DÜNYAYI ZİKA KORKUSU SARDI!

Dünya Sağlık Örgütü'nün uyarısı ile gündeme taşınan Zika vakasına G. Amerika'dan sonra 65 ülkede daha rastlandı.

04 Eylül 2016 Pazar 00:42
DÜNYAYI ZİKA KORKUSU SARDI!

The Lancet dergisinde yer alan yeni bir araştırmaya göre, Güney Amerika’dan sonra Hindistan, Endonezya ve Nijerya gibi ülkelerin de Zika tehdidiyle karşı karşıya olduğu belirtildi

Saygın tıp dergisi The Lancet’te yer alan bir araştırmaya göre, yaklaşık 2 milyar insan Zika hastalığına yakalanma tehlikesi altında. Londra Üniversitesi, Oxford Üniversitesi ve Toronto Üniversitesi’nden araştırmacıların katkı sağladığı çalışmada, Hindistan, Endonezya ve Nijerya gibi yoğun nüfuslu ülkelerde yaşayan kişilerin salgın tehlikesiyle karşı karşıya olduğu vurgulandı. Araştırmada, Zika salgını tahminlerini oluşturmak için Zika’nın yaygın olduğu Güney Amerika’dan Afrikave Asya’ya havayoluyla seyahat eden insan sayısının temel alındığı ifade edildi. Asya ve Afrika’nın bazı bölgelerinde yaşayan kişilerin virüse bağışıklığı olma ihtimali de göz önünde bulundurulurken, bunun salgın olması durumunda yayılmanın önüne geçeceği belirtiliyor. ‘Aedes aegypti’ cinsi sivri sineklerin hamile kadınlara bulaştırdığı Zika, yeni doğan bebeklerin küçük kafayla doğmasına neden oluyor.

65 ülkede vaka

Çalışmada, Filipinler, Pakistan, Vietnam ve Bangladeş’in sağlık sistemlerindeki yetersizlikler nedeniyle Zika salgını konusunda kısmen risk taşıdığı ifade edildi. Toronto Üniversitesi’nden Kamran Khan, “Zika’nın insanlar üzerindeki etkisi ülkelerin muhtemel bir salgını tespit etme ve buna yanıt verme kabiliyetine bağlı olacak” dedi. Dünya genelinde 65 ülkede Zika hastalığına yakalanan kişiler bulunurken, Zika kısa süre önce de Afrika’ya ulaşmıştı. Zika salgını riski altında olduğu açıklanan dünyanın en nüfuslu ikinci ülkesi Hindistan’da 1 milyar 250 milyon kişi yaşıyor. Zika uzmanları, salgının yıl içinde insanların en çok seyahat ettiği yaz aylarında yayılma ihtimalinin daha yüksek olduğunu belirtiyor. Türkiye içinse henüz bir tehlike sözkonusu değil.

İlaçlama arıları telef etti

ABD’nin Güney Carolina eyaletinde yaşanan Zika salgını paniği nedeniyle yapılan ilaçlamanın ardından milyonlarca bal arısı öldü. Dorchester ilçesinde Zika virüsüne karşı yürütülen çalışmalarda, sivrisineklere yönelik toplu ilaçlama yapılması kararlaştırıldı. Yerel WCBD News 2 kanalının haberine göre, Flowertown Arı Çiftliği’nde ilaçlama sonucunda 46 kovanda bulunan yaklaşık 2.5 milyon bal arısının telef olduğu açıklandı. Eyalet yetkilileri arıların ölüm nedeninin ‘havadan sprey’ olduğunu açıkladı.

2 milyar insana Zika tehdidi! ile ilgili görsel sonucu


ZİKA VİRÜSÜ NEDİR?
Çoğu zaman teşhisi zor olan sessiz bir enfeksiyondur. PCR ya da kan örneğinden virüs izolasyonu ile teşhis konulabilir.
Sivrisinekler ve bunların üreme alanlarına dikkat etmek gerekmektedir. Zika virüsün bulaşmasına sebep olan sivrisinek türü daha çok gündüz insanları ısırmaktadır. Sivrisinek ısırıklarını tamamen önlemek mümkün olmadığı için; CDC hamile kadınların Zika virüsünün yaygın olarak görüldüğü bölgelere seyahat etmemelerini önermektedir.

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 04.09.2016 21:43
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol