TÜRK FUTBOLUNA CEZA YAĞDI

Beşiktaş, UEFA tarafından Avrupa kupalarından 1 yıl men edildi. Beşiktaş önümüzdeki yıl Avrupa kupalarında mücadele edemeyecek.

30 Mayıs 2012 Çarşamba 13:39
TÜRK FUTBOLUNA CEZA YAĞDI
Beşiktaş ve Bursaspor'un cezası  bu yıl uygulanırken Gaziantepspor'un cezası ise Avrupa kupalarına katılacağı ilk yıl geçerli olacak. Beşiktaş ve Bursaspor UEFA'nın ceza kararı için CAS'a başvuracağını açıkladı.
Beşiktaş ile ilgili kararın açıklanmasının hemen ardından Beşiktaş hisseleri sert bir şekilde düştü. Hisseler yüzde 9.05 kayıpla 4.32 liraya geriledi. Beşiktaş hisseleri önceki günü 4,75 liradan kapatmış ve ilk seansta UEFA açıklaması öncesinde 4,77 aralığında yatay seyrediyordu.
Beşiktaş Kulübü’nden ceza açıklaması
Beşiktaş Kulübü, 2011-2012 UEFA lisans başvurusuyla ilgili olarak hatalı mali bilgilendirmelerden dolayı Avrupa kupalarından 1 yıl men cezası aldıklarını bu nedenle de futbol takımının önümüzdeki yıl UEFA müsabakalarında yer alamayacağını açıkladı.
Beşiktaş Kulübü’nden yapılan açıklamada, bir önceki kulüp yönetiminin, 2011-2012 sezonuyla ilgili olarak 31 Mart 2011 tarihinde UEFA lisansı için başvurduğu ve lisans almaya hak kazanıldığı belirtilerek, ”UEFA yetkilileri, bu başvurunun izleme sürecinde 30 Haziran 2011 ve 30 Eylül 2011 tarihli mali verilerini incelemiş ve hatalı beyanlar tespit etmiştir. Bundan dolayı UEFA Müfettişleri Kulübümüze ceza verilmesi konusunda rapor hazırlamışlardır. 1 Mayıs 2012 tarihinde yaptığımız savunmayla raporda talep edilen cezalar UEFA Disiplin Kurulu kararı ile ertelenmiştir” ifadelerine yer verildi.
UEFA Tahkim Mahkemesi’nin, müfettişin talebi doğrultusunda yeniden inceleme yaparak ertelenen bu cezayı bugün değiştirdirdiği kaydedilen açıklamada, şu görüşlere yer verildi: ”2011-2012 UEFA lisans başvurusuyla ilgili olarak yapılan hatalı mali bilgilendirmelerden dolayı Beşiktaş, önümüzdeki yıl UEFA müsabakalarından men edilmiş olup, ayrıca 200.000 Avro para cezasına çarptırılmıştır. Dolayısıyla geçtiğimiz günlerde yönetimimizin aldığı 2012-2013 UEFA lisansı bu ceza kapsamında kullanılamaz duruma gelmiştir. Söz konusu karar hakkında tahkim yolu açıktır.” -Orman, basın toplantısı yapacak- Beşiktaş Kulübü Başkanı Fikret Orman, UEFA’nın verdiği 1 yıl Avrupa kupalarından men cezasıyla ilgili bu akşam basın toplantısı düzenleyecek.
İsviçre’den akşam saatlerinde dönecek olan Orman, yönetim kurulu üyeleri ve avukatlarla birlikte Akaretler’deki kulüp binasında saat 19.00’da basın mensuplarının karşısına çıkacak.
FİKRET ORMAN: "ÇOK ÜZGÜNÜM"
 
Beşiktaş Kulübü Başkanı Fikret Orman, UEFA Tahkim Kurulu toplantısı sonrasında açıklamalarda bulundu. Fikret Orman şunları söyledi: "Çok fazla şey söylemek istemiyorum. Heyet "Neler yapmak istediğinizi anladık" dese bile geçmişten gelen bu UEFA kurallarına uymayan durum nedeniyle bir ceza vermeleri gerektiğini söylediler. Gelecek sezon UEFA maçlarında olmayacağız. Ayrıca 200 bin Euro da ceza aldık. Bunun bir aşama sonrasında CAS'a gideceğiz. Şahsi olarak çok üzüntülüyüm. Beşiktaş böyle şeylerle muhattap olmamalı. Benim başkan olduğum yerde bir daha olmayacak."
Bu arada Başkan Fikret Orman, UEFA'nın siyah beyazlı takımı Avrupa kupalarından 1 yıl men etmesi nedeniyle bugün bir basın toplantısı düzenleyecek. Siyah-beyazlı kulüpten yapılan açıklamaya göre Başkan Fikret Orman, Akaretler'deki kulüp binasında bugün saat 19.00'da basın toplantısı yapacak.
EMİN ÖZKURT: "CAS'A GİDECEĞİZ"
 
Beşiktaş Kulübü'nün Avukatı Emin Özkurt ise "Tahkim'in önündeydik, dosyamızı izah ettik. 1 Mayıs'ta da buradaydık zaten. Bugün, ertelemeli cezamızın 1 yıllık kısmı kaldırıldı. "Beşiktaş önümüzdeki ilk UEFA müsabakasına gitmesin" kararı çıktı. Bizim maddi talebimiz kısmen kabul edildi. 200 bin Euro ceza verildi. Beşiktaş, gelecek sezon Avrupa'dan men edildi. Önümüzde CAS var."
BURSASPOR MBESUMA DAVASINDAN CEZA ALDI
 
Yeşil beyazlı kulüp, bonservis bedelinin geç ödenmesinden dolayı UEFA Disiplin Kurulu tarafından 200 bin Euro cezaya çarptırılmıştı. Yeşil beyazlı kulüp, UEFA Tahkim Kurulu'na taşıdığı konu karara bağlandı. UEFA, yeşil beyazlı kulübe 1 yıl Avrupa kupalarından men cezası verdi.
Bursaspor'un Hukuk İşlerinden Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Öztürk Yazıcı, "Bugün bizim de UEFA'daki MBesuma ile ilgili davamız karara bağlandı. Aldığımız duyuma göre 1 yıl men cezası verildi. CAS süreci var. Bu süreç 15-20 gün sürüyor. UEFA'da oluşturulan disiplin müfettişliğinin yeni kararları. Yeni bir komitenin yeni uygulamaları. Dolayısıyla CAS net cevabı verecektir. Ama şunu söyleyelim bizim dosyamızla Beşiktaş'ın dosyası çok ayrı arasında çok fark var" dedi.
YAZICI: BU BİR HUKUK CİNAYETİDİR
Bursaspor Kulübü Başkanı İbrahim Yazıcı, UEFA Disiplin Kurulu'nun  yeşil-beyazlı kulübe 1 yıl Avrupa Kupaları'ndan men cezası verdiğini belirterek,  “Bizim böyle bir ceza almamız mümkün değil. Bu bir hukuk cinayeti olur” dedi.
Gaziantepspor Başkanvekili: Cezanın kaldırılması için itirazlarımızı yapacağız
Gaziantepspor Kulübü Başkanvekili Ömer Çelik, UEFA Disiplin Kurulu’nun kırmızı-siyahlı takıma 1 yıl Avrupa kupalarından men cezası verdiğini belirterek, ”Cezanın kaldırılması için itirazlarımızı yapacağız” dedi.
Ömer Çelik AA muhabirine, gerekli itirazların ardından cezanın kaldırılacağına inandıklarını ifade etti.
Takımda oynayan hiçbir futbolcuya borçlarının bulunmadığını belirten Çelik, ”Cezanın kaldırılması için itirazlarımızı yapacağız. Verilen ceza gözden geçirildiğinde otomatik olarak kaldırılacaktır” diye konuştu.
Egemenoğlu: ”Bursaspor’un CAS’a yapacağı başvuruyla cezanın kalkması gerekiyor”
Türkiye Futbol Federasyonu’nun (TFF) Eski Yönetim Kurulu Üyesi, Avukat Yunus Egemenoğlu, UEFA Disiplin Kurulu’nun Bursaspor Kulübü’ne 1 yıl Avrupa kupalarından men cezası vermesiyle ilgili ”Bursaspor’a ceza verilmesi kulüp lisans sistemi statüsüne aykırı. O yüzden ceza çok ağır” dedi.
Egemenoğlu, AA muhabirine, UEFA’nın 1999 yılında Kulüp Lisans Sistemi’ni kurduğunu, 2 yıl önce de bu sistemi Türkiye liglerinde de zorunlu hale getirdiğini bildirdi.
UEFA Yönetim Kurulu’nun geçen yıl Mayıs ayında çok önemli 3 karar aldığını, bunlardan birinin de mali denetimle ilgili olduğunu belirten Egemenoğlu, ”Bu da takımların sürekli denetlenmesi demekti. İşte bu Mayıs ayında alınan kararla, ilk denetimler geçen yaz yapıldı. 11 Avrupa takımında aykırılık tespit edildi. Bunlardan 3’ü, Beşiktaş, Gaziantepspor ve Bursaspor’du” diye konuştu.
 ”Beşiktaş ve Bursaspor’un CAS’a başvurması gerekiyor”
Egemenoğlu, Beşiktaş, Gaziantepspor ve Bursaspor’un UEFA Disiplin Kurulu’na sevk edildiklerini hatırlatarak, şöyle devam etti: ”Bu takımlardan Beşiktaş ve Bursaspor’a Avrupa liglerinden men cezası verildi, ancak erteleme kararı alındı. Bu karara karşı disiplin müfettişleri ertelemenin kaldırılması, cezanın uygulanması için itirazda bulundu. Tahkim Kurulu da bu ertelemeyi kaldırarak, cezaların uygulanmasına karar verdi. Beşiktaş ve Bursaspor’un çok hızlı bir şekilde CAS’a başvurması gerekiyor. İhtiyati tedbir talebinde bulunup, bu kararları önlemeleri gerekiyor. Özellikle Bursaspor ile ilgili dosyanın içine baktığımızda, Bursaspor’a verilen ceza, kanaatime göre hukuka aykırı ve çok ağır. Çünkü UEFA, kulübün itilaf konusu olan borcu varsa bunu lisans almaya engel görmüyor.” Bursaspor Kulübü’nün 2008 yılından Portmouth Kulübü ile bir ihtilafı olduğunu, ihtilaf dosyasının da FIFA’da bulunduğunu kaydeden Egemenoğlu, İngiliz kulübünün kayyuma kalmasından dolayı yargılamanın da yapılamadığını anlattı.
Egemenoğlu, Portmouth Kulübü’nün gönderdiği 11 ayrı yazıda Bursaspor Kulübü’nden değişik rakamlar talep ettiğini vurgulayarak, şunları söyledi: ”Birbirini tutmayan rakamlar karşısında, Bursaspor FIFA’nın bildirdiği rakamı daha ihtilaf bitmeden faiziyle birlikte ödedi. Doğal olarak da böyle bir durum varken, ödenmemiş borç yokken, kulüpler arası ihtilaf varken, bu ihtilaf devam ederken ve daha az rakama sonuçlanmışken Bursaspor’a ceza verilmesi kulüp lisans sistemi statüsüne aykırı. O yüzden ceza çok ağır. Bursaspor’un CAS’a yapacağı başvuruyla cezanın kalkması gerekiyor.” 

yuzdeyuzhaber





Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol