KENDİLERİNE 'FARK' YOK, VATANDAŞA VAR!

Milletvekilleri gelecek yıl sağlıkta bir dizi kesinti gündemdeyken üniversite hastaneleriyle kendileri için anlaşma yapıyor. Böylece üniversite hastanelerinde vekiller ve yakınları 'hoca' farkı ödemeyecek.

19 Kasım 2013 Salı 18:52
KENDİLERİNE 'FARK' YOK, VATANDAŞA VAR!

 Radikal'den Hacer Boyacıoğlu'nun haberine göre gelecek yıl sağlık ödemelerinde bir dizi kesintinin olabileceği mesajları verilirken, milletvekillerinin gündeminde kendilerine tanınacak imtiyazlar var. Türkiye Büyük Millet Meclisi, yaklaşık 12 bin civarında olan vekil, emekli vekil ve yakınları için üniversite hastaneleriyle bir dizi protokol yapmaya hazırlanıyor. Görüşmeleri süren protokoller yaşama geçerse, üniversite hastanesine giden vekil ‘hoca farkı, özel oda farkı’ ödemeyecek, ayrıca bazı tetkiklerinin ücretini de Meclis üstlenecek. Milletvekillerini ‘üniversite hastanelerine’ teşvik etmek için yapılacak protokollerin yasal altyapısı için gerekli değişiklikler, geçen hafta Resmi Gazete ’de yayınlamdı. 

Vekiller, emekli vekiller ve bakmakla yükümlü oldukları yakınları için düşünülen protokoller için başlangıçta Ankara ve İstanbul gibi milletvekillerinin yoğun olarak ikamet ettiği iller seçilecek. Şu anda Hacettepe, Ankara, Başkent, Fatih, Yeditepe, Dokuz Eylül gibi tıbbi kaliteleriyle öne çıkan üniversite hastaneleriyle görüşülüyor. Protokol çalışmalarının gerekçesi ise vekillerin özel hastaneleri daha yoğun olarak tercih etmesi. Protokoller amacına ulaşırsa, özel hastanelerin tercih edilmesi yönündeki trend değişmiş olacak. 
Protokoller kapsamında, üniversite hastanesini tercih eden vekillerin özel oda farkının, hoca farkının ve hatta bazı tetkik ücretlerinin Meclis tarafından karşılanması gündeme gelecek. Bunun ilk adımı olarak da geçen hafta “milletvekillerine, yasama organı eski üyelerine, dışarıdan atandıkları bakanlık görevi sona erenlere tedavi yardımı yapılmasına dair yönetmelikte” değişiklik yapıldı. Resmi Gazete’de yayımlanan değişiklikle, vekillerin ve yakınlarının sağlık hizmeti alacağı kurumların arasına, ‘protokol yapılan resmi sağlık kurumları’ eklendi.


Vekil, emekli vekil ve bakmakla yükümlü oldukları yakınları için yapılan sağlık harcamaları yıllık 60 milyon TL civarında bulunuyor. Üniversite hastanelerinde tedavi ücretlerinin daha uygun olması ve güvenilirlikle ilgili tartışmaların üniversite hastanelerinde daha az olması, son dönemde yapılan protokol çalışmalarının ana gerekçesi olarak gösteriliyor. Kimsenin herhangi bir sağlık kuruluşuna gitmesi yönünde zorlanamayacağını belirten kaynaklar, “Sadece bir teşvik mekanizması getiriliyor, sınırlı sayıda üniversite hastanesiyle uygulama yürürlüğe girecek. Şu anda görüşmeler sürüyor, sonra netleşecek” dedi.






yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 19.11.2013 18:54
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol