İNSAN HAYATI İÇİN BÜYÜK RİSK TAŞIYOR!

Sağlık Bakanlığı'nın son açıkladığı veriler, ilaçta tehlikenin boyutunu gözler önüne serdi.

11 Ekim 2016 Salı 11:50
İNSAN HAYATI İÇİN BÜYÜK RİSK TAŞIYOR!

Sağlık Bakanlığı'nın verilerine göre; bu yıl 1 milyondan fazla kaçak ve sahte ilaç yakalandı, insan hayatıyla oynayan sahtekarlar, 5-6 liralık ağrı kesiciye kadar her türlü ilacın sahtesini piyasaya sürmeye çalışıyor. Önlem almak ise çok basit

Sağlık Bakanlığı'nın son açıkladığı veriler, ilaçta sahteciliğin boyutunu gözler önüne serdi. Verilere göre; bu yıl yapılan operasyonlarda 316 bin adet cinsel içerikli, 626 bin 755 adet zayıflama ürünleriyle ilgili, 107 bin 577 adet beşeri olmak üzere toplamda 1 milyonu aşan sahte ve kaçak ilaç ele geçirildi. Posta'dan Bilal emin Turan'ın haberine göre tüm önlemlere rağmen sahte ilaçların piyasalarda dolaşması dikkat çekiyor. Hatta bu ilaçlar insan hayatı için büyük risk taşıyor.

NEREDEN ALINMAMALI? 

Kanser ilacından tutun da 5-6 liralık ağrı kesicilere kadar sahte ve kaçak ilaçların olduğu belirtiliyor. Bu uyarıyı yapanlar eczacılar. Sahte ilaçlar ise genelde internetten, marketlerde, bakkallarda ve aktarlarda satılıyor. Eczanelerde bu tür ilaçların satılamayacağı belirtiliyor.

Çünkü denetim üst seviyede. Ayrıca Sağlık Bakanlığı ilaçların ve diğer ürünlerin takip ve kontrolünü çok hassas yapıyor.

CEPTEN ANINDA KONTROL

Sahte ilaçlara karşı alınacak önlem çok basit. Eczanelerde satılan her bir ilacın üstünde TC kimlik numarası gibi kod var. Buna 'karekod' deniyor. Sağlık Bakanlığı, 'İlaç Takip Sistemi' isminde bir uygulama geliştirdi. Bu uygulama cep telefonlarına kolayca indirilebiliyor.

Uygulamayı açıp, ilacın karekodunu okutup veya barkod numarasını girip sahte olup olmadığını, son kullanma tarihinin geçip geçmediğini, piyasadan toplatılıp toplatılmadığmı anında öğreniyorsunuz.

'ECZANE DIŞINDA BAŞKA YERDEN ALMAYIN'

Sahte ve kaçak ilaçlar konusunda vatandaşın dikkatli olmaları ve ilaçlarını eczanelerden almaları gerektiğini söyleyen Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Başkanı Nurten Saydan şöyle dedi: "Eczane dışında satılan bu ürünler merdiven altında, sağlıksız koşullarda üretilmiş sahte ilaçlardır. İlaçlar için istenildiği kadar 'bitkiseldir, doğaldır, zararsızdır, gıda takviyesidir' denilsin.

İlaç, ilaçtır ve kimyasal maddedir. Yasal olarak ilaç sadece eczanede satılabilir. Aman başka bir yerden ilaç almayın." İlaçların sahte olup olmadığını Sağlık Bakanlığı'nın 'ilaç Takip Sistemi'yle cepten hemen kontrol edebilirsiniz.

ÜRETİMDEN SATIŞA KADAR TAKİP VAR

İlaç takibi için Tübitak ve Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu ortaklığıyla 'Ürün Takip Sistemi' adında bir sistem de var.

Bu sitemle; ülkemizde üretilen veya ithal edilen tüm tıbbi cihazların ve kozmetik ürünlerin üretim bandından satılıp kullanılması ve son kullanıcıya kadar ürünü izlemek mümkün oluyor.

Kozmetik ürünler de 'İlaç Takip Sistemi'nde olduğu gibi karekodla takip edilebiliyor.

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 11.10.2016 11:56
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol