DAHA GEÇ YAŞLANACAĞIZ!

Hücrelerin yaşlanma mekanizmasını araştıran uzmanlar, yaş ilerledikçe artan yaşlı hücrelerin "yok edilmesinin", yaşlılığa bağlı hastalıkların gecikmesini ya da önlenmesini sağlayabileceğini belirtti.

04 Kasım 2011 Cuma 19:23
DAHA GEÇ YAŞLANACAĞIZ!

 ABD'nin Mayo Klinik Sağlık Merkezi'nden Jan van Deursen ve ekibi, hücrelerin yaşlanma mekanizmasını araştırdı.

Fareler üzerinde yapılan araştırma, yaşlı hücrelerin yaşlılığı etkilediğini, bu hücrelerin bölünmesinin durduğunu, ayrıca söz konusu hücrelerin yakındaki hücreleri yok eden ve dokularda iltihaplara yol açan bazı maddeler salgıladığını gösterdi.

Bilim insanları, sadece bir ilaçla etkin olan ve normal hücreleri etkilemeyen, kaspaz 8 adı verilen bir enzimi içeren yaşlı hücrelere sahip olmaları için farelerin genlerini değiştirdi.

Farelere ilaç verildiğinde, enzim sadece yaşlı hücrelerin ölümüne yol açtı.

Yaşlı hücrelerin yok edilmesinin farelerde, katarakt, kas yoğunluğunun azalması, derinin incelmesi gibi yaşlılığa bağlı hastalıkların ortaya çıkmasını geciktirdiği belirlendi.

Bu hücrelerden daha geç dönemde "arınmanın", var olan hastalıkların ilerlemesini de yavaşlattığı görüldü.

"Nature" dergisinde yayımlanan araştırmaya imza atanlardan James Kirkland, yaşlı hücrelere müdahalenin bir gün yaşlılık süreci ile kalp krizi, beyin kanaması, kanser ve bunama gibi hastalıklara yatkınlık arasındaki zincirin kırılmasını sağlayabileceğini belirtti.





Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol