yuzdeyuzhaber

“FAİZSİZ BANKACILIK KARA AMAÇ GÜTMEKTİR“

GÜNDEM

İlahiyatçı-Yazar İhsan Eliaçık, İslam'da ticaretin helal kılındığını ancak bunun çok açık şartları bulunduğunu belirtti. Eliaçık, faizsiz bankacılığı da kara amaçlı kurumlar olarak niteledi.

Bir kimsenin elinde maddi birikim varsa onu üç şekilde değerlendirmesi gerektiğini vurgulayan Eliaçık, bunları şu şekilde sıraladı: "1- İnfak 2- Vakıf 3- İstihdam. Yani ya elindeki ihtiyaç fazlası birikimi infak edecek ki bu mülkiyetini elinden çıkarmadır. Ya vakfedecek ki bu mülkiyeti “emanet” olarak kendinde olduğu halde gelirini vakfetme, vermedir. Veya iş ve istihdam yaratmada bir işe yatıracak. Birikmiş halde kenarda bekletme (kenz) yok. İş ve istihdamda da sermaye emeğe eşit olacak. Hatta emek sermaye için değil; sermaye emek için olacak. Çünkü aslolan sermaye değil; emektir. Ortaklaşacı üretim ve paylaşım düzeni içinde işletilecek. Buradan elde ettiği fazlalığı da yine ya infak edecek, ya vakfedecek veya tekrar işe yatıracak, bu böyle devam edip gidecek, düzen budur."

İNFAK SANDIĞI...
Günümüzde bankaların tefeci bezirgan haline dönüştüğünü, bunların tasallutundan kurtulmak için mutlaka alternatifler düşünülmesi gerektiğini savunan Eliaçık, " Bankaların tasallutundan kurtulmak için infak sandığı veya karz-ı hasen gibi ahilik benzeri dayanışma toplulukları kurulması gerekiyor. Bu, faizsiz bankacılık adı altındaki para ticaretine benzemez. İnfak parası ticari amaç için kullanılamaz. “Kar payı” adı altında para ticaret yapıyorlar, kara amaçlı kurumlar onlar. Peygamberimiz daha Mekke’de tefeci bezirganların tasullutuna karşı dayanışma içine girmiştir. Burada infak çok genel bir kavram. Böylesi bir mülkiyet, emek ve sermaye anlayışının hakim olmadığı yerlerde gönüllülük olarak görünür. Böylesi bir düzen kurulduğunda ise bu düzenli ve zorunlu vergilere dönüşür. Bunun bir sisteme dönüşmesi için içtihatlar yapılır. Biz şu an bir formülden ziyade irade ortaya koymalıyız, arkası praxis içinde gelecektir. Bakın, daha üçüncü sure olan Müzemmil suresinde bir ayette zekat, karz-ı hasen ve hayr üçü birden geçer. Kur’an bunlara “gündüzün güçleri” der. Bir de “gecenin güçleri” var: Kur’an’dan kolayına geleni okuma, istiğfar… Ne ile ve nasıl alternatif olunacağı ortada. Kur’an ilk mesajlarını bu gözle yeniden okumalıyız" ifadelerini kullandı.
Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!

Yorumlar (9)

Barış 10 Yıl Önce

keşke türkçe anlatsaydınız, biz de anlayabilirdik. millete bişi öğretmek istiyorsanız daha açık, net anlatın.

FATMA DASHFIELD 10 Yıl Önce

sayin ve sevgili ihsan eliacigi istedigim kadar izliyemiyorum cesitli sebeplerden dolayi ! kendisini ve tüm konusmalarini cok begeniyorum , allah uzun ömürler versin ve hic susumasin ! degerli cocuklarina versin konusmalari kendi yorulunca onlar mutlaka babalarini takip ederler !cok aydin ve faydali buluyorum ! saygilarimi sunarim !

OSMAN KAYA 10 Yıl Önce

bu hocanin dediklerinden hicbirsey anlamiyorum,bi daha bidaha okuyorum yok.belki de benim anlayisim zayif bilmiyorum.

srtyusryryr5y 10 Yıl Önce

er5tysryusrysrtyuryryr

fırat 10 Yıl Önce

kardeşim kısacası faiz yemeyin , kara para ile zenginleşmeyin malın kendinize yetecek kadarını alın üstünü fakirlere dağıtın yada dengeli eşit emeğe saygısı olan iş yerleri açın diyor

Latif Cayir 10 Yıl Önce

Gerci tam anlayamadim ama ihsan abinin sosyal adalet teorisini begeniyorum. Bunu bir daha genis detayli anlatmali

İktisat Metafiziği 10 Yıl Önce

tefe, riba, nema, faiz, enflasyon, meta, para, emek, değer... önce değer nedir onu açıklamalıyız.

wiz wiz 10 Yıl Önce

Topladigi paralari sevasini surcek ..neymis. . Fayizmis... seni yaptigin sey nedir...?

alaattin keskineğe 10 Yıl Önce

dünyada kendi vatandaşının yüksek faizlerle soyulmasına göz yuman böyle bir ülke daha yoktur bu soygunun adı da bankacılık başarısı olarak gösterilmektedir.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.