DÜNYA'DA ÖRNEĞİ YOK!

Türkiye milyonlarca futbolseveri ‘kayıt altına’ alacak.

29 Temmuz 2013 Pazartesi 10:14
DÜNYA'DA ÖRNEĞİ YOK!

 2013-2014 sezonuyla birlikte uygulanmaya başlanacak olan ‘elektronik-bilet’ sistemi ile milyonlarca futbolsever fişlenecek. 2011 yılının Nisan ayında yürürlüğe giren Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanun’un en önemli maddelerinden biri olarak gösterilen ‘elektronik bilet’ uygulaması ile devlet, tribünleri yakın ‘takibe’ alacak. Futbol Federasyonu aracılığı ile ilk etapta yaklaşık 5 milyon futbolsever e-bilet gerekçesiyle ‘kayıt altına’ girecek. Yurttaşlık numarası, fotoğraf, ev adresi ve kimlik bilgilerini ‘beyan’ etmeyen sporseverler, 2014 yılının Nisan ayından sonra maç izleyemeyecek. İlk planda Kadıköy Şükrü Saracoğlu ve Türk Telekom Arena Statları’nda başlatılacak olan elektronik bilet uygulaması, yasanın getirdiği dayatma nedeniyle 2014 yılının nisan ayına kadar tüm Süper Lig maçlarının oynandığı statlarda uygulanacak.  Cumhuriyet gazetesinin haberine göre; pilot bölge İstanbul’dan sonra Kayseri, Bursa, Trabzon, Antalya ve Eskişehir’de de e-bilet uygulamasına geçilecek. Hukukçular, elektronik bilet gerekçesiyle ülke çapında başlatılacak ‘fişleme’nin insan haklarına aykırı olduğu görüşünde birleşiyor.

Yüz tanıma devrede
Elektronik bilet uygulaması her ne kadar, endüstriyel futbolun gereği olarak gösterilse ve modernleşme adına atılan adım olarak duyrulsa da, toplumun özellikle ‘tepki gösteren - hak arayan - isyan eden’ kesimi bu yolla gözlem altına alınacak. Tribündeki en ufak tepki bu yöntemle ‘tespit edilip’, her gergin maç sonrası ‘toplu’ gözaltılara gidilebilecek. TFF idarecileri , yeni yasadaki elektronik bilet uygulamasının kameralı statlarda gerçek amacına ulaşacağını bildirirlerken, bir TFF yetkilisi, “Eskiden statlarda olay çıkaranlar için kimlik doğrulaması yapılamıyordu. Bu sayede eğer tribünde küfür ettiği veya yasayı çiğnediği belirlenen bir kişi varsa tespit edilecek ve yakalanıp adalete teslim edilecek” dedi.

Alkin: İyi taraftan bakın
lTFF Genel Sekreteri Emre Alkin, elektronik bilet uygulamasına iyi tarafından bakılması gerektiğini savunanlardan. “Kargaşanın önüne ancak bu yöntemle geçeriz” diyen Prof. Alkin, Türk futbolunun tribün terörünü bu yolla engelleyeceğini söyledi. Alkin, “Bu yolla bilet kuyruğu kargaşası ortadan kalkacak. Maça geç geldin, gelmedin, yerine başkası oturdu gibi bir sıkıntı olmayacak. Tribünde olay çıkaran, başkasının hakkına saygı göstermeyen hakkında yasalar öngörüyorsa işlem yapılacak. En azından elinde bıçakla yakalanan ve serbest bırakılan futbolsever haberlerini gazetelerde okumayacağız çünkü hem kamera görüntüsü olacak, hem o eylemi gerçekleştiren kişi belli olacak. Böylelikle aileler çocuklarını güvenle maça gönderebilecek. İyi tarafından bakalım” dedi.

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 29.07.2013 10:24
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol