BOMBA ETKİSİ YARATACAK KARAR!

Lübnan basınında, "bomba" etkisi yaratacak bir haber yayımlandı. Habere göre, Menbic operasyonundan önce İncirlik Üssü'nde ABD-Türkiye-PKK görüşmesi yapıldı ve bakın ne karar alındı?

22 Haziran 2016 Çarşamba 12:31
BOMBA ETKİSİ YARATACAK KARAR!

 ABD destekli Suriye Demokratik Kuvvetleri'nin (SDF) Menbic operasyonu sürerken, operasyona Türkiye'nin neden evet dediği ve Kürt illerinde süren savaşa ilişkin çok önemli bir iddia gündeme geldi.

Lübnan'dan yayın yapan Es Sefir gazetesinde yazan Muhammed Ballut'un haberine göre, Menbic operasyonu başlamadan önce, ABD'li, Türk ve SDF'li yetkililer İncirlik Üssü'nde bir araya geldi.

Menbic operasyonunun "Suriye'nin çehresini değiştirebileceğini" belirten Ballut, operasyonun ABD'nin, Türkiye'nin Kürtlerin ve bir ölçüde Rusya'nın anlaşmasıyla gerçekleştiğini söyledi.

Ballut'un Arap kaynaklara dayanarak ortaya attığı iddiaya göre, Menbic kararı aslında SDF Tışrin Barajı'nı ele geçirildiğinde alınmış, ancak Türkiye'nin "IŞİD'i biz temizleyelim" önerisi nedeniyle bekletilmişti.

ABD BEKLEMEK İSTEMEDİ

ABD Merkez Komutanlığı Generali General Joseph Votel'in 21 Mayıs'ta Kobani'ye yaptığı ziyaretten sonra Türkiye'ye gelerek görüşmeler yaptığını hatırlatan Ballut, generalin burada Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüştüğünü ileri sürdü.

Votel'in Türkiye'ye geldiği tarih 22 Mayıs'tı. Erdoğan ile Obama görüşmesi ise 18 Mayıs'ta yapılmıştı. O dönem Amberin Zaman, 70 dakika süren görüşmede Obama'nın Erdoğan'ı Menbic operasyonuna ikna ettiğini yazmıştı.

Bu görüşmede Votel, ABD Başkanı Barack Obama'nın sözlerini ileterek, ABD'nin Erdoğan'a verdiği sürenin doluğunu, Menbic operasyonunun daha fazla bekletilemeyeceğini söyledi.

Ertesi gün Obama ile Erdoğan arasında yapılan telefon görüşmesinde, Menbic'e yönelecek SDF birliklerinin Arap ağrılıklı olacağı söylenirken, Obama'nın Afrin-Kobani hattının birleşmeyeceği ve Kuzey Halep'teki 15 km'lik bölüme karışılmayacağını garanti ettiği iddia edildi.

İNCİRLİK ÜSSÜ'NDE İLGİNÇ TOPLANTI

Operasyon için ABD'nin İncirlik Üssü'nde bir toplantı organize ettiğini belirten Ballut, bu toplantıya SDF, Türkiye ve ABD'nin katıldığını, SDF heyetinin içinde Menbic operasyonu sırasında hayatını kaybeden Ebu Leyla'nın da bulunduğunu yazdı.

Ebu Leyla hakkında, Barack Obama'nın uluslararası IŞİD'le mücadele koalisyonundaki temsilcisi taziye mesajı yayımlamıştı.

Toplantıda Menbic operasyonuna katılacak birliklerin listesinin görüşüldüğü belirtilirken, aynı toplantıda ABD'nin Türkiye ile PKK arasındaki savaşa ilişkin de adım attığı öğrenildi.

ÖCALAN EV HAPSİNE Mİ?

Buna göre, ABD Türkiye'yi, Abdullah Öcalan'ı ev hapsine çıkartmaya, Öcalan'ın Kürt şahsiyetleriyle görüşmesine ve Kürt sorununda müzakerelerin yeniden başlamasına ikna etti.

Türk yetkililerin PKK'den Kürt illerindeki çatışmayı durdurmasını istediği, bunun karşılığında Menbic operasyonuna Kürtlerin katılmasına yeşil ışık yaktığı ileri sürüldü.

Ballut'a göre, Menbic uzlaşması sağlanınca Türkiye'nin yaptığı ilk iş, IŞİD'i Mare kuşatmasından vazgeçirmek oldu. O dönem, IŞİD'in savaşmadan bölgeden çekilmesi tartışılmıştı.

'TÜRKİYE KÜRT OLUŞUMUNA İTİRAZ ETMEZ'

IŞİD'in çekilmesinin ardından bölgeye İdlib'den Türk istihbaratının sıkı fıkı olduğu Nureddin Zengi gibi gruplar gönderildi. Bunun, Kürtlerin IŞİD bahanesiyle Afrin'e ilerlemesini önlemek için yapıldığı iddia ediliyor.

Türkiye'nin, Menbic operasyonundaki Kürt ağırlığını görmezden geldiğine dikkat çeken Ballut, Erdoğan'ın söylemlerinin aksine, Suriye'nin merkezi otoritesini zayıflatması ya da ülkenin bölünmesi durumunda Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyindeki bir Kürt oluşumuna itiraz etmeyeceğini belirtti.

(Kaynak: soL)

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 22.06.2016 12:36
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

Avatar
Halil Ak 2016-06-22 13:21:36

1000 tane kurt capulcu katılıyor diye verilen ödünlere bak...

Avatar
Hakkı Hal 2016-06-29 02:06:31

Suriyenin kuzeyindeki yani otuzbelinci kuzey kısmı misaki milli topraklarıdır ki 1946yılında o zamanki MilletlerCemi yetinin kararında Irakta kalan Süleymaniye Kerkük,Erbil ve Musul başta olmak üzere bu toptalar,başka ülkeler tarafı ndan işgal edilmesi veya bu ülkelerin bölünmesi durumunda bu toprakları alma hakkına sahiptir anlaşma mutakabatı vardır.Şu anki ülkeyi yöneten İktidarŞunu iyi bilsin ki hic bir CHP tiki misaki milli toprakların dan vazgecmez.Kıbrıstaki Türkleri koruyamayan sag iktidarlar şimdide aynı oyunu oynu oynuyor.Bu Savaş birinciDünya Savaşının devamından ibarettir.Bu topraklat için Lozan üç yıl gecikmeli imzalandı..Biz toprakları, Kürtlerden,değil Biznstan aldık.Şu durumda ülke bir içSavaşa dogru gidiyor.