MADEN SUYU MU YOKSA SODA MI İÇMELİ?

Hemen herkes midesini rahatlatmak için maden suyu ya da soda içer. Ancak çoğu kişi bu iki içecek arasındaki farkı bilmez.

28 Ağustos 2015 Cuma 12:19
MADEN SUYU MU YOKSA SODA MI İÇMELİ?

 Hemen herkes midesini rahatlatmak için maden suyu ya da soda içer. Ancak çoğu kişi bu iki içecek arasındaki farkı bilmez. İşte size maden suyu ve soda arasındaki farklılıklar…

Özellikle çok fazla yemek yediğimizde aklımıza gelen içecekler olan soda ve maden suyu akla gelir. Çoğu kişi ise bu iki içeceğin arasında bir farkı merak eder. Hem maden suyunun hem de sodanın mideyi rahatlatma özelliğine sahip olduğunu belirten Dr. Fevzi Özgönül, bu iki içecek arasındaki fark hakkında şunları söyledi:

Yeraltı sularından elde ediliyor

“İlk bilmemiz gereken, maden suyunun ne olduğudur. Yurt dışında mineralli su diye adlandırılan su ülkemizde kafamızı karıştırıyor. Maden suyu, yeraltı sularından elde edilmiş içerisinde çözünmüş mineral tuzları, elementler ve gaz içeren sulara verilen addır. Mineralli suları diğer sulardan ayıran özellik, kaynağından elde edildiği anda mineraller içermeleridir. Maden suyu içinde; bikarbonat, sülfat, klorit, kalsiyum, magnezyum, florit, demir ve sodyum bulundurur. İçilebilir nitelikteki herhangi bir suya karbondioksit ve bikarbonat eklendiğinde soda yapılmış olur.”

Her ikisi de mideyi rahatlatıyor

“Maden suyu ve soda, ikisi de mideyi rahatlatma özelliğine sahiptir ancak sodanın bundan başka hiçbir işlevi yoktur oysa maden suyu aynı zamanda doğal bir mineral deposudur. Dolayısıyla tüketilmesi önerilen doğal maden sularıdır ve sodayla maden suyunu ayırt edebilmek için ürünün üzerindeki etiketi okuyup karar vermek çok önemlidir. Maden suyu içerdiği magnezyum, kalsiyum, flor gibi minerallerle mineral ihtiyacımızı karşılamak için güzel bir kaynaktır.”



Cildinize de iyi geliyor

 “Maden suyu içerdiği sülfat ve bikarbonat iyonları sayesinde hem mide bağırsak sisteminde rahatlatıcı etkisi vardır, hem de böbrek fonksiyonlarını dengeler. Cilt için gerekli olan su ve mineral ihtiyacını da karşılar. Cildimize gergin ve diri kalmasını sağlar. Özellikle yaz aylarında ve spor yaptıktan sonra ter ile kaybettiğimiz tuz ve minerallerin geri alınması in çok güzel bir alternatiftir. İçerdiği karbondioksit gazı sayesinde asitli içeceklere güzel bir alternatiftir. Maden suyunun içerdiği kalsiyum kemik yapısının, florür de ağız ve diş sağlığının gelişmesi için son derece yararlıdır.”

Günde bir litreden fazla tüketmeyin

“Sağlığımız için kullanmak zorunda olduğumuz ilaçlarda bile bir doz vardır. Bu nedenle maden suyu içerken de bu doz çok önemlidir. Bu nedenle düzenli maden suyu içiyorsak onunda abartmadan günde 1 litreyi geçmeyecek şekilde tüketmekte yarar vardır. Fakat maden suyu diye satılan Soda, içerdiği azla bikarbonat neden ile yemek sırasında ve hemen sonrası içildiğinde mide ast dengesini bozarak sindirimi geciktirebilir. Bazı maden sularında sodyum miktarı yüksek olabilir. Eğer tansiyon yüksekliği şikayetiniz varsa bu maden sularında tüketmemeniz önerilir. Gerçek maden suyunun bilinen bir zararı yoktur, fakat ülkemizde maden suyu adı altında satılan sodanın içerisine katılan doğal olmayan aromalar, tatlandırıcılar ve aşırı bikarbonat içeriği nedeni ile zararı görülebilmektedir.”

İHA





Son Güncelleme: 28.08.2015 12:20
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol