yuzdeyuzhaber

'BİR TEK ONU KİMSE TARTIŞMIYOR...'

GÜNDEM

İlahiyatçı İhsan Eliaçık hoca, günümüzde hemen her konunun alabildiğine tartışılabildiğini hatta Allah'ın varlığının bile sorgulandığını ancak o konuyu tartışmaya kimsenin yanaşmadığını söyledi.

İşte Eliaçık hocanın Yolcu Dergisi ile yaptığı röportajından o bölüm:
" Çağımızın totemi mamon tabusu da mülkiyettir. Mamon para veya servet demek olup eski çağlarda verimlilik, altın ve başarı tanrısı olarak pereştij edilirdi. Şimdi kapitalizmle birlikte geri gelmiş gibidir. Allah’ın varlığı bile tartışılıyor ama mülkiyet tartışılmıyor, neden? “Tanrı öldü” diye bir ses duyuluyor şu gök kubbede ama “Mamon öldü” diye bir fısıltı dahi duyulmuyor, niçin? Eğer İslam çağa bin mesaj verecekse buradan başlamalıdır. Aksi halde dinlerden bir din olarak kalmaya mahkum olacak, Batıda Hristıyanlık gibi modern insanın ruhî ihtiyaçlarını karşılayan biri fenomene dönüşecektir ki öyle olmuş durumda… İslam'ın ekonomik, politik duruşunun sosyalizme yakın bulduğum söyleniyor. Yakın bulmak onun aynısı olduğu anlamına gelmez. Lehu’l-mülk şiarı sosyalizmin, Lailaheillallah da anarşizmin ilgilendiği konularla ilgilidir. Aksi halde İslam’ı insanlığın sorunlarına bigane bir göksel din ve tapınak ritüeli haline getirirsiniz. Çağımızda mülkiyet tabu mamon totem olduğuna göre, bundan kaynaklanan modern ilahlar ve Rabbler bulunduğuna göre bununla ilgili bir şeyler söylüyor olmanız lazım. Son üç yüz yılda dinlerin dünyadan çekildiği, en azından etkinliklerinin kırıldığı bir zamanda bunlara yeryüzünden itiraz sesleri yükselmiş. Anarşizm ve sosyalizm akımları buradan doğmuş. Siz dünyada yokken olmuş bunlar. Eğer dünyaya geri dönmek istiyorsanız, bunlarla bir yerlerde yolunuz kesişir, kaçınılmaz olarak bu böyledir.
Marks bir peygamber gelseydi mülk (iktidar ve mal) hakkında ne söyleyecekse onu söylemiştir. Tabi bir peygamber olmadığı için din dilini kullanmamış, ekonomik-politik analiz yapmıştır. Benim görüşüme göre Marksizm ile İslam arasında fark Marksizmin metafiziğinin olmayışıdır."
Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!

Yorumlar (13)

Zeki Kartal 9 Yıl Önce

"Mülk Yazıları" bu konuda genïş makalelerle ayrıntılandırmış.Öğrenmek için okumak gerek yazarı.

Sabri Şengün. 9 Yıl Önce

" Komşusu açken tok yatan bizden değildir ." Diyen Hz. Muhammet olduğuna göre Islâmiyet sosyal bir din değil midir ? Bu durumda islâmiyet kapitalizm ile değil sosyalizm ile örtüşür.

Sabri Şengün. 9 Yıl Önce

" Komşusu açken tok yatan bizden değildir ." Diyen Hz. Muhammet olduğuna göre Islâmiyet sosyal bir din değil midir ? Bu durumda islâmiyet kapitalizm ile değil sosyalizm ile örtüşür.

Metin Senel 9 Yıl Önce

Yuzde 2.5 vergiyle sosyal bir din olamaz.

emino 9 Yıl Önce

Kölelerinize eziyet etmeyin diyende Muhammed bu da kapitalizmle fazlasiyla örtüsür...

şahinmendi 9 Yıl Önce

Kapitalizm sermaye edinmek icin hiçbir ahlaki ölçuyu tanimaz . Sosyalizm özel mulkiyete ahlaki sinirlar çizmiştir . İslam sisyalizmle daha çok buluşuyor

Hakan Bay 9 Yıl Önce

40 da bir diye uydurdular bişey,gonulden koptuğu verilir yani ihtiyaçtan fazlası buda sosyalizmin adaletine yakındir

Necati Yuksel 9 Yıl Önce

Kuran mealini okuyorum. Yaradan'da, Tüm peygamberlerde hep ezen sinifla Mücadele YAPIYOR. Çünkü hiçbir gariban, fakir " kötülük yapmıştır" demiyor. Allah bile eşitlikten yana.

TC.Birsu yilmaz 9 Yıl Önce

Hocam ezberci hocalardan deil ;anlatimlari caga bugunun dunyasina parelel yorumlardir..bir dini anlamk icinde dogrusu budur..bugunku zamana gore dusunulmelidir..elbette Peygamber..cahiliye devrini kapatarak ,putperestlikten insanlari kopardiysa ..kendisi bi devrimci deilmidr..ki olan olmayana versin yardmci olsun demekle esitligi sosyalizmi anlatmiyor mu?? Sahsen bazi ayetler bugunle ortusurken,bicok ayet bu zama.nla hc alakasi olmayan ayetler...bunun sebebininde arastrdigmzda peygamber olmeden ayetleri parsomen parcalarina yazdirio ve oldugunde ayetlerin cogu kayip..Osman artk ne kadar topladysa nasl yaptilarsa bugun ku Kur an toplaniyor..ee tabii peygamber olunce naasi 3 gun oyle kalmasi..emeviler selefiler liderlik mevzulari yani mevzular uzun ve neden bugun islam ulkeleri toplumlari nye bu halde ckta zor olmasa gerek anlamak..birileri menfaatleri ugruna ayetlerle oynamislar sirf hilafet icin..

BİSMİLLAH 9 Yıl Önce

ne anlatıyorsun?Allah var mı yok mu sana göre?tövbe et .

şener 9 Yıl Önce

Sayın hocam her cuma sizi izliyorum cok güzel yorum luyorsunuz yüreğinize sağlık.

Salihatmaca 9 Yıl Önce

Vatandaş burada zekat veya sadakadan bahsetmemiş infakdan da bahsedilmiyor, asıl mevzuların bunlar olması gerekirken bu zaat müslümanın dünya malı edinmemesi gerektiğini söylemeye çalışıyor ki buda çok yanlış hatta Yahudi vesvesesidir, Müslüman dediğin dünya malı edinmelidirki günümüzde ipler yahudinin elinde olmasın, peygamber efendimizden sonra Yahudi bu vesveseyi her çağda yapmıştır, ki başarılıda olmuştur, "hacdan gelen Müslüman ticaret yapmaz kenara çekilir" " kantarı doğru çeken bile 40 yıl yanmış" vb halk arasına saçma söylemler yaymıştır. Bu yazıyı yazan zaat kime yada hangi zihniyete hizmet edersin bilinmez amma Müslüman dediğin zengin olursa infak etmesini bilir, edemiyorsa zaten mümin olamamış demektir. Uyutmaya çalışmayın milleti...

turko tip mümine 9 Yıl Önce

zırrrt

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.