1- Kredi Derecelendirme Nedir?
* Bir şirket veya bir ülkenin, krediyi ödeme yeteneğinin belirlenmesi diyebiliriz.Bu derecelendirme geçmişteki ödeme kabiliyeti de olabilmektedir. hesaplamalarda cari borç ve varlıklar değerlendirilerek kredi derecelendirme yapılabilmektedir. Devlet için yapılan derecelendirmelerde öncelikle politik ve ekonomik risklerin, yatırımlar üzerindeki bileşkeleri değerlendirilerek, ülke istkrarına bağlı olarak yatırım yapılıp yapılamayacağı üzerinde ipuçları verebilmektedir.
2- Türkiyenin Notu neden düşürüldü?
* Son dönemde yaşanan olaylara binaen, piyasaya olumlu etki yapacağı düşünülen faiz indirimi açıklaması, piyasalarda negatif eğimli bir ivme yaratmış olsa da; ekonomi verileri harcamalarda artış sağlanması, para dolaşımının arttırılması ve ekonomiye olum yönde ters etki yaratmasının sağlanması, mevcut konjonktürde atılması gereken bir adımdır.
Uluslararası piyasalarda ise alınacak indirim kararları ve etkileri hükümetlerin ekonomi üzerindeki karar süreçlerini de etkileyebilmektedir. Ayrıca faiz indirim ve artışları, uluslarası bazda değerlendirildiğinden, çoğunlukla Amerikan Merkez Bankasından gelecek açıklamalara göre ülkelerin faiz yol haritaları şekillenmektedir.
Bir anlamda Türkiye Merkez Bankası'nın atacağı adımlar, doğrudan uluslarası dengeleri değiştireceği ve uzun vadeli planlamalarda çeşitlendirilmiş bir farklılığa sebebiyet verecek olması, ayrıca unutulmamalıdır ki; uluslararası faiz lobilerinin çıkarlarına ters etki yaratacağı da göz önünde bulundurulduğunda, gelecekte Türk ekonomisinin uluslarası piyasalarda karar verici ve belirleyici özelliğini, atılacak adımlar nezdinde söz sahibi olma yolunda hareket edebileceğini göstermektedir.
S&P; en son mayıs ayının ilk haftasında derecelendirmeye gitmiş, hükümetin beklentilerinin aksine notu sabit bırakmıştı.Yabancı para cinsinden BB+ olan kredi notu, BBB- notunda ise yerel para cinsinden sabit kılmıştı. S&P tarafından bugün yapılan açıklamada ise BB+ olan not, BB - olarak belirlenmiş, spekülatif yatırım yapılamaz boyutunda aşağı çekmiştir.





Gelecekte, Amerikan Merkez bankasınn faiz artırımına gidecek olması aynı zamanda, Türkiye'nin faizlerde indirimine gideceğini açıklaması dengeleri büyük bir olasılıkla etkileyecektir.
Peki Türkiyenin faiz indirimi kararı yerine FED, faiz arttırımına gitseydi ne olurdu?
Bu anlamda alınacak kararın etkisi; euro'yu düşürebilirdi. Dolayısıyla dolar Türk Lirası baz kur endeksi yükselirken, Euro'da daha yavaş bir seyir izleyebilirdi. Ayrıca belirtmek gerekir ki; Avrupa Merkez Bankası'nın euroyu değersizleştirme çabası var ve bunda da başarılı olduğu söylenebilir.
S&P'un Türkiye'nin Kredi Notunu düşürmesi, FİTCH ve MOODY'S üzerinde nasıl bir etki yaratacağı yada politikalarında nasıl bir seyir izleyeceğini önümüzdeki günlerde hep beraber göreceğiz.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol