KANSERİN EN BÜYÜK SIRRINI AÇIKLADI!

Nobel ödüllü Türk bilim insanı Aziz Sancar, İzmir'de kanserin en büyük sırrını açıkladı.

16 Mayıs 2016 Pazartesi 00:21
KANSERİN EN BÜYÜK SIRRINI AÇIKLADI!

 Nobel Ödüllü Türk bilim insanı Sancar, "Kanserin en büyük sırrı, sigara içmemektir. Sigara içerseniz DNA onarımı başa çıkamaz, kanser olursunuz." dedi.

Nobel Kimya Ödülü sahibi Türk bilim insanı Prof. Dr. Aziz Sancar, kendi buluşu olan DNA onarımının kanseri önlemede etkili bir mekanizma olduğunu vurgulayarak, "Kanserin en büyük sırrı, sigara içmemektir. Sigara içerseniz DNA onarımı başa çıkamaz, kanser olursunuz." dedi.

Prof. Dr. Sancar, Dokuz Eylül Üniversitesi bünyesindeki İzmir Biyotıp ve Genom Merkezi'nde (iBG-İzmir) adının verildiği Prof. Dr. Aziz Sancar Oditoryumu'nda basın toplantısı düzenledi.

Kanseri önlemede DNA onarımının etkili bir mekanizma olduğuna işaret eden Sancar, konuşmasına "Kanserin en büyük sırrı, sigara içmemektir. Sigara içerseniz DNA onarımı başa çıkamaz, kanser olursunuz." sözleriyle başladı.

"Kendimiz üretmeliyiz"

Her şeyin "temel bilime dayandığını" vurgulaylan Sancar, şöyle devam etti:

"DNA'nın şekli 1953'te keşfedilmişti. Bu hem temel bilim, hem de sağlık bilimleri alanında büyük yenilik sağladı. Bunun üzerinde çalışanlar 'Ben kanseri tedavi edeceğim' diye düşünmüyorlardı. Ben de DNA onarımı üzerinde çalışırken, 'Ben kanseri tedavi edeceğim' diye başlamadım. DNA nasıl onarılıyor, onu anlamak istedim ve onun mekanizmasını çözdüm. Bu, hem kanserin önlenmesinde, hem de tedavisinde önemli olacaktır. Tıbbi bilim, temel bilime dayanmadan olmaz. Avrupa'dan, Amerika'dan devamlı ithal edemeyiz, kendimizi üretmeliyiz, bunu tekrar tekrar vurgulamak istiyoruz."

Gençlere mesajı

Nobel Ödülü'nü Anıtkabir'e teslim etme kararını anlatan Sancar, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ben Atatürk'ün yaptığı devrimlerin, Cumhuriyet'in çocuğuyum. Beni yetiştiren köy enstitüsü mezunlarıdır. Savur, Mardin ve İstanbul Tıp Fakültesi'dir. Ben onların bir ürünüyüm. Onlar vasıtasıyla aldım ödülü. Atatürk'ün ve Cumhuriyet'in ödülüdür. O bakımdan oraya aittir. Nobel ilan edildiği gün tam bir kaostu, düşünecek vakit yoktu. İkinci gün biraz rahatladık. Eşimle konuştuk. Eşim Türkiye'yi çok seviyor. İkinci gün madalya Anıtkabir'e teslim edilecek diye düşündük. "

Atatürk'ün de eğitime büyük önem verdiğini kaydeden Prof. Dr. Aziz Sancar, Türk gençlerine de "Gençler, ilkokuldan üniversiteye kadar politikayla uğraşmayın, günlük kültürle uğraşmayın, bilim yapın, tavsiyem odur." diye seslendi.

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 16.05.2016 13:03
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

Avatar
Nesrin Aykaç 2016-05-17 10:30:09

Sigara içmeyen uyarısı ne kadar doğruysa politikayla uğraşmayın n tavsiyesi o kadar yanlış.Ülkeyi namerde bırakmamak için hepimizin politik görüşü olmalıdır. Doğru seçimler için politikayla uğraşmak şartdır.

Avatar
Levent Veziroğlu 2016-05-17 00:15:46

hocamıza teşekkür ederiz,onunla gurur duyuyoruz.Köy Enstitüleri ne büyük bir hizmetdi..Keşke tekrar kurabilsek ..

Avatar
Özhan Küçukahmetler 2016-05-18 07:30:17

Bir yakınımın babannesi bu benim zevkim diyerek,her gün 1 fincan kahve ve bir tek sigara içerek,sağlıklı bir şekilde 102 yaşına kadar yaşamış! !!ama stres yok, üzüntü yok hormonlu gıdalar yok antibiyotikle şişirilmis et yok.

Avatar
Refika alkara 2016-05-16 09:15:41

Sigara içmem akciğer kanseri oldum

Avatar
Ozan Kartal 2016-05-17 01:30:18

Hayatımızda o kadar genetiği ile oynanmış gıda var ki. Belki de sigara onların yanında çok masum kalıyor. Tamam sigara tutun birer zehir kesinlikle tüketilmeli, ya sahte gıdalar ürünler onları ne yapacağız. Daha dün Çernobil faciasında yayılan radyasyon yok sayan çok şerefli devlet yetkilileri Yokmuydu. Asbest denen direk kanserojen madde hayatımızın heryerinde Yokmuydu. Genetiği değiştirilmiş tohumları hali hazirda tarımda kullanmiyormuyuz. Sanki her yerimiz doğru bir yanlısımız var sigara.. Bu kadar ucuz mu yani..yahu hala daha Civcivleri antibiyotikler 1 aya kalmadan kesim haline dönüştürülen tavuğu terfiliyoruz. Afiyetle yiyelim diye marketlerde satıyorum. Bu daha mı masum
Sayın Sancar; müthiş bir bilim insanisiniz. Ancak sizin bu ülkeden ayrildiginizda ki o yüksek ahlaklı bir toplum değiliz artık. Ahlakın arinalim sonra kanseri yeneriz her türlü. Hırsızlar bile baş tacı ediliyor bu ülkede. Dip not olarak; TR yazanlar. TÜRKİYE yi kısaltmayin. Bu daha fazla kanser yapıyormuş

Avatar
arzu altun 2016-05-19 21:23:22

Ne sıgara nede başkaşıvöldürmez insanı.ama geçimsızlık aşlık boktan yaşamaya ve yolsuzlukları öldürür insanı.çunkü başkaları para üstüne yatarken ve mültecilere çalışmadan gıda ve para yardımı yaparken kendi vatandaşı aç susuz evsız oldüğunu görmiyor kabadaylık yaotığı için işte insanı olduren bu stress açlık

Avatar
Ali komutcu 2016-05-18 20:07:10

Kanserin bir tek sebebi var.stres ve üzüntü. Yaşama sevincini yitirmek.kin ve nefretin artmasi

Avatar
BORA BORA 2016-05-19 03:23:30

BİLGİ YOK,ALLAH VAR DİYEN BİR TOPLUMA NE DESEN FAYDA ETMEZ.
KABAKTAN OLAN TERAZİNİN
BOKTAN OLUR DİRHEMİ.
BENİM BOKUM ASLA KOKMAZ
DİYEN BİR TOPLUMA(çoğunluk)
İNSAN ÇÜRÜĞÜ DENMEZDE
NE DENİR.
HALA SİGARAYI SAVUNAN,ARKASINA SAKLANAN İNSANLARI DUYDUKÇA,OKUDUKÇA
NE BOK YERSENİZ "YİYİN"
DEMEKTEN BAŞKA NE SÖYLENİR...