yuzdeyuzhaber

"KUR'AN BİLİM KİTABI DEĞİLDİR"

GÜNDEM

İlahiyatçı-Yazar İhsan Eliaçık hoca, Kuran'ı Kerim'in bir bilim kitabı olmadığını ve bilimsel açıklamaların onda aranmasının yanlış olduğunu belirterek, " Bu tür söylemler Kuran'ın gerçek manasının anlaşılmaması için etrafında gürültü koparmaktan başka birşey değildir. Önemli olan bilinç sahibi olmaktı. Bilgi eşeği olmanın anlamı yok" dedi.

 Tefsir derslerine devam eden Eliaçık hoca, Kuran'ı anlamak için bilgiye değil bilince sahip olmak gerektiğini söyledi. Allah'ın, Kuran'da insanı ben yarattım demesinin tamamen sosyolojik bir anlatım olduğunu vurgulayan Eliaçık hoca, " Yoksa bu yaratıcının Allah olduğunu göstermek için değildir. Kuran bir bilim kitabı değildir. Bilimsel açıklamalar yoktur Kuran'da. Bunun yok olması Kuran'ın değerinden birşey götürmez. Bizim Türkiye'de şöyle birşey var; Batı'da bir şey icat ediliyor, bir teknoloji geliştiriliyor hemen birileri çıkıyor ve 'Zaten bu 1400 yıldır Kuran'da vardır diyor. Zaten bin 400 yıl önce Kuran bunu haber vermişti diyor. Peki niye öncesinde söylemiyorsun bunu? Niye icat edilmeden önce söylüyorsun? Sen bulsaydın o zaman. Böyle birşey yok. Kuran'ın amacı bu değil ki. Genellikle bu Risale-i Nur ve onun çevresinde oluşan dergilerde yıllardır insanlara bunu yapıyorlar. Bunu pompalıyorlar. Televizyonlarda şelale resmi gösteriliyor. İşte Yasin Suresini anlatırken bağ, bahçe resmi gösteriyor, hurma tarlaları, dağlar tepeler... Bunların hepsi boş işlerdir. Bunların hepsi Kuran'ın etrafında gürültü koparmaktır. Bu tabiat tasvirlerinin tamamı Allah'a inanalım diye yapılmıyor. Bunların hepsinin sahibinin, mülkünün Allah olduğunu, bu tefeci bezirganların bugün için söylersek toprak ağalarına, servet sahiplerine, kodamanlara ait olmadığını, bütün kullara ait olduğunu anlatmak için yapılıyor. Bunu anlamıyor musunuz?" dedi.

BİLGİ EŞEĞİ OLUNMASINA GEREK YOK!
"Eğer tüm bunları anlamıyorsanız Kuran'dan da hiçbirşey anlamazsınız" diyen Eliaçık hoca sözlerini şöyle tamamladı: " Bunu anlamazsan bu Kuran'dan birşey alamazsın. Biz bilgiden bahsetmiyoruz. Benim bahsettiğim şey bilinçtir, bilgi değildir. Bilgiye heryerden ulaşırsınız. Bilinç mevcut bilgiyi hayata geçirmektir. Kuran, Sünnet, İcma, Ümmet ve son olarak Google'a bakılıyor bilgi için. Bilgi önünüze dökülüyor, dökülüyor da bilgi eşeği olmanın bir anlamı yok ki. Önemli olan bilgiyi nerede ve nasıl kullanacağını bilmektir. O bilgi hayatın neresinde bana lazım olacak demektir. Boş yere birşey ezberlemeyin, çocuklarınıza da ezberletmeyin. Bilinç sahibi olun. Kuran bize bilimsel bilgi vermiyor. İnsanın yaratılışının anlatımının bir amacı var. İnsanın Allah'a ait olduğu, onun tarafından yaratıldığı ve köleleştirilmeyeceği meselesidir. İnsanı Allah yarattı sözü eşitlik için söylenen bir sözdür. İnsanın başkasının mülkiyetine geçmeyeceğini belirtir." 
Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!

Yorumlar (17)

S Alibi Aydin 10 Yıl Önce

Bu söylediklerinize yüz de bin katiliyorum.!! Kisa ve net her yerde , her vesile ile vurgulamalisiniz. Salih aydin

bekir cengiz 10 Yıl Önce

Atalarina rahmet, allahina kurban abi

hadi bee 10 Yıl Önce

Ya acaba Kuran 'ı hiç hatim ettinmi mealini anlayarak okusaydin böyle konuşmazdın zaten bilgi cahilligi yapmayın...

Mehmet Alp 10 Yıl Önce

Yüreğine sağlık

mehmet er 10 Yıl Önce

hadi beee adam zaten senden bahsediyor

salamon dimitriyan 10 Yıl Önce

bu saptıran ilahiyatçıya ="Gökte ve yerde gizli hiçbir şey yoktur ki apaçık bir kitapta yer almasın" (neml suresi 75) ayetini kulağına hoparlör ile okumalı...

Mehmet Kul 10 Yıl Önce

Neml suresi 75. Ayet den nasıl bir bilgi çıkardınız.

Mehmet Kul 10 Yıl Önce

Neml suresi 75. Ayet den nasıl bir bilgi çıkardınız.

Ali Zülfikar 10 Yıl Önce

salamon ismini kullanan kullanıcıya yerde ve gökte yer alan herşeyin apaçık o kitapta olduğu ayetinden tüm evrensel bilgiyi kastettiğini çıkarıyorsun. o zaman bütün müslümanlar beyinsiz mi ki bu bilgiyi anlamıyorlar. ya bir bakın müslümanların haline ne ürtiyorlar, hangi bilgiye vakıflar.

deniz yalçın 10 Yıl Önce

hocam beynini doğruları kapatmış bu insanlara doğruları söyleyerek kendinize zarar veriyorsunuz.. anlamazlar.

Sinan Kuyumcu 10 Yıl Önce

Bilgi kirliliginde kurtulmaniz lazim yoksa sizi her gelen boyle soyar kic don acikta kalirsiniz yani akp ( aldatan kandirma partisi )gibi

tam değil 10 Yıl Önce

kur'an'ın bilimsel bir kitap olmadığını söylemek doğru değil bana kalırsa.onun bilimsel bir kitap olduğunu uzman kişilerin anlamaması gayet doğal.mesela kuranda allah yeri ve göğü tek parçadan genişleterek yarattığını söyler.bir insan kozmolog,fizikçi yahut buna benzer bir sıfat taşımıyorsa bu ayetin içeriğini tam olarak anlayamaz.big bang 20.yüzyılda kanıtlanmış bir olay.ve evet kuran bunu gerçekten 1400 yıl önce söylemişti.buna benzer daha birçok mucizeler ve bilimsel bilgiler var kuranda.ama işin ehli olmayan tabiki bunu anlayamaz.ben hocanın konuşmasına katılmıyorum.kuranı anlayarak okumadığı ne kadar da belli :)

arkın mert 10 Yıl Önce

quantumchromadynamic veya qft gibi konular hangi surelerde anlatılmış arkadaşım, ben bulamadm da..

berfo 10 Yıl Önce

bugün 1.meselemiz kurana inanmayan insanları inandırmak için kurandan mucize göstermek değildir.meselenin aslı şudur : kurana inandığını söyleyen insanların kuranın gösterdiği istikamette yaşayıp yaşamadığıdır.buda ihsan hocamın dediği gibi bilgi ezberiyle değil bilinçle olur.

berfo 10 Yıl Önce

bugün bulunan bir bilimsel gerçeği kuran 1400 yıl öncesinden haber vermiş olabilir.vermiştirde.eee napacaz şimdi...övüne övüne gezecezmi sokaklarda bak bizim kitap bunu zaten yazıyor diye..kimi etkileyecez böyle yaparak.

berfo 10 Yıl Önce

cuma suresi 5.ayet ne güzel açıklamış işte.. kitap yüklü eşşekler...kitapta yazanları bilinçli bir şekilde uygulamak yerine onu sade bilgi olarak kafada tutmaktan bahsediyor.

Hasan Dalgıç 10 Yıl Önce

yakında s izi de servet düşmanlığı yapıyor diye yaftalarlarsa şaşırmayın,kominizm yıkılmasaydı size de kominist diyeceklerdi,ondan kurtuldunuz bu günün koşularında bu kadar doğru söylemek de doğru deyil birilerinin işine gelmiyor

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.