O TANRI'NIN HEDİYESİ...

Minicik cüssesiyle şifa dağıtıyor, Marmara Bölgesi, Batı ve Güney Anadolu'da bolca bulunuyor, faydaları saymakla bitmiyor.

22 Ekim 2016 Cumartesi 00:32
O TANRI'NIN HEDİYESİ...

İlkbaharda sapsarı çiçekler açıp etrafa misler gibi kokular saçan hünnap ağacının meyveleri sonbahara doğru olgunlaşıyor.
Eylül başından Ekim sonuna kadar tezgahlarda ve marketlerde bolca bulunuyor. Zeytin büyüklüğünde olan hünnap meyvesi, dış görünüşü itibariyle iğde meyvesiyle karıştırılabiliyor. Üzerinde kahverengi tonlarında incecik bir kabuğu bulunan meyve, Türkiye'de halk arasında "innabi", "ünnap" ya da "çiğde" isimlerini de alıyor. Çiğ, reçel olarak ya da tatlı ile yenebiliyor.
Minicik cüssesiyle şifa dağıtan mucize meyve hünnap pek çoklarına tanıdık gelmeyebilir. Marmara Bölgesi, Batı ve Güney Anadolu'da bolca bulunan bu minik lezzet küpü öyle faydalı ki, Çin’de "ölümsüzlük meyvesi" ya da "Tanrı'nın bir hediyesi" gibi sıfatlarla anılıyor.
Türkiye'de ise hünnap, halk arasında "innabi", "ünnap" ya da "çiğde" şeklinde biliniyor.

Ne işe yarar ki derseniz: Hünnap meyvesinin faydaları
• Düşük kalorili bir meyve olduğu aynı zamanda da enerji verdiği için kilo verme konusunda yardımcı oluyor, özellikle spor yapanlara önemli bir destek veriyor.
• İçindeki A ve bolca C vitamini sayesinde bağışıklık sistemini güçlendiriyor, vücudu hastalıklara karşı koruyor.
• Hünnap, içinde bulunan ve niyasin olarak da bilinen B3 vitamini sayesinde kan dolaşımının düzenli bir şekilde devam etmesini sağlıyor.
• Yine B3 vitamininin etkisiyle hünnap, sinir sistemi fonksiyonlarının da sağlıklı bir şekilde sürdürülmesine katkıda bulunuyor.
• Güçlü antioksidan özelliği nedeniyle bu minicik meyve, karaciğer rahatsızlıklarından çeşitli kanser türlerine kadar birçok hastalığın iyileşme sürecine olumlu etkilerde bulunuyor.
• Hünnap meyvesinin antioksidan özelliği, cilt sağlığını koruma ve cildi güzelleştirme konusunda da önemli katkılar sağlıyor.
• Kabızlık gibi durumlardan kolayca kurtulmayı sağlıyor, sindirim ve boşaltım sisteminin düzenli çalışmasına destek oluyor.
• İçindeki kalsiyum ve magnezyum sayesinde kemik ve kas gelişiminde önemli bir rol üstleniyor.
• Vücuda enerji verdiği bilinen hünnap, bu sayede yorgunluk ve bitkinlik gibi durumlarda daha zinde hissetmeye olanak sağlıyor.
• Hünnabın içinde potasyum da bol miktarda bulunduğundan kalp ve damar sağlığını destekleyici etkiler gösteriyor.


Bakın bu konu önemli: Hünnap kanser türlerine karşı etkili
Faydalarını sıralarken kısaca bahsettik ama kısaca anlatmak yetmeyeceğinden uzun uzun da anlatalım istedik. Yapılan araştırmalara göre hünnap, meme kanseri başta olmak üzere çeşitli kanser türlerine karşı vücudu koruyor ve kanserli hücrelerin büyüyüp yayılmasına engel oluyor.
Hünnabın kansere karşı etkili olmasının nedeni ne ola ki: Hünnap meyvesinin güçlü antioksidan etkisi
Hünnabın kanserli hücreler üzerindeki bu etkisinin nedeni, hünnap meyvesinin güçlü antioksidan özelliği olarak gösteriliyor. Vücuda giren serbest radikallere karşı koruyucu özellik gösteren antioksidanlar, bunu serbest radikallerle reaksiyona girip vücuda zarar vermelerini önleyerek yapıyor. Daha anlaşılır söylemek gerekirse, hünnap meyvesinin içindeki antioksidanlar vücudumuzu kansere karşı korumada en önemli etkenlerden olurken kanserli hücrelerin çoğalmasını da engellemek için canla başla savaşıyor. Bu da bize düzenli olarak hünnap tüketmek için önemli bir neden veriyor.

Peki, nereden bulacağız onu: Hünnap nerelerde bulunur?
Hünnabı yakından tanıdık, faydalarını da öğrendik. Şimdi içinizde oluşan "Hemen hünnap yemeliyim" hissine hızlıca bir cevap verebilmek için hünnabı nerelerde bulabilirsiniz, bunu öğrenmeli.
Kendisi ılıman iklim seven bir bitki olduğundan, Marmara Bölgesi, Batı ve Güney Anadolu'da bolca bulunur.
Eylül - ekim aylarında gözünüzü dört açın: Hünnap nerelerde satılır?
Hünnap tam da olgunlaşma mevsimindeyken halk pazarlarında ve manavlarda tezgahlardaki yerini alır. Aynı şekilde büyük marketlerde de karşınıza çıkabilir bu şifa dolu minnoşlar.
Tazesini sadece dönemsel olarak bulabileceğiniz hünnabın kurutulmuş halini ise yılın her zamanı temin edebilirsiniz. Bunun için güvendiğiniz aktarlara gitmeniz yeterli olacaktır.

Aldığımıza göre akıllarda tek bir soru kaldı: Hünnap nasıl tüketilir?
Onca faydasını duyduktan sonra kayıtsız kalamadığınız hünnabı pazar, manav ya da aktarlardan aldıktan sonra da aklınızdaki soru işaretleri bitmemiş olabilir. Bu küçücük meyveler nasıl tüketilir diye kara kara düşünmeyin, hemen biz anlatıverelim.
Şöyle ki, taptaze aldığınız hünnap meyvesini çiğ olarak ısıra ısıra afiyetle yiyebilirsiniz, bu cepte. Başka türlü tüketmek isterseniz ondan reçel yapmayı deneyebilir ya da tatlıların üzerine leziz bir eşlikçi olarak değerlendirebilirsiniz.

İçinizde şüphe olarak kalmasın: Hünnap meyvesinin zararları
Biz şimdi bu hünnabı alıp yiyeceğiz ama fazla yersek ne olur acaba, bir zararı var mı diye düşünüyor olabilirsiniz, düşünmelisiniz de zaten. İçinizde kuşkuya yer bırakmadan hemen açıklayalım biz de o zaman. Hünnap, kabızlık sorununa iyi geldiğinden de anlayacağınız üzere, boşaltım sisteminin düzenli çalışmasını sağlar. Bu nedenle aşırı hünnap tüketimi ishal olma riskinizi arttırır. Bunun dışında bilinen bir zararı yoktur.
Ancak tabii ki hamilelik veya emzirme dönemlerindeki kadınların ve ağır hastalıklarla mücadele edenlerin doktorlarına danışmadan tüketmesini asla önermiyoruz. Tıpkı günlük rutininiz dışına çıkan her türlü yiyecek ve içecek gibi hünnap yiyip yiyemeyeceğinizi de doktorunuza mutlaka sorun.

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 22.10.2016 13:12
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol