yuzdeyuzhaber

"ALLAH, 'SUSAN TANRI' DEĞİLDİR..."

GÜNDEM

İhsan Eliaçık hoca, " Allah’a nasıl ibadet edileceğinin kurallarını sen kendin koyarsan Allah'ı da puta dönüştürüyorsun. Allah'ı 'susan Tanrı' yapıyorsun" dedi.

 Eliaçık hoca, Ali Şeriatî'nin “put”u " Allah’a kendi koyduğun (yonttuğun) kurallarla ibadet edersen O’nu kendi putun yaparsın!" sözleriyle tarif ettiğini, bu bakış açısının “Allah”ın da bizler için put olabileceğini ortaya koyduğunu dile getirdi. "Allah’a nasıl ibadet edileceğinin kurallarını sen kendin koyduğun zaman “Allah” adında bir puta tapmış olursun. O Kur’an’daki Allah olmaz" diyen Eliaçık hoca, " Çünkü Allah ile diyaloğa girmiyorsun. Kuralları tek yanlı olarak sen koyuyorsun. Allah’ı “susan Tanrı” yapıyorsun. Kuralları sen kendin koyuyorsun (yontuyorsun), sonra dönüp kendi kurallarınla O’na tapınıyorsun, işte bu puttur. Oysa Allah insanları zaten kendi uyduğu kurallara çağırıyor; gelin benim uyduğum, kendime farz kıldığım şeylere siz de uyun diyor. Keza “Kur’an” da bizim için put olabilir. Kur’an’a hangi gözle bakacağının kuralını/ölçüsünü sen kendin koyduğun (yonttuğun) zaman onu da put yapmış olursun. Peki, bizim değil; onun bakmamızı istediği yerin ne olduğunu nereden bileceğiz?" diye sordu.
KUR'AN DA PUT OLABİLİR...
Bunun daha kapaktaki isimde verildiğini 'Kur’an’ı , kerim gözle okumak' olarak anladığını kaydeden Eliaçık hoca, " Şu halde Kur’an’a, “kerim” gözle bakmayan tüm okumalar, onu put haline getirebilir. Kendine bir bakış/ölçü/göz belirlersin (yontarsın). Örneğin Kur’an’da ‘bilim’ ararsın, ‘şifre’ kovalarsın, ‘ezber’den başka bir şeyi ile ilgilenmezsin, ‘şifa’ niyetine okuyup üfürme aracı yaparsın vs. Bunlar Kur’an’ı ‘kerim’ gözle okumalar olmayıp, Kur’an’ı okuyanın putu haline getirebilir. Bu nedenle artık “Kur’an okuyalım, Kur’an’a dönelim” çağrılarının önemi kalmamıştır. Artık esas mesele “Kur’an’ı hangi gözle okuyacağımız” dır. Bunun, çok daha önemli olduğunu düşünmekteyim. Çünkü Allah ile diyaloğa girmiyorsun. Kuralları tek yanlı olarak sen koyuyorsun. Allah’ı “susan Tanrı” yapıyorsun. Kuralları sen kendin koyuyorsun (yontuyorsun), sonra dönüp kendi kurallarınla O’na tapınıyorsun, işte bu puttur" dedi. (Kendi Elleriyle Yonttuklarına Tapanlar)
Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!

Yorumlar (10)

Hülya Vural 10 Yıl Önce

O kadar aydınlatıcı olacak ki bu çağrı. En azından benim için öyle.. Devamı gelsin lütfen..

müjgan bilgili 10 Yıl Önce

nasıl olur sayın eliaçık.allah benim uyduğum diyorsa o zaman oda mı namaz kılıyor?kılıyorsa kime kılıyor?anlamlandıramıyorum doğrusu..yazdıklarınız çelişki içeriyor

Anti müjgan 10 Yıl Önce

Müjgan aptaldın çünkü. Belagat, dil edebiyat biliyor olsan azcık sormazsın o aptal soruyu

hüseyin öztürk 10 Yıl Önce

namaz konusunda daha önce açıklamaları var müjgan hanım namazın bir feyz alma aracı olduğunu asıl namazın namaz dışındaki yaşatının olduğunu eğer namaz dışında islama uygun davranmıyorsan namazın bir işe yaramayacağını ve spor olaak kaldığını söylemişti şahsen bende öyle düşünüyorum tüm ibadetler günümüzde günaha girme kontürü gib görüldüğünü 10 günahımı 10 sevapla kapatırım hesabıyla yapıldığını düşünüyorum

kelebek nilgün şahin 10 Yıl Önce

Çok önemli bir bilgi üstünde mesai harcamadan düşünmeden yoruma sarılmak

wwww 10 Yıl Önce

şöyle ki;allahın adil bakışı ,hayatı anlamlandırışı,yaratma amacı ile bizim düşünce akıl ve üretme yapımızda paralel olmalıdır.bizi yaratn kendisi iken nasıl ondan ayrı ona aykırı düşünüp harektimizi eylemleştirebilirz ki.biz bütünün parçalarıysak tabiki ondan daha az ama onunla benzer bir bakış açısı ile yaratıldık ve o nedenledrki benim kurallarım benim uyduğum derken ortak noktamızdan ve kendsinde en mükemmeli olanın benzer parçalarımızı kastediyor.

ali ufuk soyubey 10 Yıl Önce

şimdi müjgan 8 bölü beş 12 bölü sekiz eder beşi birden takılmaz bir çeyrek yeter.. ihsan eliaçık hocamı anlamıyorsan daha ne diyim sana ben.. sonra ülkenin başına senin gibi çelişen insanlar gelip durur işte gelde o zaman çelişme işte..

ismet yılmaz 10 Yıl Önce

Düşündürücü yani kişi kuran okuyup hayat ına geçirmeli be nce

muhammed arabi 10 Yıl Önce

Allah cc kuranı okuyun ve amel edin diyor sizce bu kadarı yeterli deyilmi yani onu hayatınıza uyarlayın .

Nihat Osmanoglu 10 Yıl Önce

Simdi bir dalgıç denize dalmış, nefesi yettiği kadar araştırmış, batık geminin bir odasında inciler bulmuş. Incileri kalıp çıkmış ve hazineyi buldum diye bağırmış. Bulduğu hazineden ama Hazine'nin tamamı degil. Ancak nefesinin yetmediği odalar var, başka dalgıçlar da altın, gümüş, pırlantalar bulmuşlar. Belki hala nefes yetmeyen odalar da vardır/var. Elindekini Hazine'nin tümü zannedenler, yalancı olmazlar ama eksik kalırlar.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.