumaya, anlamaya ve yaşamaya başladığın gün/gece senin Kadir gecendir. Çünkü Kur’an’a göre vahiy ruhtur; ölmüş kalpleri diriltir, canlandırır, yaşam verir. Tâ selamete erinceye (kurtuluşa), sabaha kavuşuncaya (aydınlanıncaya) kadar kalplere iner de iner…

Görüldüğü gibi gerçek hayat dininde zaten sadece bir tane olan gece (Kadir gecesi) kimlik ayırıcı ve topluluk oluşturucu bir ritüeller gecesi değildir. Kişinin selamete ermesi (kurtuluşa ermesi) ve sabaha ermesi (aydınlanmaya başlaması) ile ilgili bir durumdur. Yılda bir gün toplanmaya, ritüeller icra etmeye gerek yoktur. Ne peygamberimiz ne de sahabe böyle bir tören yapmamıştır. Sonradan “Nebiye atf ile binlerce herze uydurularak kurulan yeni (derin) dinin” ritüellerinden birisi haline gelmiştir. Çünkü derin din kutsal günsüz ve gecesiz yapamaz. O günün/gecenin yılın hangi gününde olduğu senin vicdanî yönelişine, Kur’an’ın bir ruh (yaşam, can, hayat) olarak kalbine inmeye başlamasına bağlıdır. Bu manada herkesin Kadir gecesi herhangi bir günde/gecede olabilir."
Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!

Yorumlar (51)

voles 9 Yıl Önce

derin din kavramı hoşuma gitti. herşeyin derini varda din de olmazmı? çünkü gerçektende biz müslümanların temel sorunu derinliklerde yatıyor. illegal yapılar islama ezoterik, kabalist düşünceleri ektiler.

Birsen öz 9 Yıl Önce

Allah sizden Razı olsun beni aydınlattınız yobaz hocalar bizi dinden soğuttular

Aşur uyar 9 Yıl Önce

Yalanlar beyinlerimize öylesine işlenmiş ki gerçeği söyleyene hain diye saldıran topluluklar olmuşuz. Allah bu millete aklını kullanmayı gerçeği arayan bir topluluk Olmayı nasip etsin.

gulcan gozuacik 9 Yıl Önce

Bu yasa geldim hic birkimseden dogrulari ogrenemedim yazik anne ve babam ogrenemeden gittiler.Ben. sansliyim bu konuda Ilahiyatci Ihsan Eliacik tanidigim icin binlerce sukurler olsun.

M.Ali Furat 9 Yıl Önce

Sizin bakis aciniz icin size tesekkurler İste iİslamiyete boyle guncel ve yeni bakis acilaryla yorumlar gerekiyor.

kurtalan ekspresi 9 Yıl Önce

arkadas boyle sacma bir yoruma inanacak kadar islamdan habersiz kimse yoktur insAllah yaa. sünnet ehli olmayan tiyatrocuları takip etmeyin.

Özde 9 Yıl Önce

ALLAH akıl fikir ihsan etsin İşmin sana yetmemiş

renas 9 Yıl Önce

Uydurulmuş din şu an o kadar ki insanların içine işlenmiş ki indirilmiş dini doğru dini anlatsanız bile bu insanlar inanmazlar...

SERVET SALMAN 9 Yıl Önce

di̇yanet i̇slam di̇ni̇ni̇ temsi̇l etmedi̇ği̇ gi̇bi̇ kuranin anlaşilmasinda en büyük engeldi̇r. neden i̇slam di̇ni̇ni̇ özgür birakmiyorlar. !

tiryaki 9 Yıl Önce

Ramazan da tv de yayın yapanların prof zerzevatlara yarıyor bu kadir gecesi.Fakirlerin dini duygularını istismar ederek kendileri lüks oteller zinciri yapıyor.Şimdi söyleyin bakalim bu din fakir dini mi zengin dini mi?

tiryaki 9 Yıl Önce

Ramazan da tv de yayın yapanların prof zerzevatlara yarıyor bu kadir gecesi.Fakirlerin dini duygularını istismar ederek kendileri lüks oteller zinciri yapıyor.Şimdi söyleyin bakalim bu din fakir dini mi zengin dini mi?

Cem 9 Yıl Önce

ben böyle bir doc. , prof vs.. tanımıyorum :) kim ki bu ya kim koydu bunu ? mahalleden getirmişler bunu efesçi ali dayı bu :) beyin patlamasına kadar indirgemiş koca islam dinini . ey kalıbı tutmayan sayın hocam bu dediklerinde 1gr doğruluk payı olduğuna kendin inanırmısın ? hadi sen koymuşsun kafaya gidiyorsun kıyametede elalemi neden sürüklersin peşinde :) yazık...

cem 9 Yıl Önce

ahahahaahaha komedi :) ey güzel Allahım affet bu cücük kullarini :)

Sinan 9 Yıl Önce

Uyduruk bir din böyle olunca herkez lastik gibi bir oraya bir buraya uzatir durur.

mehmet 9 Yıl Önce

ihsan sen müslüman değilsin, artık iyice emin oldum.

Canan evren 9 Yıl Önce

Henüz kuranı satır satır dnşayarsk okumaya başlamayanlar İhsan beyin ne demek istediğini de kesinlikle an-la ya- maz-lar???? Bundan 8 yıl önce en son öz Türkçe çevirileri bir çok değişik yazarsan defalarca tekrar tekrar okumaya devam ediyorum. Her bir bitirişimde tekrar tekrar sanki hiç okumadığım yeni bir Kuran'a başlıyor hissi ile heyecanla kalbim çarparak okumaya başlıyorum. Yüzkerce kez okumama rağmen daha önce hiç fark etmediğim ayetleri ilk kez okuyormuşum gibi bilinç açılması ve idrak mucizeleri yaşıyorum. Son iki yıldır ise Her uykuya yattığımda Kalp atışlarımı yakından duyarak Allah'ı tam içinde hissederek uykuya dalıyorum. Bu his mucizevi bir his. İhsan beyi eleştirenler! Sizler maymun gibi duyduğunuzu taklit etmekten öte bu güne kadar neyi araştırıp düşündünüz? Kendi iradeniz ve aklınızla her ayeti sindire sindire düşünerek kaç kez Kur'an okudunuz? Anlamadan Arapça okuyorsanız, yorum yapacak bir bilginiz de yok demektir. Atalarınızdan duyduklarınız hariç? Peki ya atalarınız yanlış biliyorsa!!!

Yobaz 9 Yıl Önce

Allah razı olsun hocam. Siz diğer para için bu işi yapan hocalar gibi(cüppeli, hatipoğlu ...v.s) yazmadığınız için dikkat ediyorum da çok eleştiri yazılmış. Bizim toplum bu işte

Süleyman Akın 9 Yıl Önce

Yasa sen koca yüreklı ınsan

İbo 9 Yıl Önce

KADIR ğecesi KURANIN inmeye başladığı gece be ey ihsan yoksa senin nursuz suratına haşa inmesini bekliyorsun sana inse inse Şeytanın ayetleri iner zaten şeytan ve şeytanlaşmış insan ve cinler dinimize hakarete başladılar sayende

Emine aykıner 9 Yıl Önce

Kuranı anlamak lazim kuranda huzur vardir iyıkı varsınız hocam saglıkla kalın

Hebele hübele 9 Yıl Önce

Bu millette bu anlattıklarını kavrayacak beyin yok, onlar koca bir yıl işledikleri Günahlardan arınma derdindeler, Hristiyanlar'ın günah çıkarması gibi bir nevi. Neyse Ağzına sağlık.

sadece insan 9 Yıl Önce

Dinin kesinlikle mantikla alakalioldugunu ve her maddesini mantifa yatkin olmasi gerektigine inaniyorum...hocam sizi tebrik ederim

Orhan ozdemir 9 Yıl Önce

Din sacma sapan olunca insanlar isin icinden cikamiyorlar. Butun dinler yalan ve bir mitoloji. Dinayet kaldirilmali ilme insanliga insan haklarina demokrasiye hic bir katkisi olmayan din ve dinayet ortadan kaldirilmali.

ali güvener 9 Yıl Önce

hocam söylenecek çok şey var ama ben kısaca Allah si̇zden razi olsun di̇yorum...i̇yi̇ki̇ varsiniz..

ahmet 9 Yıl Önce

Sn.ihsan hocamızın gőrűşlerine saygı duyulmalı. Dinimiz..yobaz..cahillerin elinde urafelerle dolduruldu...gerçek kuranın ta kendisi..kuranda olmayan hiçbirşey gerçek degildir .

Mehmet can 9 Yıl Önce

YUNUS DERKİ KADIR GECESI ,,ALLAH AŞKININ INSAN KALBINDE YANDIĞI GÜNDÜR...ancak toplu kutlanmasındada bir Hikmet vardır,belki hiç olmazsa insanlar biribirilerini,taklit ederek gerçekten haberdar olurlar.bu tıpkı rahmetin yağması gibidir,bazen bir yağmur tanesi bir bitkiyi canlandırır,bazen büyük bir yağmur binlerce suya hasret,ağacı bitkiyi,hayvanları,doyurur., Bunun takdiri yaratanındır. ALLAH GERÇEKLERI NASIP ETSIN.

haki 9 Yıl Önce

Sen kim hocalık kim koca bir fitnesin

myth 9 Yıl Önce

Ihsan bey ile ilgili çok fikir sahibi değilim Lâkin eleştiren kişilerin eleştirirken Kur'an-ı Kerim'den ayetler ile doğrusunun ne olduğunu belirtiyor olmaları ne güzel olurdu. Aklıma ilk gelen soru bir kez olsun baştan sona Türkçe olarak bu kitabı okuyup ne demek istiyor?Allah nasıl yaşamamı emrediyor acaba diye merak etmiş olan var mı içinizde?Bu satırlarımın hiç bir tanesi gereksiz cevap verme kaygısına neden olmasın.Cevap verecekseniz bir zahmet ilk emri 'oku' olan kitabı okuyup daha sonra cevap vermeniz.

Robin 9 Yıl Önce

Katkınız oldu Allah sizden Razı olsun

Trap 9 Yıl Önce

Arkadaşlar bu kandiller ve teravih namazları ile ilgili sizin olduğuna inanmak istemediğiniz gerçekleri buradakine paralel bir biçimde eski diyanet işleri başkanı ve prof. Süleyman ATEŞ de açıklamıştı.Sanırım kutlu doğum haftasının dinin gereğimiş gibi dinleştirilmesinin hangi manalara geldiği için yanlış olduğunun tartışıldığı bir programdı. Çoğunun emevilerin mantığına yakın olduğuna dair (halkın dinle uyuşturulması gibi) bir sonuç çıkıyordu söylediklerinden. Ama hala sizden olmayan bir açıklamaya aşağılama ve karalama yapmak yerine , siz 600.000 tl alıp da milleti uyuşturan hatiplerinizi dinleyin , takip etmeyin ihsan hocayı . zor birşey değil, çirkinleşmeyin sadece. Bana sorarsanız, Okuyun mantığınızca yanlış olanı uygulamayın. Bir düşünün tv yöneticisisiniz. Halkın dinle ilgili yanlış bildiği şeylerden arınması için bu konuda bildiklerinin hkonuya hakim kişilerden yardım istiyorsunuz size diyor ki 600000 isterim, sanki cennete gideceklere Allah adına bilet kesiyor, sen bu adama bişey demeyip inanıyorsun ama ihsan hocaya demediğini bırakmıyorsun. Bence o kadar parası yok diye hakir görüyorsun belki de. Zamanın getirdiği paraya tapma hissinden sıyrılın...

Umut 9 Yıl Önce

adam gayet guzel açıklamış, hakaret eden edepsizler, varsa karşısına koyacağınız fikriniz din bilginiz buyrun yazın...ibadet yapılacaksa hergün her aksam yapılabilir, herseyi bir geceye sigdirmayin diyor.

hatice erol 9 Yıl Önce

İhsan hocam iyiki varsın.

Atilla B. 9 Yıl Önce

Kadir Gecesi'ni "Kuranca" ile anlattığınız için sağ olun İhsan Hocam. Herşeyi putlaştırmaya çalışan yobaz zihniyetin ya işine gelmediği için ya da kafaları basmadığı için açıklamalarınızı anlamalarını zaten beklemek beyhude olur. Hakaretten başka birşey konuşamayan Emevi güdümlüsü Müslümancıklar, Allah sizlere de bizlere de hidayet etsin.

melike melike 9 Yıl Önce

Aslinda,yorumlari okudugunuzda gercek nasil da apacik kendisini ortaya koyuyor..Saldirgan uslup kullanan insanlar,arastirmaya,Tanri'nin kendisine bahsetmis oldugu dusunme yetisine sahipken bunu reddeden ve ezberletilmis bir takim kaliplara bagnazca sahip cikarak bir din yasadiklarinin farkinda degiller ne yazik ki..uslup ve anlayis ne yazik uzucu..tahammul yok kendi ezberinden farkli bilgilere,anlayislara,fikirlere ve bakis acilarina..hani Islamiyet hosgoru diniydi,kufur gunahti,ikalp kirmak en buyuk gunahti?Karsi yorumlar ne yazik ki musluman oldugunu haykiran ama bunu icsellestirememis insanlardan gelmis..keske bunca hiddet yerine,bu alim ne ifade etmeye calisiyor sorusunu sorabilseler kendilerine...

yıldırım öz 9 Yıl Önce

eğer gerçek müslüman olsaydın küfür etmeden adama karşı iki kelime yazardın

YASİN 9 Yıl Önce

Konuya din penceresinden bakanlar olduğu gibi, dinsiz penceresinden bakanlar da olacak tabiki...

cemil 9 Yıl Önce

ne kadar güzel bir insansın. söylediklerinin hepsinin kuranda yazdığına bütün kalbimle inanıyorum. yolum senin yolun.

mehmet 9 Yıl Önce

" Caliyorsa benim parami caliyor " deyip hirsiz var diyeni dovmeye kalkanlar , Ihsan hocaya kufreder ," Kutuk agliyordu " diyerek 600 bin tl alanlara inanir.....

Urfalı 9 Yıl Önce

Hocam sizinle beraber islami yeni tanıyoruz Allah yardımcınız olsun işiniz çok zor saygılar

SERHAT ERKUŞ 9 Yıl Önce

i̇hsan hocam eli̇ne gönlüne sağlik gerçekten düşünebi̇len i̇nsanlar i̇çi̇n müthi̇ş bi̇r açiklama si̇zi̇n gi̇bi̇ hocalar bu gençli̇ğe lazim yoksa gerçekten dedi̇ği̇ni̇z bu deri̇n di̇n kavrami gelecekte tamamen yeri̇ni̇ alacaktir nasil ki̇ teravi̇h namazinin tümü cami̇i̇ de kilindiği gi̇bi̇ saygilar,

Se Çe 9 Yıl Önce

Hocam sizi Yeryüzü Sofrası dediğinizden beri izliyor ve paylaştıklarınızı okuyorum. Gayet mantık çerçevesi içinde bizleri bilgilendiriyorsunuz. Şahsım ve sizi izleyenlere okuyanlara teşekkür ederim. Rahmetli babaannem derdi ki bir zaman gelecek ki çok din ulamaları çıkacak her biri kafanızı karıştıracak bizleri sadece vicdan ve Allah sevgisiyle büyüttüler. Lütfen bütün kanallara çıkıp insanları aydınlatıp bilgilendirin. Teşekkür ederim.

züleyha çağlar 9 Yıl Önce

çok teşekkur ederim....bazı şeyler bana zaten garip geliyor sayenizde aydınlanıyorum.Allah razı olsun.

fatihlerden@hotmail.com 9 Yıl Önce

sayın hocam dilinize ağzınıza sağlık kadir gecesini çok güzel harika yorumlamışsınız Allahın yobaz din tüccarları kudurdun dursunlar........

ismail demiryılmaz 9 Yıl Önce

Kadir gecesi bizim gecemiz,mi eğerki bu gece bizimse neden bir bayram değil kuranı kerim böyle değer li aylarda idiyse bunu kutsallığı neden çok fazla imanlı insanlar tarafından bu değerli geceyi bir bayram havasında yaşatmıyorlar...

Ahmet kose 9 Yıl Önce

ben bu adamin dediklerine katIlmI yorum.soylenecek cok sey var ama terbiyem izin vermoyor.Peygamber efendimiz.s.a.v.sanki kIrk yIlIk ahbabIymis gibi bahsediyor.saygisizligin daniskaligini yaplyor.ugtanmaz adam

sidan özaslan 9 Yıl Önce

Bu adamın yorumlarına katılanlar sizler yalakasiniz bu adam sallıyor ulen

mehmet 9 Yıl Önce

Senin yapacagin dini yorum en fazla bu kadar olur saygıdan ve ihlastan mantıktan uzak seni besleyenlerin islamin içini boşaltmak için buyruklarını yazıp ortada kalan kisileri n imânını zadeleyip zamanla bitirmek amacı var.Allah sana ve senin gibi munafiklara hidayet nasip etsin inşaAllah.

Stark 9 Yıl Önce

Arkadaşlar Dini bilgisi zayıf olanların hemen aklı bulanıyor, kadir gecesinin ne olduğunu çok iyi bilseydiniz kafanız hiç karışmazdı, dünyada o kadar islam profsrü var, bu dangalak haber oluyosa bu işte bi sıkıntı vardır, birilerinin kafası karıştırılmak isteniyo. Uyanık olun,

Esra 9 Yıl Önce

Varol hocam sen bakma bu yobazlara birgün herkes anlayacak insAllah

Yunus Aydin 9 Yıl Önce

Bu adam hoca falan deyildir kendince birşeyler uydurmaya çalışıyor bu adam koyu bir sosyalistir dinide kendi sosyalist görüşlerine uydurmaya çalışıyor buna inanmayın bu insanı dinden çıkarır hatırlayın bir zamanlar yaşar Nuri vardı oda aynısını yapıyordu şimdi ne oldu son halini gördünüzmü ben gördüm insan kılığından çıkmış bu ihsan eli açık gözü kapalı adamın sonunu merak ediyorum yüce Allah şöyle buyuruyor onların kulakları var gerçekleri duymazlar gözleri var hakikati görmezler Allah bunların şerrinden Müslümanları korusun

muhammet Maraş 9 Yıl Önce

Yarasalar aydinliktan rahatsızlık duyarlar.57 islam ülkesinin hiçbirinde özgürlükçü demokrasi ve İnsan Hakları nın olmayışı tesadüf degildir. Sayın hocamız çok güzel anlat mış, yaşar nuri öztürk gibi ender düşünür lerden.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.