SOSYAL MEDYA KİLO YAPIYOR!

Facebook, Twitter, Instagram ve Pinterest gibi dünyaca popüler fotoğraf paylaşım platformları, sosyal medya kullanıcılarının abur cubur tüketimine olan eğilimini artırıyor...

28 Şubat 2013 Perşembe 15:52
SOSYAL MEDYA KİLO YAPIYOR!

 Sosyal medyanın ve paylaşım ağlarının ortaya çıkışı ve her geçen gün toplumların teknoloji bağımlılığının artması, kişilerin artık günlük yaşantılarındaki anları paylaşmasının yanı sıra ne yiyip içtiğine kadar etkiliyor..

Gün içinde iştah kabartan yiyecek ve içeceklerin, tatlı ve abur cuburların sosyal medyadaki fotoğraf paylaşım oranları diğer paylaşımlara göre oldukça yüksek bir paya sahip. Sosyal medyada yer alan abur cubur tüketimi ile ilgili fotoğraflar, kişi de açlık hissine yol açabiliyor. ‘ Vücudun verdiği bu açlık reaksiyonu beynin tatlı tüketmeniz konusunda sizi teşvik etmesine sebep olur. Bu bilincin farkında olan Dünya’daki birçok yeme içme sektöründeki firmalar sosyal medyada etkili bir iletişim yaparak gün içinde paylaştıkları fotoğraflarla ve yaptıkları kampanyalarla kişileri daha çok abur cubura yöneltebiliyorlar.’ diyen Uzman Diyetisyen İpek Ağaca, sosyal medya bağımlılarını düzensiz beslenme ve abur cubur tüketimine karşı şu şekilde önlem almaları gerektiğini belirtiyor ;
İnternette geçirilen uzun zaman kişileri hareketsiz kılıyor ve kilo artışı meydana geliyor.
Bulunduğumuz mevsim dolayısıyla gecelerin uzun olması, kişilerde fiziksel hareketin azalması ve tabii internette geçirilen zamanın artması; abur cubur tüketimini arttırır ve kişilerde kilo artışı gözlenir.
1- Abur Cubur tüketimlerinizde sağlıktercihler yapın.
Patates cipsi yerine 1 bardak kadar yağsız patlamış mısır tüketebilirsiniz. Yüksek kalori içeren kremalı bisküviler yerine kepekli ve az şekerli bisküviler tercih edilmeli.
En tehlikeli abur cuburların başında sosyal medyada da büyük oranda paylaşım alan yaş pasta ve cheesecake gibi yağ ve şeker oranı yüksek pastane ürünleri gelmektedir. ‘Bu gibi besleyiciliği düşük ama kalori içeriği yüksek besinler yerine meyve tüketerek de tatlı ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz. Meyvelerin içerdiği fruktoz(meyve şekeri) sayesinde kan şekeriniz yükselecek ve tatlıya olan eğiliminize çözüm olabilecektir. Orta büyüklükteki bir armut, 1 avuç kadar kuru dut, 3-5 adet kuru kayısı, 1avuç üzüm, 10-15 adet çilek, 1 avuç kadar kurutulmuş elma veya 1 orta büyüklükte portakal tercih edebileceklerinizin sadece bir kısmı. Böylece fazladan kalori alımından kurtulup, daha sonra pişman olacağınız bir davranış sergilememiş olacaksınız. Kilo kontrolünü sağlama bakımından da büyük bir adım atmış olacaksınız.’
2-Tatlı tercihine dikkat
Tatlıdan vazgeçemeyenlerden misiniz? Uzman Diyetisyen İpek Ağaca, ‘Ağır, şerbetli, hamurlu tatlılar yerine daha hafif, daha az kalorili ve besleyici özellikteki sütlü tatlıları veya meyve tatlılarını tercih edebilirsiniz’ diyor. Sütlaç, muhallebi, pelteler, ayva-armut-elma veya kabak tatlıları gibi.. Tatlılarınızı tatlandırıcı kullanarak da hazırlayabilirsiniz.
3- Anaöğünleri ve anaöğünleri asla atlamayın!
günde 6-8 öğün beslenmelisiniz. 3 anaöğün, diğerleri ise araöğünler olarak planlanmalıdır. günlük yaşantılarında sosyal medya büyük yer kaplıyor. İnternet başında zamanın nasıl geçtiğini anlamayanlardansanız aman dikkat.. Atladığınız öğün, kan şekeri regülasyonunuzda düzensizliğe ve çabuk acıkmanıza neden olur. Bunun sonucunda ise; bir sonraki öğünde farkında olmadan daha çok besin tüketir; böylece gereğinden fazla miktarda enerji almış olursunuz. Bu durum, kilo alımlarını beraberinde getirmektedir. Kilo kontrolü ve tokluk için öğün atlamamak çok önemlidir.
4- Posalı besinlerin tüketimini arttırın!
İnternet başında uzun saatler harcandığı için kişiler hareketsiz kalmakta; aşırı hareketsizlik ve sağlıksız beslenme, kabızlık şikayetlerini de beraberinde getirebilmektedir. Yeterli posa tüketimini sağlamak için öğünlerinizde mutlaka sebze yemeği ve salata tüketmeye çalışmalısın, ekmeğinizi tam buğdaylı/çavdar gibi posa değeri yüksek olanlardan tercih edin, gün içerisinde 3-5 porsiyon meyve tüketin, haftada mutlaka 1-3 kez kurubaklagil yemekleri tercih edin.
5-Bol bol su için.
Sosyal medyada uzun süre geçirenler su içmeyi de unutuyorlar. ihtiyacımız olan su miktarından 1,5lt. -2,5lt. olduğunu unutmayın. Masanızın üzerinde temiz, cam bir şişede su bulundurun. Çantanızda, yanınızda su bulundurmaya dikkat edin. Acıktığınız zamanlarda da su için. Böylece hem su tüketimini arttırmış olursunuz, hem de suyun birmiktar tok tutma özelliğinden faydalanırsınız.
6-İçecek tercihiniz sağlıklı olsun..
Besin değeri açısından tercih edilecek İçecek, sade kahve yerine bol sütlü kahve ;Koyu bir çay yerine daha açık, hatta limonlu bir çay olabilir.. sıklıkla tüketilen tatlandırılmış içeceklerden vazgeçin. Gazlı içecekler, şeker eklenmiş içecekler, şeker eklenmiş tatlandırılmış çaylar, meyve suları (şeker oranı %25 veya daha az) gibi tatlandırılmış içecekler obeziteye neden olduğu için vazgeçilmelidir. Yapılan çalışmalarda bu içeceklerin tüketimi sonrasında kişilerde ciddi kilo artışlarıı meydana gelmiştir.

yuzdeyuzhaber





Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol