SAKIN BÖYLE TÜKETMEYİN!

Kardiyoloji Uzmanı Canan Karatay hoca, kış mevsiminin en gözde yiyeceğinin bu şekilde tüketilmemesini istedi.

20 Aralık 2015 Pazar 22:36
SAKIN BÖYLE TÜKETMEYİN!

 Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Canan Karatay, tencerede pişirilen yemeğin daha faydalı olduğunu belirterek, "Türk mutfağının tencere yemeği önemlidir. Amerika'da, İngiltere'de tencere yemeği bilmezler. Kuru fasulyemizi, barbunyamızı, zeytinyağlı yiyeceklerimizi bilmezler" dedi.

Karatay, Balıkesir'in Edremit ilçesinde Yılmaz Akpınar Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi tarafından Şükrü Tunar Kültür Merkezi'nde düzenlenen konferansta, batılı ülkelerinkine göre Türk mutfağının daha sağlıklı olduğunu söyledi.

Türkiye'de genelikle sıcak yemeklerin tencerede hazırlandığını, burada sebzelerin kendi suyu ve buharında piştiğini anlatan Karatay, şöyle konuştu:

"Balık sağlıklı ama unlayıp kızartırsak kanserojendir. Ayrıca unu kızartırsak, şnitzel yaparsak kırmızı et de kanserojendir. Türk mutfağının tencere yemeği önemlidir. Amerika'da, İngiltere'de tencere yemeği bilmezler. Kuru fasulyemizi, barbunyamızı, zeytinyağlı yiyeceklerimizi bilmezler. Mercimek bilmezler. Artık 3 yaşındaki çocuklarda karaciğer yağlanması görüyoruz. Bunu yapanlar da şekerlerdir, trigliseridlerdir, trans yağlardır."

Karatay, Türkiye'de yetişmesine karşın ithal edilen sebzelerin yüzde 90'ının GDO'lu olduğunu, bu ürünlerin tüketilmemesi gerektiğini savundu.

"SARIMSAĞI ÇİN'DEN İTHAL EDİYORUZ GÜNAHTIR"

Yapılan anlaşmalarla Kanada'dan mercimek ve kuru fasulye ithal edildiğini dile getiren Karatay, şunları kaydetti:

"Kanada kuzey ülkesidir ve güneş yoktur. Kanada'da 12 sene yaşadım. Kanada'da mercimek yetişmez. Kanadalı mercimek yemeği, mercimek köftesi bilmez. Salatasını, çorbasını bilmez. Orada GDO'lu olarak yetiştiriyorlar. Ülkemiz bunu ithal ediyor. Bilinçlenmemiz lazım. Açık mercimek alacaksınız. Köylüden mercimek alacaksınız. Bugün Türkiye'ye Çin'den sarımsak ithal ediliyor. Ayıptır, günahtır kardeşim. Saksıya koy, balkonunda yetişir sarımsak."

Karatay, her meyve ve sebzenin mevsiminde tüketilmesi gerektiğine de işaret etti.

Paketlenmiş veya konserve türü yiyeceklerde zararlı maddeler bulunduğunu belirten Karatay, özellikle çocukların bu tür gıdalardan uzak durması gerektiğini vurguladı.

Türk kahvesinin çok önemli bir antioksidan olduğunu söyleyen Karatay, "Şekersiz, sade olmak kaydıyla bir fincan Türk kahvesinin, bir domatesten 100 kat daha antioksidan etkisi vardır" dedi.

Türk halkının zeytinle beslendiğini kaydeden Karatay, "Genetiğimizde var. Lütfen zeytinden, zeytinyağından ve cevizden uzaklaşmayın" ifadelerini kullandı.

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 20.12.2015 22:44
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

Avatar
RECEP YAPAN 2015-12-21 20:00:58

SAYIN HOCAM VERDİĞİNİZ BİLGİLER DOĞRULTUSUNDA YAŞAMIMA DEVAM EDİYORUM ÇOK TEŞEKKUR EDERİM SAYGILARIMLA

Avatar
Jale kaygusuz 2015-12-21 21:08:40

Hocam bızlerı okadar aydınatıyosunkı agzına yüregıne saglik cook teşekkür ederım

Avatar
Kemal Taner 2015-12-22 00:22:55

Bilhassa istavrit unlayıp kızartılırsa yenilir tat verir çok yakmazsak yenilebilir mi

Avatar
Mustafa Er 2015-12-22 18:07:15

Peki hamsi balığını nasıl yiyeceğiz

Avatar
şeref onentasci 2015-12-24 15:19:59

Sayin hocam sizin bilgilendirmelerinizi sürekli takip ediyorum ve takdir ediyorum söylediklerinizi hepsi doğru saygılar özellikle sebze ve meyveyi niçin ithal ediyoruz hepsi organik kendi ülkemizde yetişiyor birileri zengin olsun diye sürekli her şeyi ithal ediyoruz sağlığımız kimsenin umrunda deyil

Avatar
Nihal Ustabaş 2015-12-26 22:20:33

Çok teşekkür ediyorum, bilgilerinizle aydınlandık. Lütfen daha ciddi bir şeyler yapın; siz bakanlık düzeyinde girişimlerde bulunabilirsiniz. Doğal tohumların kullanılması konusunda, tarımın geliştirilmesi konusunda. . Cesaretinizi kutluyorum.

Avatar
Selami yanık 2015-12-28 17:17:45

Hocam Elazigliyiz harput kofte icli köfte bol sarmisakli tereyagli sırın yiyiyoruz faydali mi...tesekkurler

Avatar
Meral sert 2016-02-23 23:13:42

Sayin hocam lutfen siz oncu olun bizim ulkemiz tarim ulkesi topragimiz ne ekersen verir tarima hayvanciliga onem verelim kendi tohumumuzu ekelim yediyimiz ne mercimek ne kurufasulye domates salatalik hicbirseyde eski tat yok neolur kendi tohumumuz ve kendimiz yetistirelim