KENDİSİ DE SUYU DA MUCİZE...

İşte pazarların olmazsa olmaz yeşil sebzesinin sağlımıza kattığı eşsiz faydaları...

30 Temmuz 2016 Cumartesi 01:28
KENDİSİ DE SUYU DA MUCİZE...

 YEŞİL yapraklı sebzelerin faydaları saymakla bitmiyor. Pazının da hastalıklarla mücadele ettiğini söyleyen uzmanlar, "Bol bol pazı tüketin" diye öneriyor. Besin değeri olarak ıspanağa benzeyen pazı A, C ve K vitamini ile folik asit bakımından zengin. Ayrıca E vitamini, demir, magnezyum ve kalsiyum mineralleri de bulunuyor. Uzman Diyetisyen Pınar Kural Enç pazının sağlığa faydalarını şöyle anlatıyor...

ŞEKERDEN KORUYOR 
Diyabet günümüzde birçok kişinin yakındığı bir hastalık haline gelmiştir. Şeker hastalığı bulunan kişiler her şeyi yiyemez, yediklerine dikkat etmek zorundadır. Diyabet riski altında olan ya da diyabet hastalığı olan kişiler rahatlıkla pazı tüketebilir. Bu şifalı sebze kan şekeri seviyesini düzenlemeye yardım eden siringik asit ve lifler içerir. Diyabet riski altındaysanız ya da şeker hastalığınız varsa mutlaka bol bol yeşil yapraklı sebzeler tüketmelisiniz. 

GÜÇLÜ KEMİKLER 
Pazı, önemli miktarda kalsiyum, magnezyum ve K vitamini içerir. Bu sebeple kemik sağlığını koruyan bir bitkidir. Kemikleri güçlendirir. Kemiklerin büyüme ve gelişimine yardım eder. Ayrıca dişlerin güçlenmesini de sağlar. 

KANSERLE SAVAŞ 
Birçok yeşil yapraklı sebze gibi antioksidan özelliği olan bir sebzedir. İçerdiği antioksidanlar sayesinde antikanser özelliği vardır. Yani kansere karşı koruyucudur. Özellikle kolon kanserini önlemeye yardım eder. Kanserden korunmak için bu şifalı sebzeyi tüketebilirsiniz. 

HEMOROİD 
Hemoroid yani basur rahatsızlığına karşı çözüm arıyorsanız mutlaka pazıyı deneyip kullanabilirsiniz. Pazı haşlanarak lapası hazırlanarak basur memelerinin üzerine konursa hemoroide fayda sağlar. Aynı zamanda vücutta oluşabilecek deri hastalıklarına ve şişliklere de iyi gelir.

KESKİN GÖZLER
Yüksek miktarda beta karoten içeren pazı, bu özelliğiyle göz sağlığını korumaya yardım eder. Glokom, gece körlüğü gibi göz rahatsızlıklarına 
iyi gelir.

NASIL TÜKETİLİR?
Ispanak gibi yaprakları temizlenerek yıkanır ve yemeği yapılır. Ayrıca yumurta kırılarak kavurması yenilebilir. Çiğ olarak pişirilmeden salatalara doğranabilir. Pazı dolması şeklinde sarma yapılarak da pirinçle tüketilebilir.

SUYU DA ŞİFA VERİYOR
* Yemekler ile birlikte yenen pazı hazmı kolaylaştırıcı ve yardımcı olduğu için tercih edilebilir. 
* Haşlanan pazının suyu da tüketilebilir. Pazı suyu damar sertliğinin giderilmesinde fayda sağlar. Ayrıca kabızlığın giderilmesine yardımcı olur. 
* Hardal ile birlikte tüketilirse gazları giderdiği ve dalak hastalığına iyi geldiği bilinir.

SAĞLIKLI SALATA TARİFİ
Malzemeler: Kekik, lor peyniri, pazı, zeytinyağı ve kırmızı pul biber. 

Hazırlanışı: Pazılar yıkanıp sirkeli suda bekletildikten sonra durulanır. Önce pazıları dilimleyin, 1 yemek kaşığı zeytinyağı ile tavada çevirin, yağı yakmadan pazının yeşil renginin kalmasına özen gösterin. Uzun kavurursak önemli bileşenler kaybolur. Pazı hazır olunca önce üzerine kalorisi düşük olan lor peyniri arkasından da kekik konulur. Kekiğin kötü kolesterolü engellediği bilinir. Kekiği de ilave ettikten sonra salatayı renklendirmek için kırmızı pul biber kullanabilirsiniz.

..

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 30.07.2016 01:36
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

Avatar
Zuhal Özbek Elbasan 2016-07-30 18:50:44

Harika hem bitamin deposu hem besleyici üstelik yapması çok kolay