yuzdeyuzhaber

"KUR'AN, KUTSAL KİTAP DEĞİLDİR"

GÜNDEM

İlahiyatçı-Yazar İhsan Eliaçık, " Ne İslam dinlerden bir din, ne Hazreti Peygamber bir din adamı ne de Kur'an kutsal bir kitaptır. Eğer Kur'an bir kutsal kitap olsaydı ölü metinden başka birşey olmazdı" dedi.

İslam'a, "dinlerden bir din" peygambere de 'din adamı' muamelesi yapılması halinde her ikisinin de gerçek hayat mecralarının dışına itilmiş olacağını belirten Eliaçık, " Kur'an'a da ‘kutsal kitap’ muamelesi yaparsanız, onu “tapınak ayinine” dönüştürür ve “ölü metin” haline getirirsiniz. Çünkü ‘kutsal kitap’ okunmaz, anlaşılması gerekmez, tapınmaya yarar. Aklın ve tefekkürün konusu değildir. Bu nedenle de içinde her türden ‘absürd’ geçse normaldir. Zira nasıl olsa yaşamın konusu değildir. Diriler için manevi tatmin, ölüler için de telkindir. Daha önceki dinlerin hayattan çekilişi hep böyle olmuştu. Şu an Türkiye’de din buna dönüşmüş durumda" dedi.

DEVRİMCİ DİN...
İslam'ın, dinler dünyasındaki reformcu özelliğini kaybederek, dinlerden bir din haline geldiğini ve eski dünya dinlerinin akıbetine doğru ilerlediğini öne süren Eliaçık, " Kanımca bunun panzehiri “Devrimci din”, “Arkadaş peygamber” ve “Yaşayan Kur’an” anlayışıdır. Düşünün! Bir sabah kalktınız Kur’an yeryüzünden (Türkiye’den) suların çekildiği gibi çekilmiş; nüshaları kalmamış, hafızlar unutmuş ve hiç bir yerde bulanamıyor. Sizce kim arar kim sorardı onu? Tüccarın çekini, yargıcın kanun maddelerini, öğretmenin tebeşirini, öğrencinin ders kitabını, aşçının kepçesini, kadının aynasını, erkeğin cüzdanını aradığı gibi kim arar kim sorardı onu? Eksikliği nerede hissedilirdi? Kur’an’ın hayatımızdaki yerini anlamak için bunun üzerinde biraz düşünmek yeterli. Ne tüccar, ne yargıç, ne siyasetçi, ne komutan, ne gazeteci, ne öğretim görevlisi, ne yönetmen, ne öğretmen, ne öğrenci, ne aşçı, ne anne, ne baba, ne kadın, ne erkek “Daha dün buradaydı, Nerede bu Kur’an? Biz şimdi ne yapacağız?” diye sorar mıydı? Kim sorardı? Sanırım şunlar: Ölüsü olanlar, ölü yıkayanlar, cenaze kaldıranlar, mezara toplananlar, taziyeye gidenler… Ezber yapanlar, hatim indirenler… Mevlit okutanlar, mabede gidenler. Tıpkı Hristıyanların yaptığı gibi… Hatta ondan da geri çünkü hiç olmazsa onlar evlenirken hatırlıyor, papazdan İncil dinliyorlar. İşte tapınak kitabı, ölü metin dediğimiz şey budur" ifadelerini kullandı.

"SAYGI DEĞİL SAYGISIZLIK OLUYOR"
Kuran'ın ısrarla kendisini “kutsal” olarak tanımlamadığını, çünkü daha önceki kitapların “kutsallaştırılarak” başlarına nelerin geldiğini çok iyi bildiğini de söyleyen Eliaçık, " Demek ki Kur’an’a “kutsal kitap” muamelesi yaparak hayatın dışına itmek, “ulvi” yerlere göndermek ona saygı değil saygısızlık oluyor. Ona saygı mı göstermek istiyorsunuz? Dokunun, açın, okuyun, anlayın, yaşayın, gereğini yapın. Ayetlerini tartışın, üzerinde tefekkür edin. Kur’an’ı hayat yolculuğunuzda “yoldaşınız” yapın. Duvarlardan indirin, başucunuza koyun. İyi günde kötü günde, hazarda seferde, savaşta barışta, özelde kamuda velhasıl hayatın akan bütün mecralarında onunla yürüyün. Korkmayın hiçbir şey olmaz. Kur’an adamı çarpmaz; insandır kendini çarpan, bölen, çıkaran. Kur’an toplumsal hastalıklara şifa, çözüm bekleyen ülke ve insanlık dertlerine devadır. İnsanları dirilten, toplumları canlandıran, içimizi ısıtan, muhtaç olduğumuz ruhtur" ifadeleriyle konuşmasını sonlandırdı.
Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!

Yorumlar (92)

Feridon Araz 10 Yıl Önce

Devrimci, sosyalist bir Syryani hiristiyan olarak sizi devamli takip etmeye calisiyorum. Yazdiklarinizi buyuk bir zevkle okuyorum. Tebeikler. Yazdiklariniz hiristiyanlar icinde gecerli.

talip dalbas 10 Yıl Önce

Saygilar hocam ben bir alevi vatandas olarak sizi tebrik ediyorum bizim icinde birsey soyleyin

ışıl padır 10 Yıl Önce

Halkımız o kadar cahil ki.Şimdi b7 sözlerinizi kur'ana hakaret olarak algılayacaklar.Fanatikçe takım tutar gibi din taraftarı olunmaz.Dinimiz bilgiyi ve sorgulamayı öğretir. Putlara ve putlaştırmaya karşıdır.Din kitabımız okuyup anlamak içindir.Tapınmak bir kenara kaldırılıp el sürülmemek için saklanmaz.Ne demek istediğini anlatmak yobazlara kalmamalı.Hurafeleri bize din diye yutturan bir toplulukla karşı karşıyayız.

Memet Zeki Metin 10 Yıl Önce

Dünya insani gibi düsünmek lazim www.Weltmenschverein.org

burhan gunay 10 Yıl Önce

Novak tesekkurederiz..

Cebbar korkmaz 10 Yıl Önce

sayın yazara aynen katılıyorum kuran sosyal yaşamı düzenleyen kendi döneminin yasalar bütünüdür,,bir kitabı kutsamak akılsızlık hurafe cehalet ve şirktir müslümanlar gerçekte kuana uymayan alimdenen zalimlerin hadislerini esaslan sahte dindalrdır bu şirkleri dinsananların tamamı müslüman değillerdir hadisler kurnın tahrifatlarıdırlar kuranı en iyi anlayan ve tanrının yasalarını en doğru uygulayanlar solculardır ,,tanrı da kuranın yasalarıda antı emperyalisttir saygılarımla şair yazar cebbar kor

merdanmuselman@hotmail.com 10 Yıl Önce

tebrikler hocam.. güzel bir yaklaşım ve çok doğru tesbitler...

zehra ural 10 Yıl Önce

Çok cahil insanımız var nasıl anlatılır

vatandaş 10 Yıl Önce

Hocam bu söylediklerinizi camilerde hocalık yapan diyanet cahillerine nasıl ögretecegiz?

metin bulan 10 Yıl Önce

Allah sizi kat kat mukäfatlandirir umarim cok aydinlatici oldu,cok güzel bi aciklama!Hocam bir sorum ve celiskim var! Cennet ve Cehennemi nasil degerlendiriyorsunuz? Lütfen!

zülfiye aliağa 10 Yıl Önce

hakikatler yazıldımı her zaman tepki alır kimse bizlerin bilgilenmesini aydınlanmamızı istemiyor neden acaba,elinize sağlık hocam.

mehmet angi 10 Yıl Önce

aman hocam boyle baslik atip yobaz cahillere is cikartmayin

mAhmut sat 10 Yıl Önce

Paris

ahmet derya suel 10 Yıl Önce

Tebrikler hocam bir solcu ve devrimci olarak sizi calismalarinizdan dusuncelerinizden ve toplumu bilgilendirme gayretinizden oturu kutluyor tesekkur ediyorum.kutsallastirilan herseyin maddi bir puta donustugu dunyada gercegin bilgide sakli oldugunu her aydinin topluma anlatmasi gerektigini dusunuyorum.saygilarimla.

Engin ÖZTÜRK 10 Yıl Önce

Ellerinize dilinize sağlık hocam.

HALİS OCAK-eğitimci-samsun. 10 Yıl Önce

sizi alkışlıyorum.

serbest huseyin 10 Yıl Önce

hocam; mukemmel bir yorum ve yazi tsklerr..

Belma 0z 10 Yıl Önce

Yıllarca ôğretilenín dışında bir bakışı yıkmak elbette çok zor olacaktır. Hocamız farklı bir pencereden inançlarımıza bakmayı ve algılamaya gònelík bır açıklama getirmiştír.çok zaman mantığımın almadığı dinde ve inançlarımda doğru yolda olduğumu bu konuyu daha iyi bılen hocamızdan duymak beni çok mutlu etti.

Belma 0z 10 Yıl Önce

Yıllarca ôğretilenín dışında bir bakışı yıkmak elbette çok zor olacaktır. Hocamız farklı bir pencereden inançlarımıza bakmayı ve algılamaya gònelík bır açıklama getirmiştír.çok zaman mantığımın almadığı dinde ve inançlarımda doğru yolda olduğumu bu konuyu daha iyi bılen hocamızdan duymak beni çok mutlu etti.

H.emre tınaz 10 Yıl Önce

Hocam,her kes okursa hurafeleri. Anlatanlar neyapacak.

toprak 10 Yıl Önce

anlayan kim..

berfo 10 Yıl Önce

kurana duyulan saygı arapçası okunurken herkesin sus pus olup onu dinlemesi......bu kadar... mealinde birşeyler anlatmaya başladığın zaman aslandan korkmuş yaban eşşekleri gibi kaçıyorlar.(müddesir suresi 50-51.ayetler) ben bunu bizzat yaşıyorumm.birisi çıkıp eellll faaaaatihaaa derse herkes elini açıp fatiha okuyor ama mealinden bişeyler konuşmaya başla vallaha kaçıyorlar...

berfo 10 Yıl Önce

geçenlerde bir siyasi partinin gösterişli bir konvoyu vardı.partinin yöneticileri falan gelmiş.onların o havası orda bulunan bazılarını heveslendirdi.şunu dediler.."ulan bizde siyasete girip böyle karşılanmamız lazım..." neyse kuran okundu herkes pür dikkat !!! dinledi. sonra ben bunlara kasas suresi 76-82.aytelerde geçen karun örneğini verdim..daha doğrusu vermeye çalıştım.herkes yüzünü astı gitti..maalesef böyle.

Zeynep didem 10 Yıl Önce

Tamam aslında ana düşünce çok doğru kur'an okuyun ama kur an olun onu yaşayın yaşatın ...yaşatan kur an olun.....ama girişi hiiiiiiç beğenmedim çok fazla kur an karsıtı gıbı bir gırıs var.... Boyle seylere dıkkat edın derım ... Hesabı yaranada verılecek sonucta bana deil

rumuz 10 Yıl Önce

sayın eliaçık a sormak isterdim seçime katılmak sandık başına gidip oy kullanmak doğrumudur .evet veya hayır her ikisinide nedenleriyle öğrenmek isterdim

senol genc 10 Yıl Önce

Arkadaşlar ne yaparsaniz yapin nurani kerim ve İslam dini hep yaşayacak ve bunu ölene kadar göreceğiz boşuna kendinizi kandirmayin.

derespor 10 Yıl Önce

Hocam cok tesekkurler

Beyazit Luma 10 Yıl Önce

Hocam çok teşekkür ederim. Allah razı olsun.

turgut saygi 10 Yıl Önce

Hocam agzina saglik.bu millete senelerce Kuran a el surdurmediler.bana gorede Kuran bas ucu kitabidir.okunup anlasilacak ve uygulacak.

FNATMA.KARAMA 10 Yıl Önce

diline.saglik.hocamycok.aşiyasin

Abdullah Haşimi 10 Yıl Önce

Aferin hocam tamda hristiyanlara solculara islamiyeti yozlaştırmak isteyenlere güzel önayak oldunuz bravo.........

İslam bilgini 10 Yıl Önce

kuran zaten iyi bir kitab değil yalnız ölüm,zorlama pislik getiriyor.tabii ki, insan eliyle yazılmış oltuğundan kutsal değil.muhammed de adi bir adamadır

Mesut Çavuşoğlu 10 Yıl Önce

Guzel ve DOGRU reform dolu tavsiyeleriniz için saygı ve sevgiler

ridvan yildirim 10 Yıl Önce

peki inandiginiz savundugunuz şey ne nasıl bì kanaatle bunu diyodunuz inanan insanlara saygınız neden yok daha sonra bizleri kotuluyosunuz herkez ozgurdur ama benim peygamberimi azı alınamaz sozler soylenemez yazik saygisizlik

Tarih M eraklısı 10 Yıl Önce

Sayın hocamı kutluyorum.Dünyada Allah'ına başkasının diliyle ibadet bizden başka toplum var mı?Arapça okunan bir metne,içeriği küfür olsa bile,âmin demenin din olmadığını, anlamadan yapılan ibadetin tanrı katında değerinin ne olduğunu anlatmanızı önemle rica ederim.Binlerce yıldır anlamını merak etmeden ibadet edenlerin cennete gitme şansları var mıdır?Din bu kadar basit bir olgu mudur?Anlamasandaniyetin iyi ise cennete gidersin.Ben Çinceyi'Japoncayı,Hintceyi de ARapça gibi anlamadığıma göre ayetler her hangi biriyle okunsa ne fark eder.Çünkü ben hepsini anlamadan dinliyorum.Ne olur şu mübarek dini insanca yaşayabilmemiz için anlayacabileceğimiz hale getirin.Bunun çaresinde Türk ulusunu araplaştırmak değil dini türkçeleştirmektir diye düşünüyorum.

Cengiz köse 10 Yıl Önce

Maalesef sofusu da yenilikçisi de din ve Kur'an üzerinden nemalanma çabasında olduğundan bu yorumlar ortaya çıkıyor. Kutsal ın anlamını bilmeyenler bu gün yorum yapıyorlar. Benzer kafadakiler de zamanında bunu sizler okumanızda anlamazsınız, hocalar okuyup size anlatmalı diye söylüyordu. Amaç ortaçağ Avrupa'sı gibi insanların dini sömürenleri mecbur olması. Din adına, doğru dürüst söyleyecek lafı olmayanlar, Kur'an peygamber e inceden dokundurup gündemde kalmaya çalışıyor. Yazının özünde anlatılanların bir çoğuna katılmama rağmen, kendisi kutsallığını beyan eden kur'anın kutsal olmadığını başlık olarak kullanan bir yazının samimiyetine inanDıramaz kimse beni

Muharrem Kuzkaya 10 Yıl Önce

Ihsan bey bilim Müslüman olan ve olmayan insanlar adına teşekkür ederim Allah razı olsun,Kuran'ı Kerim'i hakettiği gerçek kutsal değeri olan anlamını ön plana çıkarttığınız için teşekkürler

kuralsız 10 Yıl Önce

Bunları diyen biri bence müslüman olamaz

Deist 10 Yıl Önce

Hocam Kuranı tarafsız okuyan kimselerin onun ne kadar kutsallıktan uzak gerçekten o zamanın şartlarına göre insan eliyle toplama ve keyfi yazıldığını siz de çok iyi biliyorsunuz ama belkide yobazların tepkisinden çekindiğiniz için bu kadarını itiraf edebiliyorsunuz her kes bir gün bu gerçeği görecek...insanı insan yapan din değil örnek Japonların peygamberi ve kutsal kitaplar yok ve müslümanlardan çok üstün meziyetleri var insanı insan yapan din değil din tam tersi insanı insanlıktan çıkarıyor bence aksi olsaydi en büyük savaşlar küçük yaşta kız çocuklarını eş olarak almalar bilimden uzak bir hayat kadınlara yapılan muameleler ve bir çok şey din tarafından özendirilmek engellenirsiniz v.s....

mehmet uğur kızak 10 Yıl Önce

Hocam biz konuyu anladık.Doğru insan olmanın formülü KURAN dadır,okumak gerekir.

aktürk yusuf 10 Yıl Önce

Ey Islam düşmani Sen müşriksen size ne bizim kutsal olan Kuranikerimden bahs etme seningibi eşşeğe kalmadi kurandan konuşmak .kendi müşrik dininden konuş .

10 Yıl Önce

neden müslüman olamazmış, ilahiyat prof.dan daha iyi mi bileceksiniz... sizin gibi akılcılığı reddedenler yüzünden müslümanlık yaşanmıyor yerinde sayıyor... ne demek istediğini gayet iyi anladık... sn. eliaçık sayesinde bilgi sahibi oluyoruz...

10 Yıl Önce

yüreğinize sağlık, sayenizde bilgi sahibi oluyoruz...

Sedat Göktuna 10 Yıl Önce

Sayın Eliaçık, sözlerinizin tamamına katılmamak imkansız bu yolda çok çalışmamız gerekiyor.Bir de kuranı düzgün bir türkçe ile tercüme edilmesinde ön almanızı temenni ediyorum.

nerdal 1000 10 Yıl Önce

neden olamaz

cemil utkan 10 Yıl Önce

Senin tüm yorumlarını destekliyorum

zihni bakir 10 Yıl Önce

Degerli arkadaslar ihsan hoca aslinda dogru söylüyor,ama biraz daha acik ve anlasilir vaziyette yazmaliydi,esan hocanin söylemek istedigi suydu.hz muhammet islamiyeti kurmak icin degil insanlari islah etmek icin gelmistir,bu mucadeleyi vermistir.zalim emeviler hazreti muhammede karsi mücadele icindeydiler.muhammedin ölümünden sonra insanlara islah kelimesini islam olarak emeviler kabul ve biat ettirmislerdir.hz ali ve taifesi haric.zaten ali taraftari düsman ilan edilmistir.alevilere gelince aleviler müslümanlagi,seriati kabul etmezler,cünki hz muhammet kurmamistir müslümanligi.alevi inanci insan odaklidir.aleviler icin insanlar hem kuran hem kurtarandir der,hatta insanin allahin meleklerinden daha üstün oldugunu.ve insanin yaratici olduguna inanir.bugün elimizdeki kuranin esas ismi osman'i musaftir.yani osmanin yazdigi kurandir.velhasil biz aleviler ve benim inanc odagimiz insandir,yazima bir dörtlükle son veriyorum. Hararet nardadir sacda degildir. Keramet bastadir tacda degildir. Her ne ariyorsan kendinde ara, Yemende kudüste hacta degildir.

Behçet Ateş 10 Yıl Önce

Aslinda hoca denge bozukluğuna uğramiş,zira her insan na kadar öğrense o kadar kendini seviyesiz haline getırır. Bamna göre hoca aynı deprasionu yaşiyor.

Gercekleri Konusan 10 Yıl Önce

DIN ne demek Deutsche Industrie Norm. Karsilikli Saygi ve Sevgi oldugu yerde DIN olmaz. Dinler Mesafe, Savas getirir, Sevgi birlestirir. Tevrat okuyan bilir aslinda 10 Emir herseyi acikliyor. Not. Beni yahudi sanmayin.

. 10 Yıl Önce

kuran 1400 yıl önce yazılmış hiçbir önemi ve değeri olmayan, insanları tanrıyla korkutan ve tanrıyı da kötü bir insan, katil, işkenceci gibi gösteren sıradan bir kitaptır

ekrem 10 Yıl Önce

cok dogru insanlik adina iyiligin dogrulugun yolu ,dünyaya ve insanliga korku salmak herzaman kötüäüktür

arda can 10 Yıl Önce

Neye Inanip inanmamakda herkes ozgur.ama milletin inancina ve degerlerine saygili olun biraz. Kimsenin musevi hiristiyan veya baska dinlere mensup kisileri ve neye inandiklarini kutsallarini kurcalamayin.isinize bakin. Ama biraz dusununun ya bu kadar inanc arasinda biri gercekten dogru ise.o zaman ölürken ve ölünce ne olacaksiniz.

arda can 10 Yıl Önce

kur ani kerimin iyi öğrenilmemesi zaten milletin kullanilma sebebininin en buyugu. arastirma olarak yada diger kitaplarla kiyaslama olarak okuyun ama bilgili kisilerle tartisin ki farklari ve guzelliklerini anlayin yeter.

ayıntap 10 Yıl Önce

insanı insan yapan nedir. atalarınızın inaç köleleri olmuşsunuz.huzurdaki ali yi ilah edindiniz. sizler ve sizin gibi düşünen mezhep müşrikleri hiçbir zaman doğru yola erişemiyeceksiniz...

ayıntap 10 Yıl Önce

1400 yıl önce yazılan kuranda senden de bahsediyordu kafir

ayıntap 10 Yıl Önce

bazı arkadaşlar hiçbir konu hakkında bilği sahibi olmadan konuşuyor hiç bilenle bilmeyen bir olurmu yok kız çocuklarıyla evlenmeler islam yobaz kuran sahte palavra din yok allah yalan falan filan o zaman ben size tekbir cümle söylüyorum sizler nasıl böyle düşünebiliyorsunuz hiç aklınızı kullanmıyacakmısınız

hamit karaman 10 Yıl Önce

Insan bence kuran ı kerimi acaba ben ne için bu dünyada varım diye okumalı çünkü bunun için inmiş tabiki nefesin ne olduğunu bilene

insa 10 Yıl Önce

Gulerek okudm cogu yorumu.islam dusmani ne cok insan varmis meger.cumlelerin karisik olmasi sizin kafanizi karistirmis.bir kac kisi haricinde cogunuz ana fikri iskalamissiniz yazik.lutfen insanlari inanisindan dolayi assagilamayin.cunku zannettiginiz kadar özelyada elit degilsiniz. Islama saldirmak size marifet olarak ögretilmis sizinde sucunuz yok.

insa 10 Yıl Önce

Gulerek okudm cogu yorumu.islam dusmani ne cok insan varmis meger.cumlelerin karisik olmasi sizin kafanizi karistirmis.bir kac kisi haricinde cogunuz ana fikri iskalamissiniz yazik.lutfen insanlari inanisindan dolayi assagilamayin.cunku zannettiginiz kadar özelyada elit degilsiniz. Islama saldirmak size marifet olarak ögretilmis sizinde sucunuz yok.

Aziz 10 Yıl Önce

asagidaki metni okuduktan sonra yorum yapanlara hayret ediyorum. bir insan icin tarafsiz ve mert kalma bu denli mi zor. sahis kalkmis zeki ve anlamli örneklerle dini yasatmali ve yasama daha etkili katmali ve sadece cenaze ve mevlutlerle gecistirmeyin diyor siz hala ne anliyorsunz..dinsizlik vs...insaf yahu.cok mu zor kurani okuyup iki dünüp iyiden iyiye yasmada yaptiklarimizla tartip geregini yapmak, adalet huzur ve temizligi saglamk ugruna...

wefwf 10 Yıl Önce

doğru söylemiş.

ttava 10 Yıl Önce

Hocam mukkemmel anlatmissiniz.. ama inanin bu kuru yobazlar bu anlatiiminizi anlayamazlar..hatta onlara cok agir gelir..mesala ornek vereyim Kuran , devrim ve paylasmak derseniz sizi koministlikle suclarlar..inna gtayna akil gala nas yetefekkerun...rabbim bunlara iste onu vermemis...tekrardan yaziniza sapka cikariyorum..basarilar diliyor

ttava 10 Yıl Önce

Hocam mukkemmel anlatmissiniz.. ama inanin bu kuru yobazlar bu anlatiiminizi anlayamazlar..hatta onlara cok agir gelir..mesala ornek vereyim Kuran , devrim ve paylasmak derseniz sizi koministlikle suclarlar..inna gtayna akil gala nas yetefekkerun...rabbim bunlara iste onu vermemis...tekrardan yaziniza sapka cikariyorum..basarilar diliyor

grakk 10 Yıl Önce

hocamızı anlamak için önce zeka gerek..aktif islam aksiyonu ancak bu kadar güzel anlatılır..ömrünüze bereket.

ismail kınay 10 Yıl Önce

bunca cahilliğe haksızlıklara hırsızlıklara iftiralara ve günden güne ahlaken şuur olarak çöken bu milletin mümin kalpleri sessizce şunu fısıldıyor allahım bu zalimler topluluguyla bizi bir tutma

Prometheus 10 Yıl Önce

i̇nsanlık 6 milyon yıldır yeryüzünde vardır. o devasa zamanı hiç merak ettiniz mi? yada hala uygarlıktan uzak yaşayanların yasalarına baktınız mı? yıllardır bana dinlerin sadece bir tane faydasını söyleyebilen çıkmadı. zararlarını ise, sayfalar dolusu anlatsak azdır.

hasan vural 10 Yıl Önce

neden ? dogruyu söylediği içinmi ?

10 Yıl Önce

son 200 yildir mi̇lyonlarca masum i̇nsan beşeri̇ si̇stem ve zenginlerin menfaatleri için öldürüldü. milyonlarca kadın tecavüze uğradı. ve gasplar ve sömürgeler daha ne hala insanlara kölelik mi diyorsun.

Hmyt 10 Yıl Önce

Beyinleri çalışmayan ve idrak edemeyen bir avuç topluluk işte. Önemsemeye bile gerek duymuyorum. İlahi adalet günü geldiğinde tecelli ettiği zaman hala bu görüşleri savunacaklarmı merak ediyorum. Hallerinede sadece gülüyorum:))))

Deko deniz 10 Yıl Önce

Din neyemi yarar ve kuran nedenmi kutsal... Hindistana bak topluluklar için dinin gereğini anlarsın. Bir sözle nelerin değişebileceğini kavrıyamıyorsan kuran anlama şansınız zaten yok ama şunu baz alın.. Bebeğiniz size ilk anne yada baba dediğindeki etkisi nasıldı.. Bir kelime olduğu halde

semih 10 Yıl Önce

adam doğruyu ve gerçekleri̇ yazmiş neye honkuruyorsunuz. sizin islam bilginiz işte bu kadar.

berfo 10 Yıl Önce

yorumlardan bazıları kuran için insan eliyle yazılmış sıradan bir kitap falan demişler...kuranın insan eliyle yazılmadığını ve sıradan bir kitap olmadığını anlamak için kuranı biraz düşünerek okumak yeterli ama bu arkadaşların okuyacaklarını da sanmıyorum...

berfo 10 Yıl Önce

diyelim ki kuran insan eliyle yazıldı..eee, bumu kuranı değersizleştirdi sizin gözünüzde..sizin inandığınız kitaplar uzaydanmı geldi.onları kim yazdı hele diyin bana..

Necati 10 Yıl Önce

Neyi iyi anlatmış?yalanı sûslemiş ,farklı bir yalanla ,yani omlete peynir katarak tad değiştirmiş.devrimciymiş yesinler senin devrimciligini.devrimci kim,mi ?Turan dursun, İlhan arsel' gibi kahramanlar devrimci ,

ROJDAR 10 Yıl Önce

kuran okuyan herkes az çok bilir kuran özgür ve evrenselliği temsil eder. ihsan beyin dediği bunu sadece okumadan yorumlamak kabulllenmek bu tehlıkelıdır. yoksa dediği doğrudur kuranda bazı cümlelerde oynama var buda emevi dönmeınde gercekleşmiştir malesef

naile kınay 10 Yıl Önce

zaten bizim yerimize yabancılar kuranı kerim i anlamak için çalışıyorlar bir anlayarak inansak her şey mükemmel olur.

yusuf erkoc 10 Yıl Önce

bu gunun anayasasi ne ise kuranda o gunun anayasasidir.bugun burjuva devletlerinin ezilenlere dayattigi bir anayasa ile yonetilmeye calisilmaktadir veya yonetilmektedir.bugun cagimizin kosullarinda kuran yasalari ile sinflar yonetilebilirmi soyle ki burjuvalar icin iyi olan fakat ezilenlerin aleyhine olan bir yasa iki sinifi ayni anda mutlu kilabilirmi.

selcuk oz 10 Yıl Önce

hocama tamamen katiliyorum ne demek istedigi gayet acik olaya at gozuyle bakan anliyamaz bunu. hepimiz kurani iyi anlamya calisalim beyin suzgecinden gecirelim..

Sezai Saral 10 Yıl Önce

1400 yil sonra hala uygulatmaya zorlarsaniz olmaz arkadaşim. unutmayın ki hıristiynlık 1400 yıl sonra rönesansla yenilenmiş ve batı bu günkü seviyesine gelirken, yeniliğe ters düşen osmanlı tarihten silinmiştir.

kerem filiz 10 Yıl Önce

sabaha kadar kafanızı yorun öyle bir ihtimal yok arkadaşım. sen bu mantıklı cümleleri kurarken altındaki münafık anlayış kendini dışarı fışkırtıyor, herşey anlaşılıyor rahat ol. hiristiyanlıkta hiç değilse evlenirken incil duyuluyormuş. bizde günde beş vakit namaz var gafil adam. senin islamı yaşamaya kalbin razı olmuyor, rabbim nasip etmiyorsa millet ne yapsın. allah ıslah etsin ne diyim.

Sukru Topkaya 10 Yıl Önce

Berfo efendi tevratt'a Allah tarafindan 10 emir olarak geldigini Kabul ettikten sonra. Incil cikti ondanda sonra Kuran geldi. VE biz onuda biliyoruz Hz.Muhammef S.A. Geyik derisine ayetleri yazmisti. Kimide incir yapragina yazdi denildi Hz Omer onlari alip 28 sayfalik kitap yazdi ve Emevi doneminde simdiki haline getirdiler (Berfo) efendi yorum yazmak maksat olmamali . Ya gercekten cok safsin yada hicbirseyden haberin yok. Cok yazik

Sezen Avcı 10 Yıl Önce

kardeşim çok haklı , yürekten katılıyorum

berfo 10 Yıl Önce

sukru topkaya efendi...benim insan eliyle yazıldı diyenleri eleştirmemi nasıl anladın sen..sayfalara tabiki insanlar yazdı :))) benim eleştirdiğim kişiler kuran insanların aklından uyduruldu diyenler..ben ne yazmışım sen ne diyosun ..

KADİR KARAHAN 10 Yıl Önce

kardeş ki̇mse i̇slami kötülemi̇yor. hocanin yaptiği i̇slam yorumuna katiliyor. hoca her nekadar sosysli̇zm koksada i̇slamla i̇lgi̇li̇ devri̇m ni̇teli̇ği̇ndeki̇ görüşleri̇ne katilmammak mümkün deği̇l. saygilarimla

KADİR KARAHAN 10 Yıl Önce

komk olmuş

KKARAHAN 10 Yıl Önce

az bi̇li̇msel ve i̇nsancil ol. tabularindan siyril. yazik

gül 10 Yıl Önce

ince düşünmek lazım

bir insan 10 Yıl Önce

kutsal sözcüğünden ne anladığınıza bağlı, sözcükleri iyi anlamak , öncelikle bu sözcükten ne anladığını anlatıp sonra yorum yapmak gerekir.

Bravo Terry 10 Yıl Önce

eger bir is, okul, fatura, borç veya saglamlastirma kredi ihtiyacim var mi? neden daha detayli gitmek, iletisim (btlfi) (bravo_terry_loanfirm@webadicta.org) veya (bravoterry99@yahoo.com) veya (+44-7024-049-763) araciligiyla sirket merkez ofisimizle irtibata facebook: https://www.facebook.com/bravo.terry.58

BTLFI 10 Yıl Önce

eger bir is, okul, fatura, borç veya saglamlastirma kredi ihtiyacim var mi? neden daha detayli gitmek, iletisim (btlfi) (bravo_terry_loanfirm@webadicta.org) veya (bravoterry99@yahoo.com) veya (+44-7024-049-763) araciligiyla sirket merkez ofisimizle irtibata facebook: https://www.facebook.com/bravo.terry.58

KREDİ TEKLİF 7 Yıl Önce

Bu meşru şirketinden aşağı mali oldu yıllar sonra bir kredi var ve ben de bu şirketin iletişim için tüm kredi arayanlara tavsiye edeceğim 30.000 $bir kredi ile bana yardım eden bu büyük adamla tanıştım kadar sürecinde dolandırıldığınızı bugün mutluyum: LOANMARTLOANFUNDS@GMAIL.COM

KREDİ TEKLİF 7 Yıl Önce

Bu meşru şirketinden aşağı mali oldu yıllar sonra bir kredi var ve ben de bu şirketin iletişim için tüm kredi arayanlara tavsiye edeceğim 30.000 $bir kredi ile bana yardım eden bu büyük adamla tanıştım kadar sürecinde dolandırıldığınızı bugün mutluyum: LOANMARTLOANFUNDS@GMAIL.COM

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.