GRİP AŞISI İÇİN SON BİR HAFTA...

Gribe karşı bu dönemde önlem alınmasını öneren uzmanlar,grip aşısının o aydan önce yaptırılması gerektiğini belirtti.

24 Ekim 2015 Cumartesi 14:02
GRİP AŞISI İÇİN SON BİR HAFTA...

 Gribin özellikle burun, boğaz ve bronşları bazen de akciğerleri etkileyen viral bir enfeksiyon olduğunu anlatan Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Meltem Hüner, enfeksiyonun, genellikle yaklaşık bir hafta sürdüğünü ve ani başlayan yüksek ateş, kas ağrıları, baş ağrısı, şiddetli halsizlik, kuru öksürük, boğaz ağrısı ve rinit ile ortaya çıktığını söyledi. Dr. Meltem Hüner, “Grip benzeri belirtiler ateş, öksürük, boğaz ağrısı, burun akıntısı, burun tıkanıklığı, kas ağrıları, baş ağrısı, titreme ve yorgunluktur. “Grip benzeri belirtiler soğuk algınlığında da görülür ve genellikle grip ile karışır. Bununla birlikte insanlar ateş olmadan da gribe yakalanabilir. Virüs, enfekte kişiler tarafından öksürme veya hapşırma sırasında havaya yayılan damlacıklar ve küçük partiküller aracılığı ile insandan insana kolayca bulaşır. Grip, mevsimsel salgınlar yaparak hızla yayılır. Mevsimsel grip virüslerinin A, B ve C olmak üzere 3 tipi vardır. Daha çok A ve B virüsleri insanlarda gribe neden olurlar. Çoğu enfekte kişi tedavi gerektirmeden bir iki hafta içinde iyileşir. Ancak; çok genç, yaşlı, ve diğer ciddi sağlık sorunları olanlarda, enfeksiyon, altta yatan hastalığın ciddi komplikasyonlarına, pnömoni ve ölüme yol açabilir” diye belirtti.


Grip aşısı yaptırın

Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Meltem Hüner, gribi önlemenin yolları hakkında da şunları anlattı:
“Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından her yıl grip aşısı olunması önerilmektedir. Aşılama gribe yakalanmayı, grip nedeni ile doktora gitme sıklığını, iş veya okuldan ayrı kalmayı ve gribe bağlı hastaneye yatma ve ölüm oranlarını azaltır. Her sezon yeni grip aşısı çıkar çıkmaz 6 aylıktan büyük olan herkesin aşılanması önerilmektedir. Özellikle ağır grip geçirme riski taşıyan ve aşı için öncelikli grup olarak tanımlanan kişilerde hastalık oluşumunu önlemek için grip aşısı çok önemlidir. DSÖ tarafından öncelikle mevsimsel grip aşısı önerilen kişiler hamile bayanlar, çocuklar, 65 yaş ve üzeri yaşlılar, astım, diyabet, kalp ve akciğer hastalığı gibi kronik hastalığı olanlar, sağlık çalışanları ve yüksek risk taşıyan kişilerle birlikte oturan ya da onlara bakım hizmeti veren kişilerdir.”

Grip aşısı ne zaman yapılmalı?

“6 aylıktan küçük çocuklar da ciddi grip geçirme riski yüksek gruba dahil olmalarına rağmen aşı için çok küçüktürler, bu nedenle onlara bakım veren kişilerin aşılanmaları önerilmektedir. Grip virüslerinin yapısı sürekli değiştiği için her yıl yeni grip aşısı geliştirilmektedir. Aşılar bir önceki senenin virüslerine göre hazırlandığı için koruyuculuğu yüzde 80 oranındadır. Yaşla birlikte bu oran azalmakla birlikte yüksek koruyuculuk devam etmektedir. Aşı her yıl Eylül ayında piyasaya verilir. Kasım-Mart ayları arasında grip görüldüğünden Kasım ayından önce aşı yaptırılması önerilir.”



Grip için alınması gereken önlemler

“Grip bulaşıcı olduğundan dolayı grip olan insanlarla yakın mesafede bulunmayın. Hasta iken diğer insanları korumak için onlar ile temastan mümkün olduğunca kaçının. Grip benzeri bir hastalığa yakalandıysanız ateşiniz düştükten en az 24 saat sonrasına kadar ilaç almak veya diğer zorunlu ihtiyaçlar dışında mümkünse evinizden dışarı çıkmayın. Öksürürken, hapşırırken burun ve ağzınızı bir mendil ile kapatın, daha sonra bu mendili çöpe atın. Ellerinizi sık sık su ve sabunla yıkayın ve alkol bazlı el dezenfektanı ile dezenfekte edin. Gözler, burun ve ağzınıza dokunmaktan kaçının, virüs bu yollarla bulaşır. Virüs ile kontamine olabilecek yüzey ve objeleri temizleyin ve dezenfekte edin.”

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 24.10.2015 14:04
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol