ŞOK! OLİMPİYAT ŞAMPİYONUMUZ DOPİNGLİ ÇIKTI!

Londra 2012'de 1500 metrede birinci olarak Türkiye'ye tarihinde ilk kez atletizmde olimpiyat altın madalyası kazandıran Aslı Çakır Alptekin ömür boyu men cezası alabilir

22 Mart 2013 Cuma 13:00
ŞOK! OLİMPİYAT ŞAMPİYONUMUZ DOPİNGLİ ÇIKTI!

 Uluslararası Anti Doping Ajansı (WADA), Uluslararası Atletizm Federasyonu’na (IAAF) bir yazı göndererek 8 atlette doping maddesine rastlandığını bildirdi. 8 atletten biri Londra 2012 Olimpiyatları’nda 1500 metrede birinci olarak atletizmde Türkiye’ye ilk altın madalyayı kazandıran Aslı Çakır Alptekin. IAAF, konuyu hemen Türkiye Atletizm Federasyonu’na iletti ve Aslı’ya cezai işlem yapılmasını istedi. 

ÖMÜR BOYU MEN CEZASI GELEBİLİR 
Aslı Çakır Alptekin 2004’te Dünya Gençler Atletizm Şampiyonası’nda final koştuktan sonra yapılan doping testinde idrarında yasaklı maddeye rastlanmış ve 2 yıl müsabakalardan men cezası almıştı. Aslı Çakır Alptekin bu cezayla ilgili, “Rahatsızdım. Bizim orada bir eczacı vardı, onun tavsiyesiyle iğne yaptırdım. Kontrole gireceğimi bile bile niye kendimi tehlikeye atayım. Dopingli olduğumu bilsem ‘Sakatım’ der koşmazdım” demişti. Aslı Çakır Alptekin yine suçlu bulunursa bu kez müsabakalardan ömür boyu men cezasıyla karşı karşıya kalacak. Ayrıca olimpiyat madalyası geri alınacak. Bu yarışta ikinci olan Türk sporcu Gamze Bulut altın madalyanın yeni sahibi olacak.
HiÇ YARIŞ KOŞMADI 
Londra Olimpiyatları’nda 11 Ağustos 2012’de koşulan 1500 metre yarışında 10. olan İngiliz atlet Lisa Dobriskey, “Ben zaferin pistte kazanıldığına inanmıyorum. Bu yarış asla normal koşullarda koşulmadı” diyerek Aslı Çakır Alptekin’in doping yaptığı imasında bulunmuştu. Bu arada Aslı Çakır Alptekin olimpiyatlardan sonra hiç yarış koşmadı. 
Aslı Çakır Alptekin, altın madalyasını alırken göz yaşlarına boğulmuştu. Tüm Türkiye onunla birlikte ağlamıştı.
Aslı Çakır Alptekin’in olimpiyatlardan sonraki tek etkinliği ‘düğün yapmak’ oldu. Antrenörü İhsan Alptekin ile 3 yıl önce nikah kıyan 28 yaşındaki Aslı Çakır Alptekin “Vakitsizlikten düğün yapamadık” demişti. Alptekin çifti, 6 Ekim 2012’de İstanbul Üsküdar Evlendirme Dairesi’nin bahçesinde Başbakan Erdoğan’ın da katıldığı bir düğün yapmıştı. 

1500 metre finalinin son anlarında herkes nefesini tutmuştu. Aslı Çakır Alptekin önde Gamze Bulut arkasındaydı. Gamze'nin finişe yaklaşırken “Aslı Abla arkandayım” diye bağırması gündeme oturmuştu.
İLGiNÇ BENZERLiK 
2003’te 1500 metrede dünya ikincisi olan atletimiz Süreyya Ayhan antrenörü Yücel Kop ile 2004’te evlenmişti. 2004 Atina Olimpiyatları öncesi WADA, Süreyya Ayhan’a doping kontrolü yapmak istemiş ama Yücel Kop izin vermemişti. Bu yüzden Süreyya Ayhan 2 yıl men cezası almıştı. 2008 Pekin Olimpiyatları öncesinde de kanında yasaklı madde bulununca Süreyya Ayhan’a ömür boyu men cezası verilmişti. Süreyya Ayhan ile Yücel Kop, 2009’da imzaladıkları sözleşme ile Aslı Çakır Alptekin’e danışmanlık verdiklerini ama kendilerine söz verilen parayı alamadıklarını iddia ederek mahkemeye başvurmuştu
BİYOLOJİK PASAPORT YAKALATTI 
Uluslararası Atletizm Federasyonu (IAAF) 2009’da ‘biyolojik pasaport’ uygulamasını hayata geçirdi. Bir atletin tüm kan ve idrar değerleri bu biyolojik pasaporta işleniyor. WADA ekipleri sadece müsabaka sonrasında değil, yıl içinde 2-3 ayda bir sporculardan kan ve idrar örnekleri alarak teste tabi tutuyor. Bu testlerin sonuçları sporcunun biyolojik pasaportuna işleniyor. 
EN ÜST SINIRDAN CEZA 
Değerlerde bir sapma görüldüğünde WADA durumu hemen IAAF’e bildiriyor. IAAF de konuyu sporcunun bağlı olduğu ülke federasyonuna iletiyor ve ceza verilmesini bekliyor. Ülke federasyonu 2 yıl, 4 yıl ya da ömür boyu men cezası verebiliyor. IAAF, verilen cezayı yeterli bulmazsa o ülkenin tüm sporcularına yasak getirebiliyor. Bu nedenle federasyonlar dopingli çıkan sporcularına genellikle en üst sınırdan ceza veriyor. Aslı Çakır Alptekin’in de biyolojik pasaportundaki değerlerin sapması üzerine yakalandığı belirlendi. 
BAŞKA İSİMLER DE VAR MI? 
WADA’nın IAAF’e gönderdiği 8 kişilik doping listesinde Aslı Çakır Alptekin’den başka en son Avrupa Salon Atletizm Şampiyonası’nda 60 metre engellide şampiyon olan Nevin Yanıt ve 3000 metre engellide Avrupa Şampiyonluğu bulunan Gülcan Mıngır’ın da olduğu öne sürüldü.

CAN UYGUÇ- POSTA / OZEL HABER

yuzdeyuzhaber





Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol