yuzdeyuzhaber

'İTİKATTA ALLAH.. AMELDE MAMON...'

GÜNDEM

İhsan Eliaçık hoca, " Allah’a mı Mamon’a mı tapacağız. İtikatta Allah amelde Mamon olmaz" dedi.

 Eliaçık hoca, ihtiyaçtan fazlasını infak etmenin farz olduğunu vurguladı. Bakara Suresi 219. ayetin bunu açıkça dile getirdiğini kaydeden Eliaçık hoca, " İhtiyaç fazlası servet iktisaden hırsızlık, dinen haramdır. Bugün bir Müslümanın kişi mülkiyeti olarak en fazla bir evi ve bir bineği olabilir. Bundan fazlasını ya bir işe yatırmalı ya da infak etmelidir. İşe yatırdığında da emek-sermaye ortaklığı olmak zorundadır. Ürettiklerini emek ile yarı yarıya bölüşmelidir. Emeğin hakkını kendine geçirerek işçiler yoksullaşırken kendisi onlar üzerinden zenginleşemez. Kur’an “kenz” (biriktirme) diye iş ve istihdam dışı kalan ve infak edilmeyen duran sermayeye diyor, bu ateştir, kesinlikle haramdır. İş ve istihdam açarak hareketli sermayeye dönüştürürse dediğim gibi orada da ortaklaşacılık kurallarına göre işletmesi gerekiyor. Böyle olunca paradan faiz, topraktan rant ve binadan kira olmaz. Ancak üretimden pay, ticaretten kâr ve hizmetten maaş olabilir. Allah’a mı Mamon’a mı tapacağız, önce buna kesin bir karar vermeliyiz. İtikatta Allah amelde Mamon olmaz" dedi.
SON NOKTA: PARA, PARA, PARA... Eliaçık hoca, Türkiye’de İslamcılığın geldiği son noktayı da değerlendirdi, şunları söyledi: " Yüzde 99’u abdestli kapitalist oldu. Hasan-ı Basri’nin dediği gerçekleşti. “Her ümmetin bir putu vardır bu ümmetin putu da maldır” demişti. Mala, servete, paraya, dolara tapıyorlar. Ben de Hz. İsa’nın dediğini diyorum; “Hiç kimse iki efendiye birden kulluk edemez, ya Allah’a ya da Mamona (paraya) tapacaksınız!” Yaptıkları tefsir derslerini, bastıkları kitapları, çıkardıkları dergileri gözden geçirmeli, yeniden bir kuşak yetiştirmelidirler. İlk dersleri de mülkiyet konusu olmalıdır. Dine mülk kapısından yeniden girmelidirler. Gençlere Kur’an’ın isminin neden “kerim” olduğu, , Kur’an’ın ilk suresinin neden zenginlik ile tuğyan arasında ilişki kurarak başladığı, ilk kıssasının neden “Bahçe sahipleri” olduğu ve Peygamberimizin neden mülkiyetsiz öldüğü ve hiçbir mal bırakmadığı anlatılmalıdır. İlk dersler bunlar olmalıdır. Aksi halde bu bahçeden daha çok abdestli kapitalist türer."
"
Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!

Yorumlar (9)

Ali galip Yuksel 10 Yıl Önce

Kalemine saglik Iyiki sizler vardiniz

Metin Akbaş 10 Yıl Önce

Çok teşekkür.

Mualla Aşut 10 Yıl Önce

Bakara suresinin yüceliği bu kadar bu kadar güncel bu kadar aydın bu kadar mı net anlatılabilirdi ? Saygı ile anıyorum sizi ...kaleminiz hiç tükenmesin sayın Eliaçık .İnsanlığınıza ve kalp gözünüze ne mutlu

Nesrin Ölçmen 10 Yıl Önce

Kutsal Kuran'ı sizler gibi doğru anlatacak bilge din bilginlere ihtiyacımız var. Allah yolunuzu açık etsin İhsan hoca. Bilgilerinizi yaymaya devam ediniz lütfen

mustafa fahri atacan 10 Yıl Önce

Sizin gibiler ne zaman ki çoğalır,açlık yoksulluk sona erer aydınlık günlere.

Tamer Talayman 10 Yıl Önce

Hayretin artsın, afiyet nasip okur iki cihanda ihsanım

Ayla okyay 10 Yıl Önce

Yuzde doksan dokuzu muslumanım dıye gecınen bu ülkede hala bırıktırmek için her yolu mübah goren ınsanlar ,yuce kitabı hala arapca okumak sevaptır dıye ısrar etmeleri ne kadar müslümanlıktır..ya da mamonluktur?

Evrensellik 10 Yıl Önce

Sizden çok faydalanıyorum ayetleri hayatın içinde yorumlamanız bakış açımı geliştiriyor. Teşekkürler

kapakçı 10 Yıl Önce

koç gibi sermayelerle beraber bu milletin garibanlarının umudunu söndürmeye çalışan sen değil miydin?

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.