yuzdeyuzhaber

KUR'AN 'RABBİN İÇİN NAMAZ KIL, KURBAN KES' DEMİYOR

GÜNDEM

İhsan Eliaçık hoca, Kur'an'da Kevser Suresi'nin “O hâlde, Rabbin için namaz kıl, kurban kes.” ayetinin doğru tefsir edilmediğini söyledi.

Klasik tefsirlerde bu ayetin direk kurban kesmek olarak anlaşıldığını kaydeden Eliaçık hoca, " Doğrusu “O halde Rabbine yönel/destek iste ve güçlüklere göğüs ger/diren” demektir" dedi. Eliaçık hoca, " Bunun ayrıntılı manası ise şudur: Sana “Böyle giderse her şeyden mahrum kalacak. Kendi kendini mahvediyor. Kendine yazık ediyor. Putları tanımamakla, Kureyş geleneklerine ve kurulu düzenine karşı çıkmakla toplumda bir yere gelemeyecek, sönüp gidecek.” diyorlar. Oysa yakında görecekler kimin sönüp gideceğini/ebter olacağını. Bunun için sen Allah’a yönel/destek iste (salât et) ve saldırılara göğsünü siper et/diren (nahr yap). O zaman göreceksin sönüp gitmek bir yana, destek ve nimet (kevser) asıl sana yağacak… Görüldüğü gibi ayet namaz kılmak ve kurban kesmekle ilgili değil" dedi.
HAC SURESİ 28 NE DİYOR?
Eliaçık hoca, “Gelsinler ki, kendilerine ait birtakım menfaatlere şahit olsunlar ve Allah’ın kendilerine rızık olarak verdiği (kurbanlık) hayvanlar üzerine belli günlerde (onları kurban ederken) Allah’ın adını ansınlar. Artık onlardan siz de yiyin, yoksula fakire de yedirin.” şeklinde tefsir edilen Hac Suresi 28. ayet içinde şunları dile getirdi: " Bunun da doğrusu, “Gelsinler ki, kendilerine ait birtakım yararlara tanık olsunlar ve Allah’ın kendilerine rızık olarak verdiği hayvanlar üzerine belli günlerde Allah’ın ismini ansınlar. Onlardan siz de yiyin, yoksula fakire de yedirin.” demektir. Eski çağlarda tapınak kamu alanı demekti. Tâ Sümerlerde bile vardır. İnsanlar ihtiyaç fazlası ne varsa (hayvan, buğday, un, elbise, altın, gümüş) tapınağa getirirdi. Hayvanların üzerine “Tanrı malı” diye isim yazılırdı. Mesela un torbası ise onun da üzerine bu isim yazılırdı ve o artık kamu malı olurdu. Hatta matematikteki rakamlar tapınağa getirilen ve kamu malı (tanrı malı) olduğu seçilsin diye hayvanların ve torbaların üzerine atılan çizik ve çeltiklerden doğmuştu. İşte bunlar kamuya (Tanrı’ya) adanmış mallardı. Orada ihtiyaç sahiplerine dağıtmak için toplanmaktaydı. Oraya gelen ihtiyaç sahiplerine (yoksullar, garibanlar, kimsesizlere) eşit bir şekilde dağıtılırdı. Bu arada uzaktan gelenler olduğu için onlara ikram maksadıyla bazıları da kesilirdi. “Yiyin” denmesi de bundandır. Görülüyor ki Kur’an eski çağlardan beri gelen ve tapınağı “kamu alanı” olarak gören anlayışı sürdürmekte ve Kabe civarını bir toplanma, kaynaşma, yakınlaşma ve paylaşma merkezi olarak değerlendirmektir. Yukarıdaki ilk meallendirmede parantez içinde yazılan ‘kurbanlık’, ‘onları kurban ederken’ ifadeleri Kur’an’ın Arapça orijinalinde yok."
Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!

Yorumlar (68)

kafayı yiyecez artık... 10 Yıl Önce

ya hu neye inanacağız, bu da ne şimdi..?? akıl mantık almıyor ..ya tarihler boyunca acayip kandırıldık. yada bu hocada bir iş var. ajan mı dır nedir yahu..??? bu tez i başka kimseden duymadım..:((

Hayati uçar 10 Yıl Önce

kafayı yemiyoruz, gerçekleri öğreniyoruz, yüz yıllardır aldatılmışız, bunun gerçek olduğunu genlerimiz işlemiş.gerçekleri̇ öğreni̇nce de bocalamakta haklıyız. i̇hsan eliaçık hocaya çok teşekkürler.

nesrin saygili 10 Yıl Önce

Bu hocanin yaşi 50 var, neden şimdiye kadar sesi cikmiyordu, ciksada cılızdi.Mantık yurütüyor,

ozan 10 Yıl Önce

subhanaallah mealde verilen kurbanın parantez içinde yazılanının arapça orjinalinde olmadığını sölüyor. ama saldırılara göğsünü siper et/diren diye mea lverdiği kelimelerin hiç biri geçmiyor. nahr boğaz demek aynı kökten intihar bir adamın kendini boğazlaması demek tenahur karşılıklı boğazlaşmak demektir nahr tamamen boğazla alakalı bir kelimedir! enhar hayvanın boğazlanması için kullanılır ve ayetin nuzul sebebinede baktığımızda apaçık kurbandan bahsedildiğini anlıyoruz. inanmayın bu adama!

10 Yıl Önce

http://www.kuranmeali.com/ayetkarsilastirma.asp?sure=22&ayet=28

MAHMUT 10 Yıl Önce

böylece ?

kerem morkoç 10 Yıl Önce

Kafayi yemeyin kafayi yorun okuyun araştırın ama okumak emek ister giydirmeler işin kolay tarafı onun için kafayi aptal araştırmayan insanlar yer eli açık hocaya kucak dolusu sevgiler.

bora 10 Yıl Önce

hicbir akli selim alim bunu gectim okuma yazma bilen biri kuranda kurban namaz yok demez diyemez. sahsen namaz ile ilgili sayisini bile hatirlayamadigim kadar cok ayet oldugunu gordum keza kurban ile ilgili bircok ayet var. madem kuran kurban demiyor niye bu hayvanlarin ne kani ne eti allaha cc ulasir ulasan sadece sizin takvaniz ve samimiyetiniz gibi ibareler var. bence birileri ihsan eliacik ismini kullanip inanmak istedigi seyleri yaziyor ciziyor. bazi seyler nefsimizin hosuna gitmese da allah emrettigi icin sadece yapilir . kuran her seyiyle bir butundur haktir. bir ayetini bile inkar etmek herseye kadir olan tum kainati cekip cevirebilen bir yaraticinin bir kitapda yazanlari kontrol edemedigi cikarimini beraberinde getirir. bence bu tarz o yok bu yok su sekilde gibi yorumlarda da gizli ajanda tamamen bu. ne olur bir kerede olsa acik gonulle okuyun kurani. okuyacak vaktiniz yoksa youtube da bile var dinleyin ayet ayet.o zaman goreceksiniz ne var ne yok ve bu safsatalara gerek kalmayacak.

ibrahim 10 Yıl Önce

yillardir namaz kildiğimiz kibleni̇n yönü bi̇le yanlişmiş.bunu bi̇le bi̇lmekten aci̇zi̇z.ki̇m ne demi̇şse i̇nanmişiz.okuma yok araştirma yok

ibrahim 10 Yıl Önce

zaten kurban kesmek ,adak adamak,kan akıtmak islamla gelen birşey değilki.eski uygarlıklarda da var kurban.hatta hayvanı bırak insanı bile kurban ettiler..

Hamdullah Akgul 10 Yıl Önce

İhsan Hoca is King Teolog;) / Eger salt Hanefi kulturuyle hatta Sunni Hanefi kulturuyle yetismisseniz ve baska mezhebi dindisi goruyorsaniz(tabi hosgoru naralariyla bogusuyoruz sizden gelen, ama yalan hos goru.diye bir sey yok ! Neyse İmam Safii hazretlerinin İmam Ebu Hanifenin "kurban kes" ibaresine namazdayken rukudan kalkarken "ellerini kaldir" anlamina geldigini epistemolojik olarak nerden bilebileceksiniz ki... Cunku okumuyorsunuz ! Cok cahilsiniz keske... Demeyecegim İlber Ortayli capsini cok cahilsin keske okuyup arastirsan diyecegim. Bir kitabini degil hocanin daha bir yapragini bile okumamis cuhela grubu size sesleniyoruz hakikatin asiklari olarak:gercege karsi zafer kazanilmaz ! İhsan Agabey seni cokkkkkkk seviyorummmmmm :)

Mehmet zeki 10 Yıl Önce

Kıble neresi biri bana da söylesin.

hasan taş 10 Yıl Önce

doğrular zorunuza gidiyor değilmi?

.. 10 Yıl Önce

Arabistanda bile sadece hac yapanlar kurban kesiyor Turkiyede neye gore kesiliyor kurban anlamis degilim. Kurbanin mantigi hayvani bogazlayin etinide fakire dagitin degil. Hacca gidersin gorevini yerine getirirsin bittikten sonra sacini sakalini kesip kan akitirsin. Bi okuyun Allah askina ya.

ozkan sahin 10 Yıl Önce

Merhaba. .. o zaman islam in sarti 4 e mi indi ?

beril dundar 10 Yıl Önce

islamin sarti yoktur! oyle olsa idi, simdi hacca gidemeyenler musluman olamayaca mi? Mantikli olalim lutfen. Bize din diye yutturulan safsatalari dusunelim, sorgulayalim, kuranda yeri var midir yok mudur.

mahir deniz 10 Yıl Önce

Hz Ibrahim koç kurban etmiş bu büyükbaş kurban etme nereden çıktı

yılmaz tarhan 10 Yıl Önce

kur'an veya ayet yanlış denilmiyor ki.dikkat edilirse ayetlerin yanlış yorumlandığına vurgu yapılıyor.yani ayetler değil yorumları yanlış denilmek isteniyor.sayın eliaçık hocam da bunu anlatmak istiyor.kendisini açıklamalarından dolayı kutluyorum.

ali 10 Yıl Önce

Yukarıda yazılı zaten salat et diyor salat arapcada namaz demektir namaz lelimesi farscadir yok dediginiz namaz salat diye orada duruyor hem siz yapmiyorrsanız sizi niye ilgilendiriyor

Yav he hee 10 Yıl Önce

Bravo hocam bin yıllık gerçekleri safsata bin yıldır inananları cahil ilan edebilmek seni çok büyük alim yapar.Bu inanmadıklarını kuran' da arayıp bulabilenler en favorim. Laf gelir ne peygamber ne kuran'a inanırlar laf gelir bu kuran'da yok aslında şöyle diyor derler! Rabbim sizin şaşırttıklarınızdan olmamayı nasip etsin...

Yılmaz SAYAN 10 Yıl Önce

yahu yazmıyım diyorum daha kendimi düzelttiğimden şüpheliyim ama dayanamıyorum. sayın eliaçık akmış gitmiş mübarek diğer şalvar giyen sakal bırakan türlerin çağdaş versiyonu mizanselinde. çok yorum yapmıcam 5 yıldır faal şekilde kuran araştırıyorum. anladığım 5 yılda şu okumadığımız için hiç bir halttan haberimiz yokmuş. sağdan soldan bu tarz eleştirmenlerden öğreneceğinize. ( and olsun biz onu ap açık anlaşılır kıldık ) ayetine uyup okusanız daha iyi değilmi ?

Ekrem ÖZKAN 10 Yıl Önce

Tekerlek nasıl bir serüven yaşayıp otomobile dönüşmüşse, dinler de tarihsel süreç içinde değişim yaşamışlardır, yaşıyorlar ve yaşayacaklardır. İhsan hoca da bu zamanda dine yeni açılımlar kazandırarak kitleler nezdinde itibarını kaybetmesin istiyor. Çünkü zamanın aklı sorgulamayı emrediyor, sorgulayan akılları eski yüzyılların algı ve yorumlarıyla tatmin edemezsiniz. Kuran'ın anlamını çarpıtmak pahasına yapılanlar aslında dine ve kitaba sırtını dönen kitlelere " Durun aslında Allah öyle demek istememişti !" feryadından başka bir şey değildir. Ama bu çabalar insanların dikkatini çekmeyi beceebilir mi? Ben açıkcası pek inanmıyorum. Mucizeleri, peygamberlerdeki insanüstü özellikleri, ritüelleri, efsaneleri ve menkıbeleri, ödülleri ve cezaları dinden çıkarırsanız; peygamberi eski tarihlerde yaşamış bir filozof, Kuran'ı da bir felsefe kitabı yapmış olursunuz. O zaman ortada din diye bir şey kalmaz. Belki İhsan hocanın böyle bir niyeti yok ama gidişatın yönünü az çok kestirmek mümkün...

hanif 10 Yıl Önce

bi ihsan eliaçık gibi insanlar arapçaya muazzam hakim o yüzden yorumları da doğru öylemi ? ya bırakın bu işleri bu kuran arapçadır ve bu kuranı arap olmayan ,bu dili su gibi içmeyenden öğrenecek değiliz adam kurban kesse etinide fakire verse ne olacak ne var bunda allah teala hayırda yarışın demiyormu kuran iyiliği sadakayı emretmiyormu ne var bunda !? siz bu işleri bırakın önce tağutu öğrenin ve onun ehlini red edin yazık ya sırf şöhret olmak kemalitlere yaranmak için çırpınmayın!!

deniz ays 10 Yıl Önce

Nokta ve virgül kullanılmadığı için kimse diğerlerinin yazdığını anlamıyor bence ve sonuçta fikir veya bilgi alışverişi yerine anlamadan atışma yapılıyor. Arapça gibi zor bir dilde, altıyüz yıl öncenin aklıyla ve koşullarına göre, birkaç yüzyıl boyunca çeşitli kişiler tarafından yazılmış, hem de teolojik olmaktan ziyade toplumdüzensel olan bir metni nasıl anlayacağız, daha önemlisi, dediklerini uygulamaya ne gereğimiz var?..

Recep 10 Yıl Önce

kevser suresi mekke döneminde risaletin ilk yillarinda indi.kurbanla hayvan kesmekle ve hacla ilgili ayetler medine döneminde indi.bilgileriniz.

can cancan 10 Yıl Önce

adam kurban kesse etinide fakire verse ne olacak ne var bunda allah teala hayırda yarışın demiyormu kuran iyiliği sadakayı emretmiyormu ne var bunda !? bu dediğin mantık belirli bir zaman sonra farz mış gibi dinin emri gibi algılanıyor ve uygulanıyor. örneğin, kandi̇llerin kutlanması olayı, kandil diye bir şey yoktur sadece kadir gecesi vardır. kandiller 1050 yıllarında kudüs de kutlanmaya başlanmış ve bu gün dinin gereğiymiş gibi anlaşılıyor diye biliyorum.

EMEL PARLA 10 Yıl Önce

araştırır iseniz, yalnız ihsan eliaçık değil, hakkı yılmaz, edip yüksel gibi lisanül arab bilen , kuranı öz anlamları ile anlatan, kendi̇leri̇ni̇ hi̇çbi̇r maddi̇ karşilik beklemeden, allah rizasi i̇çi̇n kurani anlayip anlatmaya yönelen i̇nsanlarin yazdiklarini okuyun ,söyledi̇kleri̇ni̇ di̇nleyi̇ni̇z, önyargilarinizdan kurtularak bu yazarlara kulak veri̇rseni̇z, kurani anlayip, onun eşsi̇z mesajini anlamanin, hem bu dünya hayatinizda hem ahi̇ret hayatinizda mutluluğun yolunun ne olduğunu öğreni̇n

Arcan Nayır 10 Yıl Önce

Hocamız sosyal,ilerici İslam ekolünden.

Türk 10 Yıl Önce

ihaan bey dinin direği değilki.oda bir insan.kendince çabalıyor.niyetinin kötü olduğunu sanmıyorum.her dediği doğrudur her dediği isabetlidir demek ihsan beyi putlaştırmaktır.ben kurbanımı imkanım olduğunca keseceğim.kur-an bunu emrediyor bana.

turap 10 Yıl Önce

Hoca sen doğru yoldasın.örümcek Kafalılar illaki karşı gelecek. Gayet mantıklı ve ileri görüşlü yazılarınız var tebrikler. Ama bu arap Sevdasından nefret ediyorum. Hertürlü rezillik onlarda ama hangi beyin yapısıdırki vazgeçmiyorlar.

hayret birşey 10 Yıl Önce

Adam ilahiyatçı, hala anadan babadan hocadan duyduğuyla adama muhalefet eden var. Kafa hep ayni yemin ederim. Doğruya gösterilen direnç yanlışa gösterilseydi marsa ilk aracı biz gönderirdik.

ayse belim 10 Yıl Önce

uğraşacak daha önemli konular var.neddn namaz, kurbanlauğraşılıyor anlamadı.

cahil 10 Yıl Önce

hocamız bidat'ın direğidir. Sayesinde din degişecek . Yeni kafamiza gore bi inanc gelecek :)

cahil 10 Yıl Önce

Aslinda kuranda " boşveeer kafana göre takil " yaziyo dimi hocaaaam

adanalı 10 Yıl Önce

sayın hoca onun içinmi ki belli günlerde ye diyor senin deyişinle unu buğdayı vs yi de belli günlerde yesinler yani, uçmkuşsunuz

ağrıı 10 Yıl Önce

hoca kafayı yemiş aman dikkat bazı günlerde çok fazla yemiş hahahaa...

Müşfik 10 Yıl Önce

Ben Baküden. Ne iyi ki, yer yüzünde hala büyük ilmli insanlar yaşıyor.yaşa, hoca.

tugrul 10 Yıl Önce

hocam sen boşuna uğraşma insanlar kuranıkerimi okumuyorki yazdıkların doğrumu yanlışmı bilsinler.al ailenide git kafanı dinle.yobaz aklını kiraya vermiş olandır.peygamber kalksa onlara anlatamaz çünki düşünecek beyinleri tartışacak fikirleri yoktur.ben kurban parası kadar parayı löseve vericem.

kerem 10 Yıl Önce

o kadar ilahiyatçını içinden neden cımbızla seçip keyfine güzel geleni onaylıyosun, diğerleri hiç mi anlamıyo ilahiyattan???

AHMET 10 Yıl Önce

adam ilahiyatçı ,yazar tevsirci,fıkıhçı..yorum yapıp hocayı eleştirenler ise dinle bağlantıları deden ebeden öğrendikleri üç-beş okudukları..her boku bildiklerini sanan sıradan insanlar.ama yinede her şeyi çok iyi bildiklerini sanan cahiller.. ''cahi̇lli̇k güzel şey herşeyi̇ bi̇li̇yosun'' albert ei̇nstei̇n..

tekin kutluay 10 Yıl Önce

değerli̇ arkadaşlar i̇nandiğiniz gi̇bi̇ yaşamazsaniz, yaşadiğiniz gi̇bi̇ i̇nanmaya devam edersi̇ni̇z. fazla söze gerek yok. di̇ni̇ i̇nanişlarda reform olmaz yani̇ yaşadiklarimizi di̇ni̇mi̇zie uyduramayiz ancak i̇nandiğimiza göre yaşamimizi şeki̇llendi̇ri̇rsek doğru yola ulaşiriz. asil cahi̇ller sanal alemde dolaşan bu tür saçmaliklari hi̇ç düşünmeden kabul edenlerdi̇r.

Atilla Beyhan 10 Yıl Önce

Hocam gayet açık sure kurban etinden ye ve yedir diyor Rabbim hepimize yemek vede yedirmek nasip etsin

ferhat 10 Yıl Önce

Bunların hepsi bir oyundur arkadaşlar İslamiyetin çökertmek icmizdeki imani zayıflatmaya yönelik oyunlardır bildiğimiz üzere bütün dinler boyle safsatalarla bozulmuştur bunlarin hepsi oyundur arkadaşlar inanmayin Acin okuyun aklinizi bulandirmayin bildi sahibi olun imaninizi caldirmayin dini bozdurmayin Allah c.c sizlere en büyük nimeti vermiştir her şeyin cevabi kuran dadir dinimizi İslamiyeti bozmak isteyen onca insana inanmayin hic birşey kaybetmezsinz okumaktan zarar cikmaz dogrulari bulursunuz Allaha emanet

ferhat 10 Yıl Önce

Bunların hepsi bir oyundur arkadaşlar İslamiyetin çökertmek icmizdeki imani zayıflatmaya yönelik oyunlardır bildiğimiz üzere bütün dinler boyle safsatalarla bozulmuştur bunlarin hepsi oyundur arkadaşlar inanmayin Acin okuyun aklinizi bulandirmayin bildi sahibi olun imaninizi caldirmayin dini bozdurmayin Allah c.c sizlere en büyük nimeti vermiştir her şeyin cevabi kuran dadir dinimizi İslamiyeti bozmak isteyen onca insana inanmayin hic birşey kaybetmezsinz okumaktan zarar cikmaz dogrulari bulursunuz Allaha emanet

ferhat 10 Yıl Önce

Bunların hepsi bir oyundur arkadaşlar İslamiyetin çökertmek icmizdeki imani zayıflatmaya yönelik oyunlardır bildiğimiz üzere bütün dinler boyle safsatalarla bozulmuştur bunlarin hepsi oyundur arkadaşlar inanmayin Acin okuyun aklinizi bulandirmayin bildi sahibi olun imaninizi caldirmayin dini bozdurmayin Allah c.c sizlere en büyük nimeti vermiştir her şeyin cevabi kuran dadir dinimizi İslamiyeti bozmak isteyen onca insana inanmayin hic birşey kaybetmezsinz okumaktan zarar cikmaz dogrulari bulursunuz Allaha emanet

şahan tuna synnepho 10 Yıl Önce

iyilik dediğiniz hayvanlara işkence yapıp kesmek mi? tabiki et yemek insanın doğasında var ama bunun da yöntemleri var.fakat ben hiçbir kurban bayramında bu yöntemlerin kullanıldığını görmedim. kuran'da her canlıya sevgiyle yaklasın da diyor mu? adam hayvan kesmeyin demiyor! hayvanlar daima kesilecek çünkü dünyada milyarlarca aç canavar var. ama bir iki günde bu şekilde milyonlarca hayvanın işkence görerek katledilmesi doğru degil.anlatmaya çalıştığı bu.her ne kadar bu ülkede kıl olmayı kabullenmiş leş yobazlar bunu anlamasa da...

Ahmet aga 10 Yıl Önce

Birisi çıkar orucu fazla tutuyoruz der birisi Horozdan kurban olur der birisi de Kevser sürecindeki "venhar" kelimesini "kurban kes" demekten başka her yere çeker... âyetle ters düştün bari sünnete niye uymaztn be okumuş cahil.

Nartkan 10 Yıl Önce

i̇nsanlar gerçekleri sevmezler. kimse sevmez. gerçek ahmakların isteyeceği en son şeydir.

gülseren demirtaş 10 Yıl Önce

Neden birilerinin yöneltmesiyle is yapiyosunuz.bize açık ve net olarak kur an ı kerim gönderilmedimi bu cahil ilahiyatcilari dinleyene kadar acinda kur an okuyun azcık.her hoca kendi kafasina gore yorumluyor hocalar bile kendi aralarinda anlasamiyoki kime neyi anlatsinlar.yazik insanlar sigir olarak yasamayi ogrenmisler okuyup anlamayi hic beceremiyolar Allah c.c size akil verdi her yolu secebilirsin ama kulaktan dolma laflarla deyil okuyup ögrenerek.

Erkan Güzel 10 Yıl Önce

Bir çoğunuz bir oyundur veya yorumdur der. Bir çoğunuzda inanmayın okuyun der. Tanrı zaten oku ve sorgula der Kuran'da. Peki öyle ise, Kuran'ın dışın'da her hangi birinin yorumunu kuran dışındaki kitapcıklardan okumaması gerekir. Varsa bu cesaretiniz o zaman Islamiyeti uygularsınız. Also taktirde Tanrıya ortak koyarsınız, çünkü Tanrı saade beni anın yüceltiniz diyor. Rivayetlerden, hadislerden ve geneleksel örf adetlerinizden Kuran'a mantığa ters düşeni yapmamalısınız. Tanrı taa bunlara karşı geliyor ve lanetliyor.

tuzkurusu 10 Yıl Önce

Allah Teala hocalara yardim etsin, biz cahiller onlari iyi ki anlamiyoruz. Kurani anladigimiz kadar yasiyoruz, boylesi guzel.

Handan Avci 10 Yıl Önce

"Görülüyor ki Kur’an eski çağlardan beri gelen ve tapınağı “kamu alanı” olarak gören anlayışı sürdürmekte ve Kabe civarını bir toplanma, kaynaşma, yakınlaşma ve paylaşma merkezi olarak değerlendirmektir." Diyen yazara ithafen : hadi hepsini yanlis anladik bunu da mi yanlis anladik "Onlara Adem in iki ogluyla ilgili haberi hakkiyla oju.hani her ikisi birer kurban sunmuslardi.birinden kabul edilmis,digerinden kabul edilmemisti.(Kurbani kabul edilmeyen,otekine) "Seni oldurcegim demisti.Digeri ise soyle demisti :Allah,yalniz kendisinden korkanlardan kabul eder. Maide 5:27 Kur 'an sonradan gelmis olabilir fakat Kurban Kesme toreni eski caglar dediginiz sumerlere felan dayanmiyor ilk insanin ogullarindan basliyor. Bilmiyorsaniz ogrenin sumerleri yaratan da Habil ile Kabil i yaratan da Kur an i indiren de ayni Yaratici . Ve bizler siz boyle yorum yaptiniz diye kurban kesmiycek degiliz ,amerikanin hindi bayraminda, hollanda ve japonyanin yunus baliklari ve balinalari katletme bayramlarinda Cinlilerin kedi kopek kesme bayramlarinda da boyle makaleler bekliyoruz.

YAVUZ TURAL 10 Yıl Önce

beni̇m anlamadiğim adamin namaz kilmasinin ki̇me ne zarari var...kurban kesmek zaten vaci̇p...di̇leyen kilar di̇leyen keser...i̇hsan hoca neyi̇n peşi̇ndesi̇n anlayamiyorum..ki̇ çok anlamak i̇stesem de ...ç ok güzel mevzulardan bahsedi̇yosunuz ancak arada böle yönlendi̇rmeli̇ ve mi̇lleti̇mi̇zi̇n temel i̇nançlariyla oynayici cümleler etmek ve kafalari kariştirmak neyi̇n nesi̇..si̇ze açik bi̇r daveti̇m olacak...i̇stedi̇ği̇ni̇z kanalda i̇stedi̇ği̇ni̇z zaman ben varim..karşi karşiya geleli̇m...

Yalçın 10 Yıl Önce

Hocanın açıklamaları dini baltalamak değil Tamam'ı bilimsel bir açıklamadır.

İLYADA 10 Yıl Önce

çok haklısınız da işte insanların doğru bildikleri yanlışları düzeltmesi zaman alıyor. yaradan herkesi̇ cehaletten korusun ve kendi̇ haki̇kati̇ni̇ göstersi̇n i̇nşallah.

Xlegend 10 Yıl Önce

cahil bu adam

Ayssss 10 Yıl Önce

Hoca kur'an namaz kıl kurban kes demiyor da islamın beş şartını hiç mi duymadın sen allah aşkına

Asım 10 Yıl Önce

Hocam müslüman okumaz. Sorgulamaz. Düşünmez. Karşı gelmez. Merak bile etmez. Sadece körü körüne itaat eder. Müslüman kurana uymaz. Kurani kendine uydurur.

sebahattin 10 Yıl Önce

Yorumları okudum bu yobazahoca diyorsunuz bu adamın arkasında kim var bucesareti nerden buluyor dünyada müslüman dolu milyarlarca müsĺüman akılsızmı cahil deyil yobaz bu adamı kimler iteliyor bulafları kimler söylettiriyor yobaz herif

IBRAHIM BORAN 10 Yıl Önce

DEGERLI KARDESLERIM'E, KUR'AN-I KERIM DE: HAC SURESI(22) AYET 27; INSANLARI HACCA CAGIR;YURUYEREK VEYA BINEKLER USTUNDE UZAK YOLLARSAN SANA GELSINLER. AYET 28; TAKI KENDI MENFAATLERINE SAHIT OLSUNLAR;ALLAH'IN ONLARA RIZK OKARAK VERDIGI HAYVANLARI BELLI GUNLERDE KURBAN EDERKEN O'NUN ADINI ANSINLAR.SIZ DE BUN- LARDAN YIYIN,CARESIZ KALMIS YOK SULU DA DOYURUN. AYET34-35; HER UMMET ICIN,ALLAH'IN KENDILE-RINE RIZK OLARAK VERDIGI KURBAN LIK HAYVAN UZERLERINE;O'NUN ADI NI ANARAK KURBAN KESMEYI MES- RU KILDIK.SIZIN RANRINIZ TEK BIR TANRI'DIR.O'NA TESLIM OLUN. EY MUHAMMED!ALLAH ANILDIGI ZA- MAN KALBLERI TITREYEN, BASLARI- NA GELENE SABREDEN,NAMAZ KIL- AN,KENDILERINE VERDIGIMIZ RIZIK- TAN SARFEDEN VE ALLAH'A GONUL VEREN KIMSELERE MUJDE ET. AYET 36; ISTE KURBANLIK DEVE VE SIGIRLARI ALLAH'IN SIZE OLAN NISANELERIN- DEN KILDIK.ONKARDA SIZIN ICIN HA- YIR VARDIR.BAGLI HALDE KESERKEN UZERLERINE ALLAH'IN ADINI ANIN, YAN USTU DUSUP OLUNCE ONLAR- DAN YIYIN,ISTEYENE DE ISTEMEYEN- E DE CERIN.SUKREDESINIZ DUYE SIZIN BUYRUGUNUZA VERDIK. KEVSER SURESI 108: AYET 1; EY MUHAMMED!DORUSU SANA PEK COK NIMET VERMISIZDIR. AYET 2; OYLEYSE RABBIN ICIN NAMAZ KIL, KURBAN KES. AYET 3; DOGRUSU ADI SANI ORTADAN KAL- KACAK OLAN,SANA KIN TUTAN KIM- SEDIR. DEGERLI KARDESLERIM, INANAN,IMAN EDEN KIMSE; SADACE ALLAH'IN VARLIGINA,TEK YARATAN OLDUGUNA VE DE TEKRAR DIRILECE GINE KAYITSIZ,SARTSIZ INANAN VE IMAN EDEN KIMSEDIR. YUKARI DA KUR'ANI KERIMDEN AK- TARMAYA CALISTIGIM SURELERDE- KI AYETLERIN ANLASILMIYACAK BIR DURUMU OLMASA GEREK. INANANLARIN BAYRAMI KUTLU VE YARINLARIDA MUTLU OLSUN. SAYGILARIMLA

yasin cakmak 10 Yıl Önce

Kurban farz değil dese hadi vacib değil dese yine hadi kurban yok demek tamamen hata yada bilerek bozgunculuktur.. Kurban sünnet dese insanlari peygamberin sünnetine sevk etmesi lazımken yok demek İbrahimî abdulmuttalibi iki kurbanligin oglu hz muhammedi tanımlamaktır.. Size bu yaziyi yakistiramadin sayin ihsan eliacik birleştirici değil ayristiricidi

Abdullah Özdemir 10 Yıl Önce

bu açıklamalar kesin bir sonuç belirtmiyor yani kendi içinde çelişkili kuranda kesin olmayan hiç bir ifade yoktur yani kuranın özüne ters sadece kafa karıştırmakta acaba ihsan bey söylediklerine kendisi inanıyormu aabdullah özdemir

Palan döken 10 Yıl Önce

Çocuğuna ilaç parası bulamayana "al sana bir parça et" öylemi ? Kurbanlarınızla sırat köprüsünden de geçersiniz! Rabbime şükürler olsun ki bana akıl ve merhamet verdi ( 30 yıldır hiç kurban kesmedim ve parasını fakirlere dağıttım )

Ali 10 Yıl Önce

Birine yardim etmek icin kurban bayramini mi bekliyicez? Ac olanin karni her zaman doyurulmali, ihtiyaci olanin ohtiyaci giderilmeli. Oturup kurban gününü mü beklesinler? Bu mantikla bakilirsa oyle gozukuyor.. Yok oyle degil. Kurban var detayli bilgi verilsin lütfen

Halit 9 Yıl Önce

i̇slamın şartı ne 3 tür ne 5 tir sayıyla bağdaşmaz böyle bir ayet yoktur. i̇slamın şartı kuranı anlayarak okuyarak hayata uygulamaktır. imanın şartıda tevhiddir.

mihmisahzade 8 Yıl Önce

Habil ve kabilin adaklari vardi . Kurbanlari degil..

hakkı kuran 8 Yıl Önce

Hocam, Yaşayan Kur'an Mealinizi defalarca okudum ve KEVSER suresi Meali''2-Rabbin için namaz kıl ve Kurban kes'' yukarıdaki Tefsiriniz den neden farklı??

Ümmeti MUHAMMED 6 Yıl Önce

Allahım bu kurbanı inkâr eden zındıkları cehennemin ile ödüllendir.kurban kesmeyipte parasını tasadduk edenlere de akıl ve nasip nimetini ver .nasipsizlikten başka bir şey değil bu kadar ayer ve hadisi şerif varken...

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.