YUMURTADAN SONRA ŞİMDİ DE DONDURMA!

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı gelişmeleri yakından takip ettiklerini belirterek, şu bilgileri verdi...

26 Ağustos 2017 Cumartesi 01:15

Avrupa'nın en büyük yumurta üreticisi ve ihracatçısı Hollanda'nın başı çektiği yumurta krizi Kıta Avrupa'sını aşarak Hong Kong'a kadar ulaştı. Tedbirlerin Hollanda menşeli mayonez, dondurma gibi yumurta ihtiva eden diğer gıda ürünleri için alınması da bekleniyor.

Almanya'da Aldi marketler zincirinin ağustos ayı başında Hollanda'dan gelen yumurtaları raflardan indirmesiyle gün yüzüne çıkan yumurta krizi, Hollandalı çiftlik temizlik şirketi Chickfriend'ın, Belçikalı haşere kontrol firması Poultry Vision'dan aldığı Fipronil içerikli ilaçları yumurta çiftliklerinde kullanmasına dayanıyor...

İzleyen süreçte İngiliz süpermarket zincirleri Sainsbury's, Morrisons, Waitrose ve Asda reyonlarından Hollanda'dan ithal yumurtaları içeren eden sandviç ve salataları kaldırdı. Belçika, Hollanda ve Almanya'daki marketler de milyonlarca yumurtayı raflardan indirdi. Bu arada benzer tedbirlerin Hollanda menşeli mayonez, dondurma gibi yumurta ihtiva eden diğer gıda ürünleri için alınması da bekleniyor.

TÜRKİYE'DEKİ YUMURTALAR İNCELENİYOR

Öte yandan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı gelişmeleri yakından takip ediyor. Bakanlık bu kapsamda Türkiye genelinde üretici firmalar ve marketlerden yumurta örnekleri alarak yasaklı Fipronil maddesini ihtiva edip etmediklerini araştırıyor. Konuya ilişkin bilgi veren Bakanlık yetkilileri, İl Müdürlükleri aracılığıyla yumurta örneklerinin toplanıp analiz ettirildiğini, konuya ilişkin sürecin devam ettiğini söyledi.

Bakanlığın çalışmalarına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Yumurta Üreticileri Merkez Birliği (Yum-Bir) Başkanı Hasan Konya da analizlerin sürdüğünü kaydetti. Konya, "Bakanlık üreticiler, aracılar ve marketlerden numune topluyor. Alınan ilk sonuçlara göre bize olumsuz bir durum yansımadı" dedi.

Avrupa'da yaşananları anlayamadıklarını ifade eden Konya, "Belçika yetkilileri durumun ilk olarak Kasım 2016'da tespit edildiğini söylüyorlar. Kaçak olarak bu maddeyi nasıl kullandılar, nasıl bugüne kadar gizlediler?" diye sordu.

"Güya en iyiyi, en doğruyu AB yapıyor" diyen Konya, "Deli dana onlarda çıktı, kuş gribi, salmonella onlarda çıktı. Şimdide bu. Durum ortada" şeklinde konuştu.

Belçika, Hollanda, Almanya ve Fransa'daki yumurta çiftliklerinde üretilen Fipronil içeren yumurtaların; Fransa, Almanya, Birleşik Krallık, İrlanda, Belçila, Hollanda, İspanya, İsveç, Avustralya, İtalya, İsviçre, Romanya, Polonya, Lüxemburg, Danimarka, Slovakya, Slovenya ve Hong Kong'da satıldığını tespit edildi.

İngiltere'de 700 bin, Almanya'da 10.7 milyon, Hollanda'da 10 milyon ve Fransa'da da 244 bin 'zehirli' yumurta olduğu belirtiliyor.


 

yuzdeyuzhaber





Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol