EKMEKTE BİLE ALKOL VAR...

“Mayalı her üründe alkol vardır. Meyvelerde, ekmekte bile alkol var...” Bakın bu sözler kime ait?

12 Ağustos 2013 Pazartesi 13:20
EKMEKTE BİLE ALKOL VAR...

Şarap Üreticileri Derneği Başkanı Ali Başman, alkol yönetmeliğine eklenen yeni yasaklarla ilgili olarak, “Mayalı her üründe alkol vardır. Meyvelerde, ekmekte bile alkol vardır” dedi

Milliyet'ten Fehim Genç'in haberine göre Ali Başman, alkolsüz bira ve üzüm suyu gibi ürünlerde de gıda kodeksinde belirtildiği şekilde çok az miktarlarda alkol bulunduğunu belirterek, “Alkolsüz denilince kamuoyunda alkol oranı sıfır zannediliyor. Oysa her mayalı üründe alkol bulunur. Bundan sonra ‘alkolsüz’ ibaresiyle satılan bira ve üzüm suyu gibi ürünlerin üzerine içerdikleri alkol miktarı da yazılacak. Biz de Kavaklıdere olarak yıllardır ürettiğimiz üzüm suyunun üzerine ne kadar alkol içerdiğini yazacağız” dedi.

Ali Başman, yönetmeliğin 13. maddesine eklenen, “Alkollü içkilerin işlenmesi sonucunda elde edilen alkolsüz içeceklerin etiketlerinin üzerinde ve içeriğinde alkol kalmış ise alkol miktarının yazılması” hükmünü ise, “Bu bir yorum farkı, konuya nereden baktığınıza göre değişir” diye değerlendirdi.

TRAFİK LEVHASI GİBİ
Alkollü içki şişe ve kutularına konulacak uyarı etiketlerindeki işaretlerin trafik levhalarına benzediğini söyleyen Ali Başman, şöyle devam etti: “Alkollü içeceklere konulacak etiketlerde biz bir sakınca görmüyoruz. Hatta faydalı olduğunu bile düşünüyoruz. Çünkü bu etiketler bilinçsiz tüketimi azaltacak. Şarap üreticileri olarak bizim hedefimiz zaten gençler ve alkolizm değil. Dolayısıyla bu uyarı etiketlerini problem olarak görmüyoruz. Ancak bu düzenlemeler şarap dışındaki alkollü içeceklerde tüketimi azaltabilir.

Ayrıca, alkollü ve alkolsüz içeceklerin ambalajlarının birbirine benzememesi için de düzenleme getiriliyor. Bu da alkollü ya da alkolsüz içecek tercih edenlerin yanlış ürünleri almasını önlemeye dönük bir uygulama.”

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 13.08.2013 13:32
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol