HAKKARİ VE ŞIRNAK İLÇE OLUYOR...

Hakkari Şırnak il olmaktan çıkarılıyor. Cizre ve Yüksekova il oluyor. Hakkari'nin adı Çölemerik, Şırnak'ın isminin ise Nuh olacağı öğrenildi.

02 Ağustos 2016 Salı 13:06
HAKKARİ VE ŞIRNAK İLÇE OLUYOR...

 Hakkari ve Şırnak'ı il olmaktan çıkaracak kanun tasarısı meclise sunuldu. Buna göre Hakkari ve Şırnak il olmaktan çıkarılırken, Cizre ve Yüksek Ova il oluyor. Cizre'nin yeni ismi Nuh, Yüksekova'nın ise Çölemerik olacağı öğrenildi.

PKK’nin eylemlerini arttırması üzerine gücenlik gerekçesi ile ‘İlçe’ statüsünden çıkarılarak ‘İl’ konumuna getirilen Şırnak, 26 yıl 2 ay 17 gün sonra yeniden ilçeye dönüştürülüyor. 

Dönemin Başbakanı Cumhurbaşkanı Turgut Özal, 1990’lı yıllarda PKK’nin bölgedeki eylemlerini tırmandırması üzerine 16.05.1990 tarihinde ‘20522 tarihli’ Resmi Gazetede yayımlanan kararla o dönem Siirt’e bağlı ilçe olan Batman ve Şırnak’ı ‘İl’ statüsüne kavuşturdu. Bu gelişme ardından Şırnak’a vali atanırken, 172’inci Tugay Komutanlığı ‘Tümen’ düzeyine getirilerek terörle daha etkin mücadele edilmesi hedeflendi. 

ŞIRNAK'IN İSMİ DE TARİH OLACAK 

Bugün verilen kanun tasarısı ile yeni dönemde Cudi Dağı’nda ‘Nuhun Gemisi’nin bulunduğuna inanılan Şırnak’ın ismi de tarih olacak. İl olma sevinci 26 yıl 2 ay 17 gün süren Şırnak’ın tarihi Katip Çelebi'nin 17’inci Yüzyıl’da yazdığı 'Seyahatname' ve tarihi rivayetlere göre Nuh Tufanı öncesine dayanıyor. Rivayetlere göre Cizre, tufandan sonra ikinci kez Hz. Nuh (AS) ve oğulları tarafından inşa edilirken Cizre'nin kızgın sıcağından korunmak için, Şırnak yazlık ve yaylak olarak inşa edilmişti.

Önceleri ‘Şerneh’, daha sonraki yıllarda ise ‘Şırnak’ adını alan, yenri dönemde ‘Nuh İli’ olarak adlandırılacak yerleşim birimi 1’inci Babil devletinin başkenti Babil Kebeli Köyü) yeni il Cizre sınırlarını kapsıyordu. Bunun yanı sıra Guti (Gudi) İmparatorluğu’nun başkenti olan ‘Bajarkard’ de Şırnak’a bağlı Silopi İlçesi’nde bulunuyordu. 

23 Temmuz 1914 tarihinde ilçe statüsü ile Siirt’e bağlanan Şırnak 18.05.1990 tarih ve 20522 tarihli Resmi Gazetede yayınlanan 16.05.1990 tarih ve 3647 sayılı yasa ile il statüsüne kavuşturulmuş, il merkezine Beytüşşebap, Cizre, Güçlükonak, İdil, Silopi ve Uludere ilçeleri bağlanmıştı. 

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 02.08.2016 13:08
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol