ATA'NIN RESMİNİ GÖRÜNCE SİNİR OLDU...

TBMM Başkanı İsmail Kahraman, Roma'da bir Türk kültür merkezine ziyarette bulundu.

13 Temmuz 2016 Çarşamba 13:29
ATA'NIN RESMİNİ GÖRÜNCE SİNİR OLDU...

 İsmail Kahraman, Roma’daki temaslarının son gününde Yunus Emre Enstitüsü Roma Kültür Merkezi’ni ziyaret etti. 

Burada beraberindeki milletvekili heyeti ile birlikte İtalya’da yaşayan vatandaşlarla bir araya gelen Karaman, enstitü müdiresi Sevim Aktaş’tan, Türk kültürünü ve sanatını tanıtma amaçlı yapılan faaliyetlerle ilgili bilgiler aldı. 

'ATATÜRK VAR, ERDOĞAN NİYE YOK' 

Enstitüye ev sahipliği yapan yaklaşık 500 yıllık Lancellotti Sarayı’nı çok beğenen İsmail Kahraman, Atatürk’ün fotoğrafının yer aldığı salona geldiğinde, “Neden burada devlet başkanımızın da fotoğrafı yok” diye sordu. 

Enstitüye adı verilen Yunus Emre’ye ilişkin herhangi bir faaliyet yapılmadığını öğrenince de tepkisini ortaya koyan Kahraman, “Kültürümüzü satmalıyız ve öz kültürümüzü tanıtmalıyız. Tarihimize yabancı olmayacağız. Yunus Emre’ye, onun felsefesine, inancımıza sahip çıkacağız” diyerek, manevi önderlere ilişkin de etkinlikler yapılması gerektiğini dile getirdi. 

DONIZETTI PAŞA ELEŞTİRİSİ 

İsmail Kahraman, Türkiye’yi 19. yüzyılda batı müziği ile tanıştıran ve II. Mahmud tarafından kendisine “paşa” unvanı verilen İtalyan müzisyen Giuseppe Donizetti’yle ilgili bir etkinliğin söz konusu enstitüde düzenlenmiş olmasını da eleştirdi. 

II. Mahmud’un, Donizetti’yi davet edip, Mehter’i ortadan kaldırarak, batı kültürünü getirmek için Mızıka-yı Hümayun’u (Mûsikâ-i Hümâyûn) kurduğunu hatırlatan Kahraman, tepkisini şöyle ortaya koydu 

“Donizetti bir İtalyan’dır ve ona paşa unvanı verilmiştir. Ne yazık ki Harbiye’de her akşam saat 18.00’da Fransız Marşı Marseillaise okunurdu, Osmanlı marşı değil. Düşünün, yılların Mehter’ini kaldırıyoruz, yerine Mızıka-yı Hümayun’u kuruyoruz. Niye Çünkü batılılaşıyoruz. Bu bizim kültürümüze ait bir gelişme değildir.” 

Mozart’ın da Türklerden ilham alarak, Türk Marşı’nı bestelemiş olduğu hatırlatılan Kahraman buna, “Mozart başka. O bir Avusturyalı ve onu getirip kendi paşamız yapıp, bizleştirmedik” sözleriyle karşılık verdi. 

“ÖNÜMÜZÜ KESEMEYECEKLER”

Türkiye’nin, büyük cihan devletinin mirasçısı olduğunu da söyleyen Kahraman, kendilerinin taklitçi olmadıklarını ve buna ihtiyaç duymadıklarını da sözlerine ekledi. TBMM Başkanı, benliklerine sahip olmalarını istemeyenlerin, önlerini kesmeye çalıştığını da savunarak, “Kesemeyecekler” dedi. 

II. Mahmud, Avrupa standartlarında bir ordu olan Asakir-i Mansure-i Muhammediye'nin yapısına uymadığı gerekçesi ile Mehterhane-i Hümayun'u kaldırıp, yerine Mızıka-yı Hümayun’u kurmuştu. 
Mızıka-yı Hümayun’un kuruluşunda başına, 17 Eylül 1828’de padişahın daveti üzerine İtalya’dan İstanbul’a gelen Giuseppe Donizetti getirilmişti. 

Donizetti, gemi ile gelirken yanında Batı Avrupa tipi bir askeri bando için gerekli müziksel çalgıları da birlikte getirmişti. 

28 yıl boyunca Osmanlı Devleti'ne hizmet eden ve İstanbul’da vefat eden Donizetti'ye sırasıyla miralay, (albay) ve mirliva (tuğgeneral) rütbesi ile paşa unvanı verilmişti.

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 13.07.2016 13:35
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

Avatar
Serife Özer 2016-07-15 19:54:35

Bu kadar cahil birisinin TBMM başkani olmasindan veTürkiye,yi temsil etmesinden utaniyorum Hiç kitap okumuyorlarmi ?Ecdadimiz dedikleri Osmanli kim hepsinin anasi yabanci paşalar ise hepsi devşirme Küstah RTE ni ATAM. la ayni görüyor .

Avatar
Okan Şengöz 2016-07-15 07:43:16

Hayatında bir gün olsun ticaret yapmayan, işi gücü politika olan bu adam'ın edindiği tapu belgeleri ahlak yapısını ve karakterini göstermektedir. Kalitesi tartışılan insan'ın TBMM Başkanlığı yapması talihsizliktir.

Avatar
hayal 2016-07-15 11:19:35

Bu kişi TÜRK DEĞİL . Ondan bu beklenemez. Bunları Arabistan' abonelik lazım.

Avatar
necati biken 2016-07-15 18:35:39

Tek kelime ile Allah belanızı versin ve size oy verenlerde dahil olmak üzere

Avatar
erdem Vural 2016-07-15 20:30:24

bu manyak nediyor ya? ulan yüce atatürk ümüzle hırsız ı bir tutyorsun deget

Avatar
Nihat ÖZAY 2016-07-15 11:47:51

Algılamakta güçlük çektikleri şu. Atatürk cumhuriyet i kurdu ve devlet başkanı oldu. Seçilmiş dedikleri kişi 2 seçilmiş ilki Atatürk tür. Şimdi biri cumhuriyet i kurdu diğeri ne yaptı ; efendim anlamadım

Avatar
Abdülmecit 2016-08-11 14:48:46

Cumhurbaşkanına hırsız demek çok ayıp Mustafa Kemalin Hilafete yardım için gönderilen paralara el koyması, kendi hesabına geçirmesi vs. Dr. Rıza Nur'un Hatıratında yayınlanan bir çok hukuksuzluklarını okusaydın dudağın uçuklardı.