EVLERE ŞENLİK İTİRAF! VAH TÜRKİYE VAH...

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in soru önergesine yanıt veren Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkçi, ülkeye girişi yapılan ürünlerde genetiği değiştirilmiş ürünler için ayrı bir sınıflandırma bulunmadığını açıkladı.

27 Kasım 2017 Pazartesi 23:30

Bakan Tüfenkçi’nin verdiği bilgiye göre GDO’lu ürün miktarı bilinmiyor.

CHP Niğde Milletvekili ve KİT Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, ithal edilen GDO’lu ürünlerle ilgili olarak Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkçi tarafından yanıtlanması istemiyle TBMM Başkanlığına yazılı soru önergesi sundu.

Ömer Fethi Gürer, önergesinde, “Türkiye'de Genetiği Değiştirilmiş Organizmalı (GDO) ürünün tarlada üretiminin yasaklanmasına rağmen ülkemize ithal yolu ile girişine neden izin verilmektedir? Son beş yılda İthal izni verilen GDO'luürün sayısı kaçtır? Yeni ithal izni verilecek midir? Hayvan yemi olarak giren ürünler ile beslenen hayvanların helal Gıda olarak etiketlenmesi olası mıdır? Genetiği değişime uğramış yemlerden beslenen hayvanın etinden ve sütünden insan sağlığını olumsuz etkilenmeyeceği söylenebilir mi? İthal GDO 'lu hayvan yeminin içeriğinin laboratuvarlarda incelenmesi olası mıdır?” şeklinde sorular yöneltti.

Bakan Bülent Tüfenkçi ise gümrük tarife cetvelinde genetiği değiştirilmiş ürünler için ayrı bir sınıflandırma bulunmadığını açıkladı.

GDO Nedir?

GDO,bitki ve hayvanların  istenilen bir özellik katmak için başka bir canlıdaki genetik özelliği kopyalayarak diğer canlıya aktarılmasına GDO denir.

Bu yöntemler elde edilen gıdalar bazı yabancı zararlılara,böcek gibi bazı kemirgenlere karşı dirençli hale getirilmiş oluyor.Bu sebepten dolayı tarım ilaçları kullanımı azalmakta bir nebzede olsa faydalı bir yönü bulunmaktadır.Genlere müdahale edilerek tadı,kokusu,rengi,büyüklüğü gibi bazı fiziksel özellikleri de bu sayede istenilen bir kıvama sokulabilmektedir.

GDO’nun Zararları

*GDO bazı alerjik hastalar için tehlikelidir hatta öldürücü etkilere sebep olabilmektedir.

*Bazı haşerelerden uzaklaşması için bitkiye yapılan müdahale insanlara kadar etki etmektedir.Yapılan araştırmalarda hamile kadınların fetüs ve kanlarında rastlandığı gözlenmiştir.

*Hormonal denge bozma etkileri bazı araştırmalarda ortaya çıkmıştır.

*Çevresel olarak bazı böcek türlerine zarar vererek ekosisteme olumsuz etkisi vardır.

*GDO lu gıdalarda böcek öldürücü enzimler insanlar tarafından tam olarak parçalanamadığı gözlenmiştir.

yuzdeyuzhaber





Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol