SOSİS KAVGASI BÜYÜYOR

Tarım Bakanlığının geçtiğimiz günlerde yayınladığı listede Pınar'ın uzun sosisleri içinde kanatlı eti çıkması sonrasında Pınar uygunluk belgelerini yayınlamıştı son atak Bakanlıktan geldi.

07 Haziran 2012 Perşembe 13:19
SOSİS KAVGASI BÜYÜYOR

 Tarım Bakanlığı, 5 Haziran 2012 tarihinde gıda maddelerinde taklit ve tağşiş yaptığı laboratuvar sonucuyla kesinleşmiş firmaların isimlerinin kamuoyu ile paylaşılmasını takiben, listede ismi yer alan firmalardan Pınar Et'in, “şirketlerinin tağşiş yaptığı izlenimi oluşturulmaya çalışıldığını” iddia etmesi üzerine bir açıklama yaptı.

    
Bakanlık açıklamasında şu bilgilere yer verdi:    "Bakanlığımız tarafından  5 Haziran 2012 tarihinde gıda maddelerinde taklit ve tağşiş yaptığı laboratuvar sonucuyla kesinleşmiş firmaların isimlerinin kamuoyu ile paylaşılmasını takiben, listede ismi yer alan firmalardan Pınar Et, “şirketlerinin tağşiş yaptığı izlenimi oluşturulmaya çalışıldığını” iddia ederek, sonuçların “yanlış ve haksız” olduğunu öne sürmüştür. Konuyla ilgili olarak kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi amacıyla aşağıdaki açıklamanın yapılması uygun görülmüştür:
    
1- “Ürünlerinde taklit ve tağşiş yaptıkları” gerekçesiyle Bakanlığımız tarafından, kamuoyuyla paylaşılan firma isimleri, kesin laboratuar sonuçlarına ulaşıldıktan sonra ilan edilmektedir. Hiçbir firma hakkında kesin bulgulara ulaşılmadan işlem yapılmamaktadır. 
    
2 Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, hiçbir firmanın böylesine bir konuyla anılmasını arzu etmemekte olup firmaların da kendi marka değerlerini koruma konusunda gerekli özeni göstermelerinin, Türk halkının yaşam kalitesine daha büyük katkı sağlayacağını düşünmektedir. 
    
3-Söz konusu açıklamada  Bakanlığımıza bağlı İzmir-Bornova Veteriner Kontrol Enstitüsü’ne ait rapora yer verilerek, üründe sorun olmadığı algısı oluşturulmaya çalışılmıştır. Öncelikle şunun bilinmesinde fayda vardır: Bornova Veteriner Kontrol Enstitüsü tarafından verilen rapor, sadece firmanın getirdiği ürünün içeriği 
hakkında bilgi verip piyasada satılan ürünleri temsil etmemektedir. Resmi olarak hiçbir geçerliliği bulunmayan söz konusu rapor, Bakanlığımız tarafından muayene ve kontrol amaçlı olarak alınan numunelerin analiz sonucu ile karşılaştırılamaz. Resmi ve geçerli rapor, Bakanlığımız tarafından usulüne uygun olarak elde edilen numune üzerinde yapılan analiz sonucu hazırlanan rapordur. 
    
Ayrıca, Pınar Et firmasının, Bornova Veteriner Kontrol Enstitüsü’nden aldığı rapor, Bakanlığımızın söz konusu firmaya “% 100 dana eti olduğunu beyan ettiği üründe kanatlı etine rastlandığı” bilgisinin ulaşmasından sonra özel istek üzerine alınmıştır. 
    
Öte yandan, 5996 sayılı kanunun 31. maddesinin birinci fıkrası uyarınca  resmi kontrollerin Bakanlığımız tarafından uygun sıklıkta, tarafsız, şeffaf ve mesleki gizlilik ilkelerine uygun olarak, risk esasına göre önceden haber verilmeksizin gerçekleştirileceği, kontrollerin resmi kontrol görevlileri tarafından yapılacağı,  görevlinin kanun kapsamındaki her yere kontrol amacıyla girebileceği ve numune alabileceğini hükme bağlamıştır. 
   
Sonuç olarak, Pınar Et firmasının söz konusu numunesi ile ilgili teknik bir yanlışlık bulunmamakta olup, Bakanlığımızın toplum sağlığı ve tüketici menfaatlerini korumaya dönük çalışmaları bundan sonra da aynı kararlılıkla devam edecektir. " 

yuzdeyuzhaber





Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol