TÜRKİYE BU ALANDA BİRİNCİ...

Felakete bir adım daha yaklaştırıyor.

06 Aralık 2013 Cuma 12:39
TÜRKİYE BU ALANDA BİRİNCİ...

 Antibiyotik toplumun en sevdiği ilaç dersek yanlış olmaz… Biraz kırgınlık, burun akıntısı durumunda bile hemen eczaneden bir antibiyotik alarak iyileşme bekleniyor. Üstelik kullanım koşullarına uyan çok az insan var. Her birinin geliştirilmesi 10 yılı bulan ve enfeksiyon hastalıklarının tedavisinde olmazsa olmaz ilaç grubu olan antibiyotikler ağrı kesici ilaç gibi algılanıyor… Özellikle son yıllarda antibiyotiklerle ilgili sürekli uyarı yapılıyor. Tıp dilinde yapılan bu uyarıları kimsenin anlamadığını düşünüyorum. Bu nedenle de yine herkes bildiğini okumaya devam ediyor. Oysa bu bilinçsiz yaklaşım şimdilerde global bir felakete yol açmak üzere… Amerika Hastalıkları Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC-P) , antibiyotik çağının sona erdiğini duyuruyor. Antibiyotik çağının sona ermesi acaba ne demek?

Antibiyotikler 1940’lı yıllarda ilk keşfedildiklerinde, binlerce kişinin ölümüne neden olan enfeksiyon hastalıklarının artık sonu geldi diye düşünülmüştü. Oysa bu mutluluk uzun sürmedi. Bu sırada mikroplar da boş durmadı. Kendilerini öldüren antibiyotiklere karşı savaş açtılar. Mutasyon geçirerek güçlendiler. Bu defa da güçlenen mikroplara karşı yüzlerce yeni antibiyotik geliştirildi. Geçmişten günümüze mikroplarla antibiyotiklerin savaşı bu şekilde devam etti.

Her gereksiz ve uygun olmayan kullanım da antibiyotiklerin etkisini biraz daha azaltıyor. Çünkü aşırı kullanım bakterilerin genetik evrim geçirmesini kolaylaştırıyor. Şöyle korkutucu bir durum var ki, antibiyotiklere karşı direnç kazanmış mikroorganizmalar kişiden kişiye geçerek tüm toplumu, hatta tüm dünyayı etkisi altına alabiliyor. Burada sağlık personelinin payı çok büyük. Basit bir el yıkama alışkanlığı bulaşımı önleyebiliyor.

İlaç firmaları ise yeni antibiyotik keşfinde isteksiz. Çünkü kısa bir dönem kullanılan antibiyotikleri kazançlı görmüyorlar. Üstelik direnç gelişme riskini de göz önünde bulunduruyorlar.

Peki antibiyotik olmadan enfeksiyon hastalıklarının tedavisi yapılabilir mi? Maalesef ki bu sorunun cevabı şimdilik hayır. Bu alanda bir takım çalışmalar yapılıyor. Fakat bir sonuç için uzun yıllara ihtiyaç olduğu bildiriliyor.

TÜRKİYE ANTİBİYOTİK KULLANIMINDA AVRUPA BİRİNCİSİ

18 Kasım Avrupa Antibiyotik Farkındalık Günü’nde, Sağlık Bakanlığı’nın, antibiyotik kullanım oranlarına ilişkin yaptığı araştırmanın sonuçları açıklandı.

Araştırmaya göre, Türkiye 40 Avrupa ülkesi arasında antibiyotik kullanımında birinci. Türkiye’de kişi başına düşen günlük antibiyotik tüketimi 42 birimken Hollanda’da bu rakam 14 birim seviyesinde. Yani bir Türk vatandaşı Hollandalı vatandaştan 3 kat daha fazla antibiyotik tüketiyor. Bizden sonra, 35 birimle Yunanistan geliyor. Kuzey Avrupa ülkelerinde bu rakamlar en çok düşük seviyelerde... En az antibiyotik kullanan ise 13 birimle Estonya.

Devamını okumak için TRT Haber DD Kasım 2013 Sayısı'nı iPad, iPhone ve Android cihazlarınızdan indirebilirsiniz...

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 06.12.2013 12:51
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol