YÜRÜYEREK ZAYIFLAYAMAZSINIZ, ASIL...

Türkiye Diyabet Vakfı Başkanı Prof. Dr. Temel Yılmaz, “Yürüyerek ya da koşarak zayıflamak bir şehir efsanesi.” dedi, pratikte yapılması gerekeni söyledi.

17 Kasım 2012 Cumartesi 12:28
YÜRÜYEREK ZAYIFLAYAMAZSINIZ, ASIL...

 Sağlık Bakanı Recep Akdağ, obeziteyle mücadele için günde ‘10 bin adım ‘ kampanyası başlatıp vatandaşlara ücretsiz adım ölçer dağıtırken Türkiye Diyabet Vakfı Başkanı Prof. Dr. Temel Yılmaz, 14 Kasım Dünya Diyabet Günü’yle ilgili yaptığı açıklamada, “Yürüyerek ya da koşarak zayıflamak bir şehir efsanesi. 30 yaşın üstünde kişilerin sadece sporla zayıflaması pratikte mümkün değil” dedi.

Yılmaz şu mesajları verdi:
Spor yapmak önemli ama hiç diyet yapmadan sporla zayıflamaya çalışmak özellikle diyabette ve ensulin direncinde bir zayıflama çözümü değildir.
Kişi verdiği kiloyu, düzenli beslenmezse sonrasında geri alır. Çünkü bir insan 100 dakikada yürüdüğü zaman 5 kalori, yüzdüğü zaman 8, koştuğu zaman 10 kalori verir. 100 gram fındık 634 kalori civarındadır. Yüz gram fındığı vücutta yakmak için 130 dakika yürümek veya 65 dakika koşmak zorundasınız. Onun için zayıflamadaki ana mekanizmayı kalori üzerinden yürütürseniz yürüyüşün rolü burada çok azdır.
Yürüyüş, ensulin direncini kontrol atlına alan bir mekanizmadır. Bu nedenle haftada 3 gün spor yapıyoruz gibi bir uygulamayı ensulin direnci, diyabet tedavisinde çok yeterli bulmuyoruz. Zayıflamak için de yeterli değil. 3 gün spor yapan bir kişi 4 gün hiçbir şey yapmıyorsa ne ensulin direnci ne de zayıflamada hiçbir etkisi olmaz. Amacımız düzenli yürüyüş. He sabah 30 dakikalık bir yürüyüş veya günde toplam bir saatlik yürüyüş... Bu da on bin adıma tekabül ediyor.
Özellikle yağlı gıdaların, insanın günlük kalori alımında çok önemli rolü vardır. Yağları vücudun ihtiyacı düzeyine çekmek, 3 ana 3 ara öğün düzenli bir beslenme modeli ve bununla birlikte düzenli olarak her gün 8-10 bin adımlık yürüyüş, bir spor aletinin üzerinde saatlerce koşmaktan daha önemlidir. Yeni Oxford çalışması, öğün aralıklarıyla kilo vermenin kolay ve sürdürülebilir olduğu gerçeğini ortaya çıkardı.
İnsanın öğün aralığı 2.5-3 saat. 3 ana 3 ara öğün yiyin.

yuzdeyuzhaber





Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol